Nuoret halutaan kylien avuksi

Juhani Eskola Kaleva
Kuusamo Kylätoiminta on saapunut sukupolvenvaihdosikään.
Kyläpäivillä Kuusamossa vieraillut maakuntajohtaja Pauli Harju näki kylien toiminnan olevan vastapaino yhteiskunnalliselle uusavuttomuudelle.
"Kylätoiminta on kehittämistä ja uudistumista. Kylät itsessään tarjoavat vaihtoehtoisen asumisen muodon, jossa arvot ja asenteet ovat erit kuin asuinkeskuksissa."
Maakuntajohtaja toivoo nuorten löytävän kylät. Autuus ei löydy aina kaupungeista.
"Nuoret tuovat kyliin jatkuvuutta ja turvallisuutta. Jos nuoria saadaan kyliin, heitä pitää tukea mukaan kylätoimintaan."
Harju vertasi kylätoimintaa suurten paikkakuntien kaupunginosatoimintaan - ja päinvastoin.
"Kaupunginosatoiminnassa on havaittavissa samoja piirteitä kylätoiminnan kanssa. Ihmiset kaipaavat yhdessä tekemistä ja yhteisöllisyyttä."
Haapajärvinen Heikki Kumpula oli saapunut Pohjois-Pohjanmaan ja Keskipohjanmaan kylien yhteisille päiville kuulemaan muun muassa kulttuuritarjonnan mahdollisuuksista. Haapajärven Kuusaan kylän aktiivi kertoo kylähengen olevan vielä vahvasti voimissaan.
"Meidän kylällä lähes kaikki osallistuvat talkoisiin. Vaikka kaikki eivät fyysisesti tee mitään, he ovat kuitenkin vahvasti hengessä mukana."
Kumpula istui kesäteatterin katsomossa hämmästyneen oloisena Kitkajärven rannalla, kun Lecaperä Action ry:n puuhamies Pertti Juutinen esitteli yhdistyksen toimintaa. 200 hengen istumapaikoilla varustettu kesäteatteri on sananmukaisesti rakennettu keskelle metsää kauaksi asutuskeskuksesta.
Juutinen kertoi teatteritoiminnan omalta osaltaan yhdistävän kylätoimintaa. "Vasaraperän asukasluku on noin 200. Kesäteatteritoimintaa osallistuu 18 kyläläistä, joten toiminta koskettaa aika useaa kyläläistä."

Noin 500-600 silmäparia
vuosittain keräävä teatteri on tehnyt tarkat analyysit siitä, milloin esityksiä kannattaa järjestää.
"Juhannuksen ja uuden vuoden aatot ovat sellaisia päiviä, jolloin muilla ei ole esityksiä. Noina päivinä meidän kanssa katsojista ei taistele kukaan. Meillä pääsymaksukin on vapaaehtoinen."
Juutinen ei pihdannut tietoja eikä kokemuksiaan, mutta Pohjois-Pohjanmaan kylien varapuheenjohtaja Matti Kamula harmitteli tietotaidon jäämistä liian pienen piiriin tietoon.
"Kylissä on tietotaitoa, mutta se jää vakan alle. Näissä yhteisissä riennoissa saa uusia virikkeitä kylätoimintaan."
Kamula näki nuorten saamisen mukaan kylätoimintaa erittäin tärkeänä.
"Avainasemassa ovat työpaikat, asunnot ja internetyhteydet", hän sanoo.
Kamula korosti myös sitä, että vaikka kuntakartasta häviää nimiä yhdistymisten myötä, kylien määrä vain lisääntyy
Kylätoiminnalla voidaan vaikuttaa oman alueen asioihin puoluerajoista välittämättä.
"Tarkoitus on, että kylän ihmiset ratkovat kylän ongelmia ja kehittävät kylää itse."Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva