Modernia insuliinia Oulusta

Arja Mikkola Kaleva
Oulu Oululainen Medipolis GMP Oy on saanut ensimmäisenä maailmassa kehitetyksi niin sanotun biosimilaarin insuliinin. Sen tarkoituksena on korvata insuliinituote, jonka patenttisuoja vanhenee lähiaikoina.
Medipolis GMP Oy:n toimitusjohtaja Ashesh Kumar on vasta saanut päätökseen pitkälliset neuvottelut lisenssikaupasta puolalaisten kanssa. "Sopimus syntyi viikko sitten", Kumar kertoo.
Pieni osa kaikkiaan 5,3 miljoonan euron kauppahinnasta hyödyttää hänen mukaansa myös Oulun kaupungin kassaa. "Taitaa olla parisataatuhatta", Kumar muistelee.
Lisenssin hankkinut varsovalainen Bioton SA vastaa jatkossa insuliinin kehittämisestä ja testaamisesta varsinaiseksi lääketuotteeksi asti.
GMP:n (Good Manufacturing Process) yhdeksän oululaistutkijaa paiskivat modernin insuliinin eteen töitä neljä vuotta. "Muut eivät ole ehtineet tehdä näin nopeasti", Kumar viittaa kansainvälisiin paineisiin.
"Tulos on erinomainen. Tiimi on ollut innostunut ja menestynyt", Kumar kiittää tutkijoitaan.
"1,5 dollarin patentti", Kumar viittaa summaan, jolla insuliini alunperin aloitti matkansa maailmalle. Näin halvalla insuliinipatentti myytiin sata vuotta sitten Kanadassa.
"Hinta olisi voinut olla parempi", Kumar huokaa itsekin lisenssikaupan tuloksesta. Kehitykseen on uponnut useita miljoonia. Myös laitoksen käyttö aiheuttaa menoja.
Kaikesta huolimatta toimitusjohtaja vakuuttaa yrityksen jääneen yhä voiton puolelle.
Vaikka GMP:n omistajat ovat maailmalla, osaaminen pysyy jatkossakin Oulussa: "Osaamista ei viedä", Kumar vakuuttaa.
Kumar näyttää sauvamaisia organismeja, joiden päässä erottuu möykkynä proteiinikertymiä. Kuva on yhteistyökumppani Biocenteriltä, jonka mittauksissa todennettiin muutoksia.
"Tuottokantana käytettiin itse muunneltua E.coli -bakteeria", kertoo laadunvarmistusjohtaja Seppo Turunen. Bakteereja kasvatettiin satoja litroja.
"Kloonausta, stabiiliuden ja tuottotason tarkistamista, kestääkö kanta ajan saatossa", Turunen luettelee tutkijoiden kohtaamia haasteita.
Muokkauksen tuloksena on rakennettu uudenlainen tuottogeeni, joka valmistaa lääkeainetta. "Tämä on niin sanottu lyhytvaikutteinen insuliini", Turunen painottaa. "Kaikkein lyhyin", Kumar viittaa vertailututkimuksiin.
Kehitetty moderni insuliini on yksimolekyylinen, joten se kykenee tarjoamaan erityisen nopean avun verensokerin tasapainottamiseksi. Helppokäyttöisyys on tärkeää. Insuliini imeytyy niin nopeasti, että sen voi ottaa juuri ennen ruokaa.
Maailman insuliinimarkkinat ovat noin 34 miljardin dollarin arvoiset. Diabeteksestä kärsiviä on jo runsaat 285 miljoonaa ja heidän määränsä sen kun kasvaa.
Oululaisinsuliini tähtää valtaisaan markkinarakoon, joka avautuu, kun maailman kymmenenneksi suurimman lääkevalmistajan Eli Lillyn insuliinipatentti vanhenee 2013-2014.
Lääketeollisuus käy ylipäänsä kovaa kilpajuoksua korvaavien kopiolääkkeiden kehittämiseksi. "90 prosenttia bioteknologian keinoin valmistetuista lääkkeistä on menettämässä patenttisuojansa vuosikymmenen kuluessa", Kumar kertoo.
Kopiolääkkeiden odotetaan olevan alkuperäisiä edullisempia.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva