Kylä puhaltaa yhteen hiileen

Helge Murtovaara Kaleva
Vihanti Pari vuotta sitten Vihannin kunnanvaltuuston tekemä päätös lakkauttaa Alpuan koulu sisuunnutti alpualaiset kehittämään kyläänsä lukuisilla hankkeilla ja talkootöillä.
Alpuan kylätoimintayhdistyksen puheenjohtaja Timo Rankinen ja kyläinssiksi hiljattain nimitetty Esko Kotila kertovat, että paljon on talkootöitä ja hankkeita jo toteutettu, mutta työtä, uusia ideoita ja suunnitelmia kylällä vielä riittää.
Aktiivisuus on näkynyt lukusissa talkoilla toteutetuilla kunnostus- ja rakentamishankkeissa, mutta myös kiinnostuksessa oman kylän asioita kohtaan.
Jos aiemmin kokouksia oli joskus jopa vaikea saada päätösvaltaiseksi, niin nyt niihin osallistuu parhaimmillaan yli 40 kyläläistä.
Erilaisia yhteisiä talkootöitä on kertynyt niin paljon, että hyvässä vauhdissa olleen nuorisoseurantalon laajennus- ja peruskorjaus on vielä hieman kesken.
"Ulkopuoliset työt on toki jo tehty, mutta sisäpuoliset työt ovat vielä kesken", Kotila sanoo.
Sokkipäätöksen jälkeen alpualaiset ryhtyivät päivittämään kyläsuunnitelmaa.
Apeutta ryhdyttiin ensin torjumaan yhdessä karaokea laulamalla, mutta myös valmistelemalla koulun ympärille kyläläisten palvelukeskusta.
Projektityöntekijän avustuksella tehtiin laskelmia ja neuvoteltiin asioista kunnan kanssa. Kyläkokouksen päätöksen mukaisesti kyläläiset ostivat viime toukokuussa koulurakennukset kunnalta sadalla eurolla.
"Sen jälkeen alkoivat talkootyöt, joilla osa koulun tiloista muutettiin päiväkotitoiminnalle sopivaksi. Rakennustyöt koskivat käyttötarkoituksen muutosta ja wc-tilojen rakentamista", Rankinen kertoo.
Koulun suursiivous ja aidansiirto ryhmiksen pihalle toteutettiin talkootyönä. Kyläyhdistyksen sihteerin Elli Yypänahon ja kyläaktiivin Liisa Lumijärven mukaan jo vuoden verran yksityistä päiväkotia pitänyt oulaistelainen yrittäjä Päivi Pajala aloitti koululla elokuussa ryhmis Pihlajan.
Koulurakennusta hallinnoi ja sen ympärille kylää kehittävää toimintaa suunnittelee keväällä perustettu Alpuan kehitys ry.
Liikuntasalissa jumpataan ja muissa tiloissa järjestään kerhoja, koulutuksia ja kokouksia.
Yhdistys perustettiin selkiyttämään työnjakoa, sillä kyläyhdistyksellä on omat tehtävänsä. Uusi yleishyödyllinen yhdistys huolehtii Rankisen mukaan koulusta ja ylläpitää palveluja kyläläisille.
Omistajana se järjestää koululle toimintaa, jolla katetaan sen ylläpitokustannukset.
Koulun tiloja keittiöineen vuokrataan erilaisiin perhejuhliin.
"Koulun asuinhuoneistot kunnostettiin, nyt niissä on kunnon suihkut ja vessat. VR:n ratatyömaan 14 työntekijää on vuokralla kahden hengen huoneissa", sanoo Lumijärvi.
Hiihtomajan läheisyyteen on talkoilla ja tuhansien eurojen hanke-, palkinto- ja sponsorivaroin rakennettu lumilautailupuisto, AlpuaPark.
Kalmiston männikkö on myös raivattu puistoksi. Suunnitelmissa on punttisalin kehittäminen.
"Energiaomavarainen kylä -hankkeen rahoitus on ratkeamassa. Siinä on mukana viisi kylää Pohjois-Pohjanmaalta", kertoo Rankinen.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva