Kuru herätti suuret runoilijat

Kati Valjus
Oulu "Himoitsen tehdä enemmän kuin teen: taikoa tähtiä pimeyteen, loihtia kukkia liejuun ja multaan, verhota maan liat helmiin ja kultaan", runoili Yrjö Jylhä vuonna 1941 ilmestyneessä teoksessaan Kiirastuli.
Eipä olisi vuonna 1956 menehtynyt runoilija voinut kuvitella, että vuonna 2012 oululainen Kuru-yhtye muokkaa tekstin lauluksi.
Kurun tuore albumi Enemmän on koostettu suurten suomalaisten runoilijoiden tekstien ympärille.
Jylhän lisäksi mukana ovat muun muassa Uuno Kailas, Kaarlo Sarkia, Aleksis Kivi, Eino Leino ja Lauri Pohjanpää.
"Kappaleet on tehty täysin runojen ehdoilla, ilman että musiikkia olisi tyylillisesti pakotettu tiettyyn lokeroon. Lauluissa liikutaan vapaasti popin, laulelman ja jazzin välimaastossa", kuvailee sävellystyöstä etupäässä vastannut saksofonisti ja levyn tuottaja Jarkko Niiranen.
Kurun ensimmäinen, vuonna 2009 ilmestynyt albumi oli instrumentaalilevy. Nyt levyä lähdettiin tekemään tekstit edellä.
"Runoihin säveltäminen oli kitaristimme Jussi Jaakon idea. Kun lähdin kahlaamaan läpi vanhoja tekstejä, huomasin, että niistä alkoi suhteellisen helposti syntyä kappaleita."
"Runojen teemat ovat vahvoja, riipaisevia ja järkyttäviäkin, joten niiden synnyttämien tunne-elämysten kautta sävelmät alkoivat syntyä kuin itsestään", Niiranen kuvailee.
Kurun kokoonpanoa on jonkin verran uudistettu. Huomattavin muutos on laulaja Mari Leppävuoren astuminen Kurun riveihin.
Oulun seudun ammattikorkeakoulussa pop- ja jazzmusiikin lehtorina toimiva Leppävuori jatkaa ammatillisesti Kuru-yhtyeen linjaa: koko kokoonpano on taustaltaan musiikkipedagogeja.
"Olen pitänyt luovaa taukoa esiintymisestä, joten olen Kuru-projektissa mukana intoa puhkuen. Tämä on minulle myös aivan erityinen projekti, koska sisään sukeltaminen ei ole tapahtunut sormia napsauttamalla."
"Vahvat tarinat ovat tarvinneet kypsymisaikaa, jotta olen saanut istutettua ne omiin sisuskaluihini. Ulkokohtainen rallattelu ei olisi tehnyt oikeutta näille teksteille. Kappaleet ovat tuplahaastavia, sillä ne ovat sitä niin lauluteknisesti kuin tulkinnallisestikin", Leppävuori summaa.
Kurun ensimmäinen levy piirsi musiikillaan suomalaiskansallisen sielunmaiseman, ja tyyli sopii hyvin myös kansallisrunoilijoiden teksteihin.
Kurun toinen tavaramerkki, vahva melodisuus, kuuluu sekin tuoreista kappaleista. Kuusihenkisen orkesterin rinnalla levyllä vierailee runsaasti muitakin muusikoita, kuten jazztrumpetisti Verneri Pohjola ja oululaislähtöinen harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaara.
"Pohjoisuus ja oululaisuus olivat voimavaramme jo esikoisellamme, ja sama linja jatkuu tässäkin. Oulussa on paljon loistavia muusikoita, joten miksipä olisimme soittajia etsiessämme lähteneet merta edemmäs kalaan", Niiranen sanoo.
Bändin jäsenilläkin pysyy sormissaan lukuisia soittimia: Niiranen itse soittaa saksofonin lisäksi muun muassa klarinettia ja kanteletta.
Oululaista osaamista viedään pian myös ulkomaille. Kuru on jo sopinut kymmenen päivän Japanin-kiertueen ensi vuoden helmikuulle.
Kuru levynjulkaisukeikalla torstaina 13.9. Oulussa ravintola Vanhalla paloasemalla kello 21.30. Kuru esiintyy myös Ruskaswingissä Pyhätunturilla 14.-15.9.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva