Kuona päätyy kiertoon

Kati Ronkainen Kaleva
Oulu Ruskon kaatopaikan käyttöikä pitenee uudenlaisen jätteenkäsittelykoneen myötä. Kaatopaikalla on ensimmäistä kertaa ollut käytössä Suomen ainoa liikuteltava kuonanjalostuslaitos, joka lajittelee tehokkaasti Laanilan jätevoimalaitoksen poltossa syntyvän tuhkajäämän eli kuonan jatkojalostukseen.
Laanilan voimalaitos pystyy polttamaan vuosittain 120 000 tonnia sekajätettä. Suurin osa saadaan lämmöksi ja energiaksi, mutta polttamisesta jää kattilan pohjalle 20 000 tonnia materiaalia, jota aiemmin ei pystytty käyttämään jatkojalostuksessa.
Ongelmana on ollut esimerkiksi jätteen sekaan heitetty metalli, joka jää palamattomana kuonaan.
Uusi, liikkuva jalostuslaitos erottelee materiaalista esimerkiksi kuonasoran, josta hienompaa jaetta voi käyttää teiden pohjissa ja karkeampaa jaetta kivimurskeen korvikkeena esimerkiksi kaatopaikkakaasujen talteenotossa.
Lisäksi sekajätteen joukkoon päätynyt metallijäte voidaan erotella ja käyttää uudelleen metalliteollisuudessa. Seula erottelee toisistaan myös magneettisen ja ei-magneettisen raudan eli esimerkiksi alumiinin, kuparin ja messingin.
Käsittelyn jälkeen kaatopaikalle päätyy enää kymmenisen prosenttia kuonasta eli Ruskoon kipataan 2 000-3 000 tonnia kuonaa vuosittain.
Ruskoon toimitettava jätemäärä vähenee näin huomattavasti ja kaatopaikan käyttämistä voidaan jatkaa suunniteltua pidemmälle, Oulun Jätehuollon johtaja Markku Illikainen sanoo.
"Ruskon kaatopaikka riittäisi näillä laskelmilla ainakin vuoteen 2065 ja ehkä pidempäänkin. Tämä edellyttää kuitenkin, että saamme suunnitellut 29 lisähehtaaria käyttöön", Illikainen laskee.
Rusko olisi Illikaisen mukaan tullut umpitäyteen viiden vuoden päästä jos Laanilan voimalaitosta ei olisi otettu käyttöön. Voimalaitoksen ja kuonan jatkojalostamisen myötä kaatopaikkaa pystytään siis käyttämään vielä ainakin viisikymmentä vuotta.
Kaatopaikan laajennus on tällä hetkellä kaavoitusprosessivaiheessa. Jos laajennus toteutuu, Ruskon kaatopaikka kasvaisi koillis-ja itäpuolelta.
Oulun Energia on tehnyt sopimuksen kuonan erottelemisesta ympäristö- ja jätepalveluja tuottavan Ekokemin kanssa. Oulun Jätehuolto on puolestaan vuokrannut Ekokemille tilat kuonan varastoimista ja seulomista varten Ruskon jätekeskuksesta
Ekokemin jalostuslaitos kiertää Suomessa Oulun lisäksi Turun ja Kouvolan kaatopaikoilla.
Kone on käsitellyt Ruskossa kolmen viikon aikana noin 7 000 tonnia kuonaa. Seula erottelee kuonasta kierrätettävät mate-riaalit paikan päällä.
"Hyötyjakeet saadaan tarkasti talteen. Käsittelemme kuonaa myös laitoksessamme Riihimäellä, mutta sinne asti ei materiaalia kannata lähteä Oulusta kuljettamaan", Ekokemin tutkimus- ja kehityspäällikkö Jan Österbacka sanoo.
Ruskon jätemäärillä koneen täytyy vierailla Oulussa noin kolme kertaa vuodessa. Miljoonan euron arvoisen koneen käyttäminen maksaa Österbackan mukaan 300-500 euroa tunnissa.
Kuonanjalostuksen ja jätteenpolton ansiosta kaatopaikkojen määrää voitaisiin Oulun Jätehuollon Markku Illikaisen mukaan vähentää tai niiden kokoa ainakin pienentää.
Ruskossa aloittaa lokakuun alussa lisäksi lajitteluareena Lare, mihin asiakas ajaa seka- ja rakennusjätekuormansa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva