Päivähoito juhlisti vuosisataans a

Maija Perho vaati pienten lasten vanhempien työaikoihin joustoa

Mari Hautamäki

OULU Vuosisataisen Oulun päivähoidon vuosi huipentui lauantaina Pohjankartanossa vietettyyn pääjuhlaan. Lasten huikeat esitykset lämmittivät juhlapuhujaksi kutsutun sosiaali- ja terveysministeri Maija Perhon mieltä.

”Kun lapset esiintyvät sydämensä kyllyydestä, tulevaisuuden usko kasvaa, vaikka takana olisi huonompikin päivä.”

Puheessaan ministeri otti esille kolme asiaa, joihin yhteiskunnassa tulisi kiinnittää huomiota. Hän painotti hoitokeinoja vanhemmuuden heikkenemiseen ja lasten pahoinvoinnin ehkäisyn petraamiseen, työmarkkinaosapuolten vastuuta perheellisten työntekijöiden työaikojen joustavuudessa sekä päivähoidon kasvatuksellista merkitystä.

”Toisaalla peräänkuulutetaan vanhempien vastuuta, mutta toisaalla työelämä vaatii yhä enemmän tehokkuutta ja suorituksia. Eniten ylitöitä tekevät pienten lasten isät. Työelämässä tulisi nyt aktiivisesti etsiä keinoja, joilla voidaan helpottaa työn ja perheen yhteensovittamista siten, että pienten lasten tarpeet voidaan ottaa nykyistä paremmin huomioon”, Perho perusteli.

”Päivähoitoa ei järjestetä vain, jotta vanhemmat voivat osallistua työelämään, vaan tavoitteellisella varhaiskasvatuksella voidaan vahvistaa lapsen myönteistä kasvua.”

Päivähoito on palvelua

Vaikka valtakunnallisesti päivähoitoa tarvitsevien lasten määrä on laskussa, esiintyy alueellisesti päivähoidon kysynnässä suurta vaihtelua. Kasvukeskuksissa, kuten Oulussa, päivähoitotarve yhä kasvaa.

”Päivähoito tulee nähdä erittäin tärkeänä lapsiperheiden palveluna, jolla voidaan merkittävällä tavalla vaikuttaa lasten ja perheiden hyvinvointiin”, Maija Perho sanoi.

Hänen mukaansa nyt on aika paneutua päivähoidon työmenetelmiin ja laadun kehittämiseen.

”Kunnissa, kuten myös Oulussa, on vireillä moninaista kehittämistoimintaa ja päivähoidon henkilöstö on kiinnostunut työnsä kehittämisestä. Tälle laatua luovalle työlle tulee kunnissa antaa voimavaroja, jotta uusia työmenetelmiä voidaan omaksua ja ammattitaitoa ylläpitää.”

Huutajille haastaja

Päivän päätähdet, lapset itse herkistivät esityksillään lähes täyteen pakatun Pohjankartanon juhlasalin aidoilla esityksillään.

Juhlan päätössanoissa Oulun sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Raimo Järvenpää huomioi Kuivasjärven päiväkodin esityksen valtakunnallista merkitystä.

”Maailmankuulujen Huutajien perinnekin on vakaalla pohjalla”, hän sanoi ja viittasi poikapoppoon Hämähäkki-esitykseen, joka nostatti yleisössä suupieliä.

Huomionosoituksena uraauurtavasta ja merkittävästä työstä oululaisessa päivähoidossa Nuorten Ystävät yhdistykselle luovutettiin laatuaan ensimmäinen kuvanveistäjä Sanna Koiviston tekemä Vauvan kanssa -patsas.

Myös sosiaalineuvos Jori R. Rissanen, päivähoidon palveluyksikköpäällikkö Riitta Aho ja kasvatustieteiden lisensiaatti Elise Lujala saivat vastuuta lapsen kasvatuksessa kuvaavan patsaan.

Estraadin reunalla istui 95 nallea, jotka symboloivat Oulun 72 kunnallista ja 23 yksityistä päiväkotia. Kaikki varhaiskasvatuksen työntekijät kipusivat sosiaali- ja terveystoimen johtaja Pekka Moilasen pyynnöstä lavalle noutamaan oman nallensa.

Pekka Peura

Juhlatuulella. Ella ja Oula Inkeröinen käyvät Hollihaan päiväkodissa. ”Parasta siellä on laulaminen ja nukkuminen, vaikka tullaankin herättämään kesken unien”, sanoo kolmevuotias Oula Inkeröinen. Viisivuotias isosisko Ella muistuttaa, että saahan sitten vähän aikaa pötköttää.

Pekka Peura

Tarha ennen koulua. Sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho muistutti juhlapuheessaan, ettei maksuton esiopetus saa olla liian koulumaista. ”Tässä on teillä hyvät varhaiskasvatuksen ammattilaiset, tärkeä tehtävä ylläpitää lastentarhan toimintatapoja ja noudattaa lapsen tapaa oppia tekemällä, kokeilemalla ja leikkimällä.”

Pekka Peura

Ovet avoinna. Päivähoitomessuille Pohjankartanoon ehtii vielä tänään tutustumaan oululaisen päivähoidon eri muotoihin teemalla ”Päivähoito 2000-luvulla”.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva