Vammaispoliittinen ohjelma valmistumassa

Maria Aitamurto

OULU Oulun vammaispoliittinen ohjelma on valmistumassa. Ohjelmassa esitetään muun muassa, että Oulussa laaditaan selkokielinen opas erilaisten palvelujen hakemiseen.

”Oikean palvelun tai tukimuodon etsiminen ei aina ole kovin helppoa. Oikean ja riittävän tiedon saaminen oikeaan aikaan säästäisi turhia hakemuksia tai valituksia ja myös taloudellisia voimavaroja”, ohjelmaluonnoksessa sanotaan.

Oulun vammaisneuvosto viimeistelee ohjelmaa parhaillaan, ja aikanaan kaupunginvaltuusto hyväksyy ohjelman. Kunnallisen vammaispoliittisen ohjelman tavoitteena on edistää vammaisten itsenäistä elämää, tasavertaisia mahdollisuuksia ja osallistumista yhteiskuntaan.

Oulun vammaisneuvosto vietti lauantaina 20-vuotisjuhlaansa. Juhlassa puhunut vammaisneuvoston puheenjohtaja Unto Lampinen muistutti, että vammaisten työllistyminen on kiperä asia.

”Vammaisetkin kaipaavat työtä, etteivät syrjäytyisi. Matalatasoisen koulutuksen hankkineiden on vaikea työllistyä”, Lampinen arvioi.

”Lisäksi työpaikat eivät ole niin sanotusti vammaisystävällisiä. Olosuhteet työpaikoilla eivät läheskään aina sovellu esimerkiksi liikuntaesteisille.”

Tasa-arvoista elämää

Vammaispoliittisen ohjelman yksi toimenpide-ehdotus on Esteetön Oulu -oppaan laatiminen. Lisäksi liikuntaesteettömät sisäänkäynnit pitäisi merkitä selvästi.

Esimerkiksi kaikki koulut pitäisi korjata liikuntaesteettömiksi, samoin pitäisi varmistaa esteetön pääsy Oulun kulttuuri-, liikunta- ja vapaa-ajanviettopaikkoihin. Paljon auttaisi sekin, jos julkisissa rakennuksissa ovet avautuisivat helpommin ja ovien avauspainikkeita laskettaisiin alemmaksi.

Lampisen mukaan myös vammaisten kuljetus- ja tulkkipalveluja olisi syytä parantaa. Esimerkiksi tulkkeja ei saada tarpeeksi nopeasti. Vammaisten lasten kannalta ongelmaksi on osoittautunut se, että koulunkäyntiavustajat vaihtuvat usein.

Oulun vammaisneuvostossa on mukana lähes 50 erilaista järjestöä, muun muassa mielenterveys-, sydän-, syöpä- ja invalidijärjestöjä sekä aistivammaisten järjestöjä. Vammaisneuvoston tehtävänä on edistää viranomaisten, vammaisten ja vammaisjärjestöjen yhteistyötä. Neuvosto seuraa kunnallista päätöksentekoa vammaisten kannalta. Se puuttuu asioihin ja antaa palautetta, jos puutteita havaitaan.

”Vammaisneuvosto edesauttaa sitä, että vammaiset otetaan huomioon tasa-arvoisina kansalaisina”, Lampinen toteaa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva