Sulkeminen kuin pommi

Flextronics lopettaa tuotannon Oulussa, vähentää väkeä Sievissä ja lisää Oulaisissa

Ilkka Lappalainen

OULAINEN ”On aika kova pommi”, päivittelee pääluottamusmies Esa Lukkari Flextronicsin Oulun tehtaalta tietoa tehtaan lakkauttamisesta.

Hän sai kuulla asiasta torstaina kello 11. Ilmoitus tehtaan sulkemisesta tuli täydellisenä yllätyksenä työntekijöille, sillä töitä on ollut paljon, uusia työntekijöitä otettu koko ajan ja uusia tuotteitakin nostettu linjalle.

Kysymykseen, millä mielin työntekijät siirtyvät yhtymän Oulaisten tehtaalle, mitä mahdollisuutta heille on tarjottu, Lukkari vastaa: ”Tilanne on niin nuori. Voi vain kuvitella; matka Oulaisiin on aika pitkä. Nyt täytyy vain käydä yhteistoimintaneuvottelut ja katsoa, miten asiat etenevät.”

Oulun tehdas on uusi; otettu käyttöön vuonna 1997. ”Tuntuu ihmeelliseltä, mutta elämä on tätä tässä vaiheessa”, hämmentynyt pääluottamusmies tokaisee.

Kansainväliseen Flextronics-konserniin kuuluvan Ojala-yhtymän Oulun tehdas suljetaan jo tammi-helmikuun vaihteeseen mennessä. Tehtaan kaikille noin 130 työntekijälle tarjotaan työtä yhtymän Oulaisten yksiköstä.

Myös Ojala-yhtymän muilla tuotantolaitoksilla järjestellään töitä uudelleen. Järjestelyjen seurauksena arvioidaan työntekijöiden määrän vähenevän ainakin Sievin tehtaalla, vastaavasti kasvavan Oulaisten lisäksi Kannuksessa.

Oulaisiin ei olla rakentamassa uusia toimitiloja, vaan Oulusta siirtyvät työntekijät tulevat työskentelemään nykyisissä tiloissa.

Vähän aikaa sitten Ojala-yhtymään kuuluva teollisuuslaitos Piippolassa sulki ovensa, ja sen tuotanto siirrettiin parhaillaan sisäänajovaiheessa olevalle Haapajärven tehtaalle. Piippolan laitos suljettiin käytännöllisesti katsoen ennen kuin sen toiminta ehti kunnolla edes käynnistyä.

Tuotantoa tehostetaan

Henkilöstöpäällikkö Pentti Pikkupeura Ojala-yhtymästä kertoo muutosten taustalla olevan tuotannon tehostamisen.

”Tarkoitus on vähentää Ojala-yhtymässä kuljetus- ja varastointikustannuksia sekä parantaa asiakaspalvelua siirtämällä samojen asiakkaiden tuotantoa samoihin tehtaisiin.”

Parhaillaan ollaan käynnistämässä yhteistoimintaneuvotteluja henkilöstön kanssa muutoksien seurauksista. Kokonaistyöntekijämäärä ei Pikkupeuran mukaan tule laskemaan, vaikka tehtaiden määrä tippuu viidestä neljään.

Sievin tehtaalta siirretään ensi viikolla valmistusta Kannukseen ja Oulaisiin. Ja vastaavasti Oulaisista joitakin töitä Sieviin. ”Muutokset ovat suhteellisen vähäisiä. Sievissä työpaikkojen määrä todennäköisesti laskee, mutta Oulaisissa ja Kannuksessa kasvaa.”

”Koko henkilökunnan määrä ei muutu miksikään. Ei meillä ole ylimääräistä väkeä ollut tähänkään saakka”, Pikkupeura toteaa.

Talouden taantuma ei Pikkupeuran mukaan ole heijastunut millään lailla Ojala-yhtymään, joka valmistaa osia elektroniikkateollisuudelle eri puolille maailmaa.

Ojala-yhtymä on Sievistä lähtöisin oleva perheyritys. Yhtymän omistus siirtyi tämän vuoden helmikuussa Ojalan perheeltä pääosin amerikkalaisomistuksessa olevalle Flextronicsille.

Kokonaan kiinni. Oulun tehdas lopettaa toimintansa.

Ojala-yhtymä osa yritysjättiä

Ojala-Yhtymä Oy kuuluu Flextronics-konsernin Enclosures -liiketoimintaryhmään. Konsernin muut yksiköt Suomessa ovat Flextronics Holding Finland Oy Hämeenkyrössä, Flextronics International Finland Oy Hämeenkyrössä, Felxtronics Design Finland Oy Tampereella ja Remix Oy Helsingissä.

Yhteensä henkilökuntaa Suomessa on 1 600. Heistä Ojala-yhtymän palveluksessa noin 850: Oulussa 133, Sievissä 280. Oulaisissa 261, Kannuksessa 117 ja Haapajärvellä 50. Lisäksi Ojala-yhtymällä on kaksi tehdasta Kiinassa.

Flextronicsin tehtailla valmistetaan tuotteita elektroniikkateollisuudelle eri puolille maailmaa.

Flextronics-konsernin pääpaikka on Singaporessa ja pääkonttori Kaliforniassa. Konsernin omistus on Yhdysvalloissa. Koko konsernin työntekijämäärä on noin 75 000. Tehtaita on noin 100 kaikkiaan 23 eri maassa.

Tapio Maikkola

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva