Satavuotias joutuu mieron tielle

Oulun Työväen Näyttämön tila-asiat ovat vinksin voksin

Eeva Kauppinen

OULU Satavuotias Oulun Työväen Näyttämö jää maaliskuun lopussa kodittomaksi. Vuodesta 1996 teatterin vuokralla ollut VR:n kerhotalo puretaan Pohjois-Suomen junaliikenteen ohjauskeskuksen alta.

Ratahallintokeskus sanoi teatterin vuokrasopimuksen irti viikko sitten maanantaina. Kuuden kuukauden kuluttua talon on oltava tyhjillään.

Vaikka OTN on tiennyt, että tilat ovat vuokralla vain väliaikaisesti, silti ilmoitus tuli yllätyksenä.

”Painajainen toteutui. Tuli puhelinsoitto, että talo puretaan alta”, kertoo OTN:n puheenjohtaja Pekka Kesälahti.

Tänä kesänä teatteri vielä teki taloon ilmastointiremontin.

”Tilanne on sikäli hullu, että vuosi 2002 on meille satavuotisjuhlavuosi eikä meillä ole mitään paikkaa tiedossa.”

Sukuvika viimeinen

Oulun Työväen Näyttämö yritti aikanaan toimia nuoriso- ja kulttuurikeskuksessa. Siellä tuli teatterin kannalta umpikuja vastaa: Nuku on liian täynnä.

OTN pääsi vuokralle VR:n kerhotaloon 1996. Ensimmäisenä sinne valmistui Ray Cooneyn näytelmä Hulvaton hotelli.

Cooneyn farssiin myös päättyy OTN:n kausi kerhotalossa. Syyskuun alussa alkoivat Sukuvika-nimisen näytelmän harjoitukset.

OTN on vaikean tehtävä edessä, kun se yrittää nopeasti löytää Oulusta 300-400 neliön kokoiset, teatteritoimintaan sopivat tilat.

”VR:lle tilanne on lisäksi erittäin kiireellinen. He olisivat hyvin tyytyväisiä, jos lähtisimme kerhotalosta pois jo huomattavasti aikaisemminkin. Voisivat jopa jollakin tavalla avustaa uuden tilan kuntoon laittamisessa, jos sellaisen löytäisimme”, sanoo Kesälahti.

Sopiiko teatterille

Kun Intiön kasarmialue vuosia sitten tyhjeni varuskunnan muuton myötä, Oulun Työväen Näyttämön väki kävi katsastamassa alueella entiset elokuvateatterin ja liikuntasalin tilat.

Ne ovat toistaiseksi ainoat mahdolliset korvaavat tilat, mutta suurehkon remontin ja muutostyön tarpeessa.

Periaatteessa elokuvasalissa on kaikki valmiina esirippua myöten.

”400-hengen elokuvasali on sellaisenaan liian iso meille, mutta sitä voitaisiin kaventaa ja jakaa. Sinne mahtuisi näyttämö sivutiloineen ja toiselle puolelle voitaisiin rakentaa varastotilat kahteen kerrokseen. Saisimme sinne myös yhden pukuhuoneen, vähän sivunäyttämötilaa, aulatilat ja toimiston”, luettelee Kesälahti.

Remonttia arvioitiin alustavasti yhdessä arkkitehdin kanssa.

Tilan pahin ongelma on betonista tehty nouseva katsomo, joka ei ole riittävän jyrkkä teatterikäyttöön.

”Remontin lisäksi saliin olisi tehtävä uusi katsomorakennelma.”

Elokuvateatterin ja liikuntasalin tilat ovat edelleen tyhjillään ja vain satunnaisessa käytössä.

Kaavoitus alueella kuitenkin etenee ja tilojen käyttötarkoitus ratkeaa vuoden loppuun mennessä, kerrotaan kaupungin teknisestä keskuksesta.

Vuokrassa vastaan?

Kaupungin vuokrapyyntö elokuva- ja liikuntasalin tiloista oli Kesälahden mukaan hurja.

”Harrastajateatterille ei ole mahdollista maksaa vuokraa toistakymmentä tuhatta kuukaudessa.”

Jos OTN saisi tilat vuokratuksi, teatteri muuttaisi Intiöön kokonaan, luopuisi VR:n kerhotalon lisäksi Heinäpään varastostaan ja keskustan toimistosta.

”Laskemme, mitä lämpöihin ja vuokriin tällä hetkellä menee ja paljonko meillä on varaa maksaa Intiön tiloista. Kirjallista esitystä ei ole kaupungille vielä tehty”, lisää Kesälahti.

Paikan remontti maksaa 100 000-200 000 markkaa. Kesälahti uskoo, että teatteri voisi maksaa siitä puolet.

”Viime kesä oli onneksi hirveän hyvä katsojamäärien suhteen. Siitä jäi tavallista enemmän säästöön.”

Mutta jostakin pitäisi saada vielä toiset 100 000 markkaa. Teatteri toivoo kaupunkia rahallisesti apuun.

”Olemme vanhin, satavuotias teatteri täällä. Meillä on vuodessa noin 12 000 katsojaa. OTN on Suomen mittakaavassa kolmen suurimman harrastajateatterin joukossa katsojamäärillä mitattuna. Emme ole mikään pieni kulttuuritekijä ja olemme pystyneet osoittamaan pysyvää toimintaa.”

Jos kaupunki näyttäisi vihreää valoa kasarmin tilojen suhteen, OTN toivoisi vuokravapautta remontin ajaksi. Korjauksen teatteri on valmis hoitamaan itse.

Ei marmoripalatsia

OTN hakee nyt kaikkea apua yhteyshenkilöidensä kautta. Puheenjohtaja Kesälahti aikoo käydä kaupunginjohtajan ja kulttuurijohtajan luona esittelemässä tilanteen.

”Uusi tila saisi olla pikkasen isompi kuin VR:n kerhotalo, koska sen täyttöaste on ollut 111 prosenttia. Kerhotalo on muuten sopinut meille, koska se on tarpeeksi nuhjuinen. Me ei tarvita mitään marmoripalatsia. VR:n kerhotalossa on lämmin tunnelma, siellä on yleisö tarpeeksi lähellä. Siinä on pienen pariisilaisen bulevarditeatterin tunnelmaa”, haikailee Kesälahti.

Kerhotalo on ollut pelkästään OTN:n käytössä. Siellä on valokalusto valmiina, lavastus on voitu rakentaa tilaan ja näytellä aina yksi näytelmä loppuun ilman väliroudauksia.

Intiön tilat eivät ole yhtä keskeiset, mutta saavutettavuudeltaan hyvät. Parkkipaikatkin sijaitsevat aivan vieressä.

OTN:ssä on aktiivijäseniä noin 60. Teatteri valmistaa kolme esitystä vuodessa: yhden aikuisille, yhden lapsille ja kesäteatterijutun Hupisaarille.

Oulun kaupunki avustaa ryhmää 60 000 markalla vuodessa.

”Seuraava lastenensi-ilta on Peppi Pitkätossu. Sen samoin kuin koko satavuotisjuhlakauden suunnitelmat menivät kerralla myttyyn. Suunniteltua gaalailtaa ei uskalleta tehdä ollenkaan ja kaikki on siirretty ensi syksyyn.”

Peppiä harjoitellaan, vaikka ei tiedetä, missä sitä esitetään.

”Kaikki on vinksin vonksin tai ainakin heikun keikun”, siteeraa Kesälahti.

Tapio Maikkola

VR:n kerhotalo puretaan. Satavuotias Oulun Työväen Näyttämö menettää kotinäyttämönsä maaliskuussa. Löytyisikö teatterille uudet tilat Intiön kasarmialueelta, entisestä elokuvateatteri-liikuntasalista?

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva