Tuulivoima hyvässä vauhdissa

Pasi Klemettilä

OULU Oululainen WinWinD Oy on päässyt hyvään vauhtiin tuulivoimalabisneksen valmisteluissa.

Yhtiön ensimmäinen tuulivoimala on pyörinyt Oulun Vihreäsaaressa kesästä lähtien onnistuneesti. Yhden megawatin myllyssä käytetään uutta tekniikkaa, jolla myllyn hyötysuhdetta saadaan parannettua erityisesti pienillä tuulennopeuksilla. Voimalan käyttöikä on 30 vuotta, mikä on 10 vuotta enemmän kuin tuulivoimaloilla yleensä.

Pilottilaitos vihitään virallisesti käyttöön runsaan viikon kuluttua.

Yhtiön toimitusjohtaja Jouko Tiuraniemi kertoo, että yhtiö esitteli viime viikolla Saksassa tuulivoimamessuilla tuotettaan, ja vastaanotto oli myönteinen

Nyt valmistellaan niin sanotun 0-sarjan tekemistä ensi vuonna. Sen tilauksista neuvotellaan parhaillaan. Tiuraniemen mukaan ensi vuonna olisi tarkoitus valmistaa 7-10 voimalaa. ”Se on vähän luvista kiinni. Ensi vuoden ohjelma ratkennee kuukauden kuluessa. Toivon mukaan huhtikuusta lähtien 0-sarjan koneet olisivat asennettavissa eri puolille Suomea.”

0-sarjan koneissa saatetaan vielä tehdä joitakin tuotekehitysmuutoksia. ”Pilotin tekniikka näyttää niin hyvältä ja valmiilta, että siinä ei tarvitse isoja asioita tehdä”, Tiuraniemi sanoo.

Tuotekehitysosasto perustetaan

Yhtiö on lähiaikoina perustamassa varsinaista tuotekehitysosastoa Ouluun, myös tuotantopuolesta vastaavia henkilöitä haetaan. Vienti- ja markkinointipäällikkö on jo palkattu. Myllyjen valmistus on tarkoitus järjestää yhteistyökumppanien avulla. Joitakin osia valmistetaan mahdollisesti myös itse.

Tällä hetkellä WinWindin varsinaisilla palkkalistoilla ei ole Tiuraniemen ja vientipäällikön lisäksi muita.

”Ensi vuoden kesän jälkeen päästään jo myymään isoja määriä. Kun engineering-osasto perustetaan, aletaan saman tien suunnitella myös isompia koneita”, Tiuraniemi sanoo.

Maailma rakentaa tuulivoimaa

Vienti on avainasemassa, ja siksi Winwind lähti messuille rohkeasti liikkeelle. ”Vienti tarvitsee referenssiä kotimaasta. Jos 0-sarja toteutuu sanotaan vuoden kuluessa, silloin meillä on kanttia lähteä liikkeelle.”

Tiuraniemi arvioi, että vientiin menee jatkossa vähintään 70 prosenttia tuotteista ja loput kotimaahan. ”Toivottavasti olen väärässä, ehkä Suomessakin lähtee homma pikku hiljaa liikkeelle paremmin”, Tiuraniemi sanoo.

Tuulivoimalla on kysyntää maailmalla. Tiuraniemen mukaan ensi vuosi ei ehkä ole niin kovaa kasvua kuin nyt on ollut, mutta vuonna 2003 on taas jyrkän kasvun vuoro. ”Kilpailijat kertovat, että ensi vuoden tilauskirjat ovat aika lailla täynnä. Eiköhän myös meillä ole siinä tilanteessa hyvä sauma päästä markkinoille.”

Sähkön hinnan kehitys vaikuttaa tuulivoiman kilpailukykyyn. ”Jos perussähkön hinta on 10-15 penniä, tuulivoima ei pärjää. Jos hinta on lähellä 20 penniä, tilanne alkaa muuttua jo aivan toiseksi.”

Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa sähkön hinta on Tiuraniemen mukaan alempana kuin muualla maailmassa. Kaikkialla muualla sähkön hinta alkaa olla sellaisella tasolla, että siellä tuulivoima kilpailee hyvin jopa ilman investointitukia. Tukia tosin saattaa olla muissa muodoissa.

Risto rasila

Pilottimylly pyörii. Oululaisvoimin kehitetty tuulimylly Oulun Vihreäsaaressa on kansainvälisten markkinoiden kynnyksellä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva