Kuolleita

Erkki Haukipuro. Oulun läänin pitkäaikainen maaherra, kansanedustaja Erkki Haukipuro kuoli 27. syyskuuta pitkäaikaisen sairauden väsyttämänä. Hän oli syntynyt 18. helmikuuta 1921 Merijärvellä.

Erkki Haukipuro oli pitkän linjan poliitikko. Nuorisojärjestötyössä ansioitunut Haukipuro aloitti poliittiset luottamustoimensa vuonna 1951 Merijärven kunnanvaltuustossa, jonne hänet valittiin maalaisliiton listalta heti ensimmäisellä yrittämällä. Kotikuntansa valtuutettuna Haukipuro toimi yhtäjaksoisesti aina vuoteen 1973 saakka.

Kansanedustajaksi Erkki Haukipuro nousi Oulun vaalipiiristä vuoden 1966 eduskuntavaaleissa. Keskustapuoluetta edustanut Haukipuro uusi kansanedustajan valtakirjan kaksissa seuraavissa vaaleissa, vuosina 1970 ja 1972.

Pienestä pohjoispohjalaisesta Merijärven kunnasta eduskuntaan ponnahtanut Haukipuro saavutti nopeasti merkittävän aseman keskustapuolueen sisällä. Hänet valittiin jo toisella eduskuntakaudellaan puolueensa eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.

Vuosina 1972-73 Haukipuro toimi Kalevi Sorsan ensimmäisen hallituksen maa- ja metsätalousministerinä.

Presidentti Urho Kekkonen nimitti Erkki Haukipuron vuonna 1973 Oulun läänin maaherraksi, jota tehtävää hän hoiti eläkeikään vuoteen 1986 saakka.

Aktiivisena järjestöihmisenä Haukipurolla oli mukana monissa yhdistyksissä. Hän hoiti lukuisia maakunnallisia luottamustehtäviä muun muassa Oulun Osuuspankissa, Pohjanmaan Puhelinosuuskunnassa, Revon Sähkössä ja sanomalehti Liitossa.

Lähimpänä Haukipuron sydäntä oli kuitenkin kotiseututyö. Kipinä kotiseututyöhön syttyi vuonna 1962, kun hän oli mukana perustamassa Merijärven kotiseutuyhdistystä. Maaherrakaudellaan Haukipuro vierailikin juhlapuhujana useilla kotiseutupäivillä.

Erkki Haukipuron kiinnostus yhteiskunnallisia asioita kohtaan säilyi myös eläkepäivillä. Hän seurasi tiiviisti Suomen ja maailman tapahtumia tiedotusvälineistä. Maaherravuosien jälkeen Haukipuro ei kuitenkaan enää ottanut julkisesti kantaa yhteiskunnallisiin asioihin.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva