Pekkateatteri juhlii naisilla kappelissa ja tulitikkuja lainaten

Anne Helaakoski

RAAHE Pekkateatteri aloittaa viikonloppuna tulevan näytäntökauden harjoitukset innokkaissa tunnelmissa. Tulossa on tuplajuhlavuosi, sillä on kulunut sata vuotta raahelaisen harrastajateatterin synnystä sekä 20 vuotta Pekkateatterin perustamisesta.

Juhlavuosi aloitetaan loppiaisena, kun ensi-iltansa saa Arto Seppälän näytelmä Viisi naista kappelissa. Sari Ruotsalaisen ohjaama näytelmä pyörii tammikuun ajan Lapaluodon huoneteatterissa, jonka jälkeen se lähtee kierrokselle seutukuntaan.

Kesäteatterissa esitetään Maiju Lassilan klassikkonäytelmä Tulitikkuja lainaamassa. Ohjaajaksi saapuu parin vuoden tauon jälkeen Matti Pajala, Sari Ruotsalaisen toimiessa apulaisohjaajana.

Juhlabonuksena teatteri järjestää harrastajateatteritoiminnasta kertovan näyttelyn, johon kerätään muun muassa valokuvia, vanhoja lehtiartikkeleja ja teatterirekvisiittaa. Näyttelyn suunnitellaan alkavan Pekanpäivien aikaan ja paikaksi on kaavailtu pääkirjaston näyttelytilaa. Näyttelyn tiimoilta järjestettäneen myös vanhojen pekkateatterilaisten tapaamisia.

Viisi naista kappelissa -näytelmä on kulunut sekä ammattilais- että harrastajateatterilaisten käsissä ympäri Suomea, mutta Raahessa sitä ei ole koskaan esitetty, kertoo ohjaaja Sari Ruotsalainen.

”Näytelmä on täydellinen tähän intiimiin huoneteatteritilaan. Draamallisesti se yhdistää sekä monologeja että dialoginäytelmää. Se on hauska, vakava, syvällinen ja raskas. Lisäksi on mielenkiintoista nähdä, mitä saamme aikaan akkaporukalla.”

Kesänäytelmän valintaan vaikutti sen kirjoittaja. Raahen harrastajanäyttelijätoiminnan voidaan katsoa alkaneen Maiju Lassilasta, joka perusti vuonna 1902 kaupunkiin työväenyhdistyksen ja alkoi samalla sen puitteissa pyörittää harrastajateatteriryhmää. Aikaisemmin näytelmännälkäänsä kiertävien teatteriryhmien varassa tyydyttänyt raahelaisyleisö innostui näyttelemisestä niin, että parhaimmillaan kaupungissa oli seitsemän ensi-iltaa vuodessa.

Näytelmä nivotaan Raahessa asuneeseen kirjailijaan siten, että ohjaaja Matti Pajula kirjoittaa Maiju Lassilan näytelmään kertojaksi, selittää Ruotsalainen.

Ruotsalaisen mielestä jo ajatus Tulitikkuja lainaamassa -näytelmän tekemisestä on hauska.

”Se on puhdassydämistä, viatonta huumoria viljelevää kansankomediaa. Rooleja siinä on parisenkymmentä ja lisäksi tietysti sika.”

Näytelmien roolien miehityksestä tuskin tulee ongelmaa, sillä uusia, innokkaita näyttelijöitä olisi tyrkyllä runsaasti. Jopa miehiä, joka ohjaajan mielestä on sekä harvinaista että hauskaa. Pienoista pulaa on ainoastaan keski-ikäisistä naisista.

Toinen uupelon aihe on ulkoilmanäyttämö, jota esteistä ja hidasteista huolimatta ollaan vakaasti sijoittamassa Fanttiin. Valitettavasti ainakin vielä ensi kesän esitykset joudutaan pitämään Patalan pihassa liikenteen melun ja epämukavien puupenkkien puristuksessa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva