Leikkimieli täytyy säilyttää

50-vuotias

Teuvo Kavalus Oulussa.

Yksilöllisten vaatteiden suunnittelija, Pohjois-Suomen ainokainen mallimestari Teuvo Kavalus on tyytyväinen elämäänsä. Vaatimuksia ei ole ollut paljon, mutta hän on kuitenkin onnistunut kaikessa mihin on ryhtynyt.

”Tästä eteenpäin en toivo muuta kuin terveyttä ja että mielenkiinto elämään säilyisi. Loppu on itsestä kiinni”, Kavalus tuumaa.

Hänen mielestään leikkimielen säilyminen on tärkeää elämänilon kannalta. Pienistä asioista iloitessa pääsee irrottautumaan huolista.

Kolmetoista vuotta itsenäisenä yrittäjänä Nahkastudiossa työskennellyt Kavalus viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhliensa lisäksi kolme vuosikymmentä kestänyttä taiteilijanuraansa. Lokakuiseen juhlanäyttelyyn Taide ja Kehys Jokelan ikkunaan on tulossa Kavaluksen suunnittelemaa ja valmistamaa modernia taidetta.

Mietiskelyn alla onkin ollut, että vaihtaako nahka- ja villakangasvaatteiden tekemisen kokonaan taiteeseen. Ajatuksissa on piipahtanut myös muutto ulkomaille.

Taide monissa muodoissaan on kiehtonut Kavalusta jo nuoresta pitäen. Vaatteisiin hän perehtyi perin pohjin kotinsa vintillä, kun purki vanhempiensa vanhoja vaatteita alkutekijöihinsä.

”Nuorena minulle ei kelvannut kauppojen vaatteet, pidin mieluummin siskoni tekemiä. Oppikoulussa ryhdyin tekemään vaatteita kavereilleni”, Kavalus muistelee.

Uravalinta alkoi varmistua vasta ammatinvalintatestin loppurivillä, johon Kavalus kirjoitti aikovansa tulla muotisuunnittelijaksi. Opettajakaan ei ollut täysin selvillä, mitä ammattinimike pitää sisällään.

Tuumasta toimeen, Kavalus haki muutamaan taidekouluun ja pääsikin niihin. Vaatteet kiehtoivat kuitenkin enemmän.

Jotain kautta nuori mies sai selville, että Kotkassa toimii Suomen tuohon aikaan monipuolisin vaatturikoulu. Hakuaika oli mennyt jo umpeen, mutta hakemuksen sai vielä lähettää.

Ongelmia kuitenkin tuli eteen, Kavalus kun oli ulkopaikkakuntalainen. Hänet luvattiin kuitenkin hyväksyä kouluun, jos kotikunta maksaa oppilaspaikan.

”Kannustava isäni järjesti audienssin Pudasjärven kunnanjohtajan luokse. Näin asia järjestyi, ja muutin Kotkaan”, Kavalus kertoo.

Valmistumisensa jälkeen hänellä on ollut vain yksi työnantaja, Pentik. Kannustavassa ja haasteellisessa ympäristössä Kavalus hankki kannuksensa. Pentikin lopetettua Oulussa Kavalus päätti perustaa oman yrityksen, Nahkastudion.

Vuosien varrella hän ei ole katunut valitsemaansa tietä, heikkoja hetkiä tosin on. Hampaita joutuu puremaan erityisesti silloin, kun palveltavana on hankala asiakas ja suunnittelukin on hankalaa. Kavalus kertoo rakastavansa työtään, sen vapautta ja haastavuutta.

Mielekkään työstä tekee myös se, että monista asiakkaista on tullut ystäviä. Asiakaspiiri on muutenkin vakiintunut; joillekin Kavalus suunnittelee koko garderobin.

Vapaa-aikaakin tahtoo kulua vaatteiden suunnitteluun. Välimeren loma saattaa kulua kankaita ostaessa ja nappikauppoja kierrellessä.

Työstään Kavalus irrottautuu parhaiten lähinnä kävellessä ja marjassa. Kävellen kilometrejä kertyy kolmessa kuukaudessa saman verran kuin Oulusta on matkaa Tampereelle. Merkkipäiväänsä mestari viettää matkoilla.

HEIDI HIETALA

Tapio Maikkola

Työ on myös harrastus. Mallimestari Teuvo Kavalus ei malta lomaillessaankaan irrottautua täysin rakkaasta työstä. Tämän yksilöllisen, tilaustyönä toteutetun takin napit on hankittu lomamatkalta Espanjasta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva