Kevyempi Madetoja

Levyt

Leevi Madetoja: Complete Orchestral Works 4. Oulun kaupunginorkesteri. Joht. Arvo Volmer. Alba ABCD 162.

Oulun kaupunginorkesterin urakka Leevi Madetojan orkesteriteosten parissa on edennyt jo neljänteen osaansa. Tällä kertaa levyn pääteoksena on säveltäjän Sinfonia nro 3 A-duuri op.55.

Tätä sinfoniaa pidetään yleisesti Madetojan parhaana ja samalla hänen orkesterituotantonsa huippuna. Säveltäjään Ranskan matkalta tarttuneet vaikutteet kuuluvat soinnin ilmavuutena ja ilmaisun kepeänä henkevyytenä. Poissa on Madetojaan yleensä liitetty raskasliikkeinen mietiskelevyys, tilalla kuullaan lennokkaita rytmejä ja valoisaa duuria.

Levyn muut sävellykset ovat Huvinäytelmäalkusoitto op.53, Tanssinäky op.11 ja Shakkipelisarja op.5. Ero varhaisten ja myöhäisten teosten välillä on hämmästyttävän suuri, ja Madetojan nuoruudentuotannon perusteella maine pitkäpiimäisten jollotusten säveltäjänä ei ole lainkaan tyhjästä temmattu.

Alba voisikin lopuksi koostaa ulkomaita varten Best of Madetoja -kokoelman, johon ainakin 3. sinfonia ja Okon Fuoko -sarja kuuluisivat ilman muuta.

Oulun kaupunginorkesterin ja Arvo Volmerin tekemisen taso on totuttuun tapaan korkea, vaikka Sinfonian nauhat ovatkin peräisin yllättävän kaukaisista sessioista vuodelta 1998, ja osa soittajistakin on jo matkan varrella varmasti ehtinyt vaihtua.

Madetojaa on vielä odotettavissa yhden levyn verran, mutta sen jälkeen onkin aika pohtia orkesterin levytysuran jatkoa. Maailman parhaan oululaissäveltäjän jälkeen on pakko tähytä toisenlaista ohjelmistoa, ja tällöin kilpailu muiden orkesterien kanssa todennäköisesti kovenee.

Toivottavasti Oulun kokoisesta kaupungista kuitenkin löytyy rahaa ja tuiki tarpeellista poliittista tahtoa orkesterin levytystoimintaan jatkossakin, kuuluuhan korkean profiilin orkesteri puolen Suomen pääkaupunkiin siinä missä liigatasoinen jääkiekkojoukkuekin.

HANNU HIRVELÄ

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva