Väliaikaista kaikki on vain

Näyttely

Valmis maailma. Kari Södön grafiikkaa, veistoksia, ääntä Galleria Myötätuulessa Raahessa 29.9. saakka.

Maalatusta puusta kootut veistosmaiset teokset on asetettu nojalleen seinää vasten. Ne ovat kuin hetkeksi paikoilleen nostettuja ja siirtoa odottavia.

Väliaikaisuuden tunnusta syntyy jännite, joka kantaa aika pitkälle oululaisen kuvataiteilijan Kari Södön Galleria Myötätuuleen Raaheen rakentamaa kokonaisuutta nimeltä Valmis maailma.

Näyttelyn teoksia oli aiemmin tänä kesänä nähtävillä Mustasaari Galleriassa Oulussa. Irtonaisella otteella ja puhdetöiden hengessä tehtyjä töitä oli silloin ripustettuna toistakymmentä. Nyt esiteltävää on paljon enemmän ja useampaa teostyyppiä.

Metalligrafiikasta mennään kollaasien kautta grafiikan ja puukoosteiden yhdistelmiin sekä monenlaisiin puukyhäelmiin, joihin on vielä upotettu ääntä.

Näyttelyn pääasiallisin materiaali on maalattu puu, joka on laadultaan sahatavaraa. Värimaailma on hillitty ja ripustus aika mustavalkoinen, osittain hiukan vaisukin Galleria Myötätuulen paljon erilaisia elementtejä omaavaan ja hiukan levottomaan näyttelytilaan.

Seinää vasten nojalleen asetettujen veistosten tuottama väliaikaisuuden ajatus saa jatkoa karvalautaisen materiaalin lisäksi myös työstössä. Puuta on puukolla vuoltu ja kirveellä veistetty, eikä useinkaan kovin tarkasti.

Puuteoksia on myös lattialla vapaasti seisovina ja seinälle ripustettuina, jolloin ne selkeämmin ajavat kehyksien virkaa grafiikan vedoksille. Esillä perinteisempääkin, kun grafiikkaa löytää myös lasin taakse tavalliseen tapaan kehystettynä.

Grafiikka kontrastoi hauskastikin puun kanssa. Kokonaisuudessa jää kuitenkin jokin kaihertamaan mieltä. Karvalaudalle taitaa kaivata vastapainoksi jotain grafiikkaa voimakkaampaa, materiaaliltaan selkeästi poikkeavaa tai tarkemmin työstettyä.

Timo Jokelainen

Karvalautaa ja grafiikkaa. Kari Södö asettelee metalligrafiikkaansa osiksi puusta tehtyjä veistosmaisia koosteita. Kuvassa työ nimeltä Aikamatka.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva