Hyppää pois näyttämöltä videolle

Video

Hyppää pois, Suomi 2001. Ohjaus ja sovitus: Liisa Toivonen. Käsikirjoitus: Jarkko Mikkola. Rooleissa mm. Louna-Tuuli Luukka, Katja Kivistö, Paavo Pyykkönen, Mika Räinä. Nuorten Ystävät -säätiö ja Nuorten Ystävät ry.

Viime syksynä täysiä saleja kerännyt Oulun kaupunginteatterin ja nuorten teatterinharrastajien huumevalistusnäytelmä Hyppää pois on saatavissa nyt myös videona.

Nuorten Ystävät -säätiön ja Nuorten Ystävät ry:n kustantama videotaltiointi on tarkoitettu välineeksi ehkäisevään päihdetyöhön lähinnä kouluihin ja vanhempainiltoihin.

Kasetin lisukkeena on ohjelehtinen, joka evästää hyödyntämään näytelmää tehokkaasti keskustelemalla.

Näytelmän maalaama raadollinen kuva päihteiden maailmasta välittyy mainiosti myös videon välityksellä, vaikkei audiovisuaalisesti mitään elämää suurempaa tarjolla olekaan.

Teatterisovitusta ei ole videotaltiointia varten muokattu, vaan kamerat ovat surranneet ihan tavallisessa näytöksessä. Taltioinnissa yleiskuvaa on väritetty tiiviimmillä koko- ja puolikuvilla sen minkä näyttämön tilankäyttö antaa myöten.

Äänenlaadun suhteen tekniset ongelmat ovat suuremmat. Paikoitellen sanat valitettavasti hukkuvat koneiden surinaan.

Tositapahtumiin perustuva Hyppää pois kertoo murrosikäisestä Leenasta (Louna-Tuuli Luukka). Leena on ihan tavallinen tyttö, joka sortuu narkoottisiin aineisiin. Tärkeässä osassa on myös tyttärensä elämästä taisteleva äiti Riitta (Katja Kivistö).

Koulun ja kulttuurin yhteistyöohjelmasta alkunsa saanut Hyppää pois valmistui viime vuoden elokuussa, ja sitä esitettiin teatterin lisäksi kouluissa eri puolilla Pohjois-Suomea.

Näytelmän on kirjoittanut Jarkko Mikkola ja ohjannut Liisa Toivonen.

ANSSI JUNTTO

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva