Teatteriturnee tuo vipinää lasten kulttuuriviikoille Raaheen

Anne Helaakoski

RAAHE Ensi viikolla alkavat lasten kulttuuriviikot järjestetään Raahessa jo 20 kerran. Juhlan kunniaksi tapahtuma pitenee koko lokakuun mittaiseksi ja erikoisuutena on kaupunkiin tuleva teatteriturnee, joka esittelee kiertävien ammattiteatteri- ja tanssiryhmien ohjelmistoa. Teatterikeskuksen ja Raahen kulttuuritoimen yhdessä järjestämä turnee on järjestyksessä yhdeksäs.

Kulttuuriviikkojen lähtölaukauksena on tiistaina 2. lokakuuta esitettävä Stella-klovnin leikki- ja laulushow ja viikot päättää Pentti Rasinkankaan ja Ohilyöntiorkesterin lastenkonsertti 30. lokakuuta. Väliin mahtuu teatteriesitysten lisäksi lasten toimintapäivä, Raahea koko perheelle esittelevä opastuskierros Annan ja Kaisan kans kaupunkia kahtomassa sekä Soveliuksen talossa esillä oleva Rump, rump, rellaa -perinneleikkinäyttely ja Raahesalin aulaan järjestettävä nukkenäyttely.

Teatteriturnee saapuu kaupunkiin keskiviikkona 10. lokakuuta. Kolmen päivän aikana 11 teatteri- ja tanssiryhmää järjestää yhteensä 24 esitystä pääasiassa lapsille ja nuorille, muttei aikuisiakaan ole unohdettu. Päiväesityksiä seuraamaan saapuu seutukunnan kouluista ja päiväkodeista noin 3 000 lasta. Lisänä ovat vielä iltanäytökset.

Raahen lisäksi osa ryhmistä vierailee ainakin Pattijoella, Pyhäjoella, Siikajoella ja Ruukissa.

Teatteriturneeseen liittyy myös keskiviikkona 10. lokakuutta järjestettävä Kulttuurin alueelliset verkostot -seminaari, jossa yhtenä aiheena on Tanssin pilottihanke.

Kävijämäärän uskotaan kasvavan

Vt. kulttuuritoimenjohtaja Tuija Rajamäki ennakoi kulttuuriviikkojen ja teatteriturneen tuovan kaupunkiin melkomoista vipinää.

Viikkojen kävijämäärän odotetaan kasvavan huomattavasti. Aikaisemmin yleisöennätykset ovat hiponeet kolmea tuhatta kävijää, nyt määrä tulee täyteen jo yksin päiväkotilaisille ja koululaisille järjestettävistä näytöksistä. Teatteriturneeta on myös markkinoitu voimakkaasti. Kaukaisimmat ilmoittautuneet ovat Sodankylästä saakka.

”Mukavaa on myös se, että useimpien esitysten ensi-illat ovat olleet vasta nyt syksyllä, eli esitykset ovat tuoreita,” iloitsee Rajamäki.

Aikaisemmin teatteriturnee on vieraillut muun muassa Tampereella, Vantaalla, Rovaniemellä ja Kuopiossa. Ensi vuonna turnee järjestetään Outokummussa.

Teatteriturneessa esiintyvät Ahaa Teatteri, Teatteri Gorgo, Teatteri Mukamas, Teatteri Vanha Juko, Aurinkobaletti, Tanssiteatteri Hurjaruuth, Tanssiteatteri Minimi, Tanssiteatteri Mobita/Dansco, Tanssiteatteri Raatikko, Tanssiteatteri Rollo sekä Tanssiryhmä Glims & Gloms.

Turneelle Raaheen. Teatteriturneessa nähdään muun muassa tanssiteatteri Raatikon tanssisatu Voi, sataispa prinssejä taivaalta!

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva