Hautomo kypsyttää yritystä

Kansainvälistyvä hautomotoiminta kaipaa lisää julkista tukea

Pasi Klemettilä

OULU Oulutech Oy:n toimitusjohtaja Martti Elsilä on vakuuttunut siitä, että nyt on hyvä tilanne viritellä tuote- ja yrityskehityshankkeita. ”Jos nyt on taantuma tulossa, niin nousun tullessa tuote ja yritys voi sitten olla hyvässä iskussa”, Elsilä sanoo.

Oulutechin toiminta on muuttunut tämän vuoden alusta kovasti, kun siitä irrotettiin projektitoiminta. Oulutechin toiminnaksi jäi innovaatio ja yrityskehitystoiminta.

Vuosi sitten väkeä oli 16, nyt neljä. ”Nyt meillä on hyvin tiukka tähtäin yrityskehityksessä”, Elsilä sanoo.

1994 perustetun Oulutechin omistavat Sitra 40 prosentin, Technopolis Oyj 30 prosentin ja Oulun yliopiston tukisäätiö 30 prosentin osuudella.

Oulutechin tavoitteena on saada aikaan kasvukelpoisia huipputekniikan yrityksiä. Ensimmäiseksi on tunnistettava ja arvioitava uuden mahdollisen yritysidean tekninen ja kaupallinen arvo. Sen jälkeen päätavoite on synnyttää uutta yritystoimintaa.

Uutena toimintamuotona Oulutechissa on alkavan yrityksen valmistelu kasvurahoituskelpoiseksi. Liikeidean valmisteluun voi nyt saada rahoitusta.

Pohjoismaista yhteisvoimaa

Oulutech on myös mukana rakentamassa 10-15 pohjoismaisen yrityshautomon verkostoa. Sillä pyritään saamaan kriittinen massa alkavia yrityksiä esiteltäväksi ennen kaikkea USA:n markkinoilla. Valtaosa Oulutechin asiakkaista on informaatiotekniikka- ja ohjelmistoalan yrityksiä ja USA on niille päämarkkina.

”Hanke on syntynyt Oulutechin aloitteesta ja siinä ovat Suomesta mukana korkeakoulukaupunkien hautomot. Esimerkiksi Oulu yksinään on aivan liian pieni alue tuottamaan kiinnostavaa määrää alkavia yrityksiä”, Elsilä sanoo.

Aikaväli innovaatiovaiheesta kasvuvaiheeseen esimerkiksi ohjelmistobisneksessä on saatava mahdollisimman lyhyeksi. ”Hyvienkin ideoiden yli ajetaan, jos niitä pyöritellään liian kauan pienissä ympyröissä”, Elsilä sanoo. Nopeus, ajoitus ja markkinointi ratkaisevat paljon markkinoille pääsyssä.

Alkaville yrittäjille rahoitus on yleensä päällimmäisenä mielessä. Elsilän mukaan Oulutechinkin mahdollisuudet rahallisen tuen tarjoamiseen ovat parantuneet. Muutama vuosi sitten alkavalle yritykselle voitiin luvata muutama satatuhatta markkaa apua, nyt parhaimmillaan 1-2 miljoonaa.

Yleensä kun kasvurahoittaja löytyy, on myös selvillä kansainvälinen markkinanäkymä. Oulutech voi silloin jättää kapulan rahoittajalle ja ottaa hoidettavakseen uusia yrityksiä.

Oulutechin vuosi on ollut Elsilän mukaan vilkas. Tänä vuonna on tehty kuusi uutta kehittämissopimusta, neljä on päättynyt ja sopimuksia on voimassa tusinan verran.

Julkista rahoitusta tarvitaan

Suomessa yrityshautomoiden julkinen rahoitus on Elsilän mukaan jäljessä. Rahoitusta toki tulee, mutta sitä annetaan helpoimmin projektimuotoisiin hankkeisiin.

”Maan hautomoissa on toiminta käytännössä puettava projekteiksi, vaikka perustoiminta pysyykin samana.”

Elsilän arvauksen mukaan yrityshautomojen toimintaa USA:ssakin tuetaan merkittävästi julkisin varoin.

Yrityshautomotoimintaa on Suomessa kaikilla teknologiapaikkakunnilla. Oulullakaan ei ole varaa jäädä paistattelemaan saavutetulla maineella. Erri toimijat kehittävät hautomokonseptia yhteistyössä

”Huipputekniikka on sellaista, että panostuksia tarvitaan, jos halutaan tuloksia. Kun yksikin kasvuyritys syntyy, se tekee merkittävästi liikevaihtoa ja voi olla merkittävä työllistäjä.”

Elsilän mukaan yritysten henkiinjäämisprosentti hautomoyrityksille on selkeästi korkeampi kuin yksinään toimivilla yrityksillä.

Oulussa hautomotoimintaa tehdään eri muodoissa, toimijat ovat laskettavissa osapuilleen yhden käden sormin. Elsilän mukaan toiminta on näissä kussakin erilaista ja toimijat ovat myös keskenään yhteyksissä. Hänen mukaansa vaihtoehtoja pitää yrittäjille ollakin. Yrittäjien kannattaa ottaa hautomonpitäjiin” yhteyttä, ja yhteistyö voi sitten alkaa jonkun kanssa.

”Tämä on valmentajan ja sparraajan puuhaa”, Elsilä luonnehtii.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva