Nuorten työpaja toi tuloksia

Liisa Lehto-Peippo

HAAPAJÄRVI Runsaan vuoden ajan toiminut nuorten työpajahanke on tuottanut tuloksia Haapajärvellä, Haapavedellä ja Pyhäjärvellä. Paikkakuntien kolmessa työpajassa on työskennellyt 66 nuorta, joista 17 on päässyt opiskelemaan ja seitsemälle on löytynyt työtä eripituisissa työsuhteissa. Osa 66 nuoresta on vielä pajalla.

Projektipäällikkö Auli Mikkola toteaa lukujen osoittavan, että hanke on tuottanut tulosta. ”Se, että nuoria on päässyt näin paljon opiskelemaan, on paras saavutus, koska silloin elämä lähtee eteenpäin.”

”Kaikkia tuloksia ei voida mitata sillä, mihin kukin on päässyt. Tulos on sekin, että nuoren tilanne on selkiytynyt. Hän on voinut saada vetelehtimisen sijaan mielekästä tekemistä ja uusia ihmissuhteita”, Auli Mikkola arvioi.

Osa työpajanuorista on lähtenyt varusmiespalvelukseen, mutta työttömäksikin on moni jäänyt.

Työpajalle valitaan 17-28-vuotiaita nuoria, joilla on heikko koulutus tai jotka ovat vailla ammatillista koulutusta. Valintaperusteena voi olla myös nuoren heikko työmarkkina-asema.

Työpajalla ei valmisteta tuotteita, vaan tavoitteena on ohjata nuori koulutukseen tai työuralle, jos hänellä on koulutus.

Kuuden kuukauden harjoittelun ja kahden kuukauden palkallisen jakson aikana nuorille järjestetään työvoimakoulutusta heidän omien tarpeidensa mukaan. Työnhakukoulutusta on yhtä nuorta kohden 21 päivää. Se sisältää muun muassa atk:ta ja erilaisia kädentaidon kursseja.

Hankkeessa on järjestetty koulutusta myös työpajaohjaajille, joita on neljä, kaksi Haapajärvellä ja yksi Haapavedellä ja yksi Pyhäjärvellä. Työnohjausta on ollut terveyskeskuspsykologin pitämänä kerran kuukaudessa. Erilliskurssilla on käsitelty nuorten kohtaamista ja alkoholi- ja huumeongelmia.

Työpajahanke on Oulun lääninhallituksen ja TE-keskuksen rahoittama. Lääninhallituksen rahoitus ulottuu ensi vuoden loppuun ja TE-keskuksen tämän vuoden loppuun. Uutta rahoitusta hankkeelle haetaan.

Nettikahvilaa ja kanttiinia

Haapajärvellä nuorten työpaja hoitaa internetkahvila Nurkkaa, joka on juuri avattu uusissa tiloissa entisessä perheneuvolassa Kauppakatu 21:ssä. Nettikahvilan lisäksi työpajan väki on pitänyt puolen vuoden ajan Karjalahden palvelukeskuksessa kanttiinia ja hoitanut kaupungin henkilökunnan iltapäiväkahvituksen.

Työpajalla on myös metallipaja, jossa korjataan muun muassa autoja ja ruohonleikkureita sekä tehdään erilaisia tilaustöitä taitojen mukaan.

Internetkahvila on vuoden ikäinen. Entiseen tilaan koneita mahtui vain kuusi. Tilat ja koneiden määrä olivat riittämättömät käyttöön nähden. Uudessa tilassa koneita on 12. Suuri käyttäjäryhmä ovat koululaiset, jotka pelaavat kahvilassa verkkopelejä. Vakiokäyttäjinä on myös aikuisia. Kun koneet sijaitsevat kahdessa huoneessa, toista voidaan rauhoittaa aikuisille. Käyttäjäkunnan toivotaankin laajenevan vielä nykyisestä.

Haapajärven 14 työpajalaisesta kahdeksan työskentelee Nurkassa. Työpajalaiset auttavat ja neuvovat koneiden käyttäjiä ja ylläpitävät koneita. He tekevät myös taitojensa mukaan kotisivuja ja käyntikortteja.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva