Esi-ja alkuopetusta yhdistetään Oulussakin

Oulussa on jo viiden vuoden ajan kokeiltu esi- ja alkuopetuksen yhdistämistä. Kyseessä ei kuitenkaan ole Ylikiimingin Nuorittan kaltainen yhdistelmäluokka, jossa kolme ikäluokkaa on yhden ja saman opettajan hoteissa yhtäaikaa.

Yhteistoiminta aloitettiin vuonna 1996 Mäntylässä kahden päiväkodin ja koulun välillä. Mukana ovat Mäntylä-Snellman-päiväkoti sekä Lintulammen ala-aste/Mäntylän koulu. Myöhemmin myös Pikkaralaan on perustettu kokeiluryhmä, koska Madekosken alueella ei ole päiväkotia.

Mäntylässä mukana on kolme luokanopettajaa ja neljä lastentarhanopettajaa. Esiopetuksen opettajina ovat lastentarhanopettajat ja yksi luokanopettaja, joka siirtyy seuraavana syksynä ensimmäiselle luokalle esikoululaisten mukana. Osa esikoululaisista siirtyy tilanpuutteen vuoksi Lintulammen pääkoululle sekä muihin lähikouluihin. Tällä hetkellä toisella luokalla oleva opettaja siirtyy seuraavana syksynä vuorostaan esiopetukseen.

Opettajat kokoontuvat joka maanantai yhteiseen palaveriin, jossa tarkennetaan opetussuunnitelman toiminnallista sisältöä sekä tulevan viikon toimintaa. Opetussuunnitelma arvioidaan jatkuvasti käytännön työn kautta. Tavoitteena on selkeän kokonaisuuden luominen.

Yhteistyötä kehitetään myös kaikkien niiden koulujen kanssa, joihin siirtyy Mäntylässä esiopetuksessa olleita oppilaita sekä niiden päiväkotien kanssa, joista tulee oppilaita esiopetukseen.

Mäntylän päiväkodin johtajan Anitta Pakasen mielestä kokemukset ovat olleet hyviä ja innostavia. ”Toimimme hiukan eri tavalla erilaisin opetusmenetelmin kuin normaalisti päiväkodeissa. Eskarit, ykköset ja kakkoset toimivat aika pitkälle yhdessä ja jatkossa kouluun tulo on helpompaa. Se on vain luonnollinen siirtymä samassa talossa samojen opettajien kanssa.”

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva