Sekamalli yleisin Oulun seudun kunnissa

Melkein kaikissa Oulun seudun kunnissa esikouluopetus on järjestetty niin sanotulla sekamallilla, jossa esikoulua voi käydä joko koulun tai päiväkodin yhteydessä. Ylivoimaisesti suurin osa esikoululaisista on päivähoidon puolella.

Myös Oulussa esikoulu on järjestetty pääsääntöisesti päiväkoteihin, vaikka kolme kokeiluryhmää on myös koulun yhteydessä.

Oulun lähikunnista vain Yli-Iissä kaikki esikoululaiset ovat koulutoimen puolella. Tyrnävällä koulupuolella on ryhmistä ja myös lapsista enemmistö. Ylikiimingissä tilanne on tasan.

Yhdistetyn ykkös- ja kakkosluokan kanssa samassa kimpassa esikoululaiset ovat Ylikiimingin Nuorittan koulun lisäksi vain Yli-Iissä, jossa on kaksi tällaista ryhmää.

Kuntien järjestelyt ovat käytännön sanelemia: esikoululaiset ovat siellä, missä on sopivat tilat ja riittävästi henkilökuntaa. Vaikka ilmainen esikouluopetus tuli lakisääteiseksi vasta tänä syksynä, on kaikissa Oulun seudun kunnissa siitä kokemusta jo usealta vuodelta.

Ylikiimingin koulutoimenjohtaja Jussi Vimpari huomauttaa, että koulutoimen yhteydessä järjestetty esiopetus tulee kunnalle hieman kalliimmaksi kuin päivähoidon puolella. Tämä johtuu lähinnä palkkakustannuksista.

Ainakaan toistaiseksi kunta ei ole velvollinen järjestämään esikoululaisten kuljetusta. Joissakin kunnissa tämä on kuitenkin jo järjestetty vapaaehtoisesti. Esimerkiksi Kiimingin kunta käytti esikoululaisten koulumatkakuljetuksiin viime vuonna rahaa noin 170 000 markkaa. Myös Muhoksella kyydit järjestetään tietyin rajoituksin.

Kiimingissä on esikoululaisia varten palkattu myös kiertävä erityisopettaja, joka tarttuu tilanteisiin, jos ongelmia ilmenee.

Oululaisen Mäntylän päiväkodin johtaja Anitta Pakanen, pitää eroa koulutoimen ja päivähoidon välillä lähinnä hallinnollisena. Käytännön tasolla sitä tuskin huomaa: esiopetus järjestetään kummassakin samojen periaatteitten mukaan.

Eduskunnalta odotetaan lainmuutosta, jossa koko varhaiskasvatuksen hallinnollinen puoli selvitetään. ”Oulu on niin iso kaupunki, ettei tässä vaiheessa ole lähdetty siirtämään esiopetusta hallinnollisesti opetustoimeen kun muu varhaiskasvatus on sosiaali- ja terveystoimessa”, huomauttaa Pakanen. (LL)

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva