Metalli rönsyää

Taidenäyttely

Martti Aihan veistoksia Galleria Sculptorissa Helsingissä 30.9. saakka.

Oulun keskustassa kuvanveistäjä Martti Aihan oranssinen Mediaattori (1999) ylittää määrätietoisesti Laanaojan. Teoksen pinnassa mitä moninaisimmat muotoelementit liittyvät ja lomittuvat toisiinsa kuin ajatusten katkeamaton assosiaatiovirta.

Galleria Sculptorissa Aihan uusissa veistoksissa on samanlaisia vapaita ajatusvirtoja. Teosten Oranssi (2001) ja Sininen (2001) alumiinisissa perusosissa on myös paljon samanlaista yksityiskohtien rikasta moninaisuutta.

Mutta nyt elementtejä ei ole tarvinnut pakata pitkäksi, vaakasuoraksi palkiksi.

Niinpä metalli rönsyilee vapaasti moneen suuntaan. Värilliset lasiosat tekevät teoksista kuin elegantteja kukka-asetelmia. Varhaistöittensä tapaan Aiha lisää valon ja varjon asetelmien lisäefekteiksi.

Oranssin ja Sinisen keveyden rinnalla näyttelyssä on aimo annos raskaampaa metalliteollisuutta. Asuuhan Aiha nykyään suomalaisen metalliteollisuuden syntysijoilla Fiskarsissa.

Pronssinen Siksi (2001) kertaakin ornamentiikassaan vanhoja liikekylttejä ja valurautakoristeita. Myös teoksessa Smoke (2000) on menneen ajan metalliteollisuuden puhkuvoimaa.

Muissa teoksissaan Aiha koostaa metallitangoista jännittävän sattumanvaraisesti polveilevia rakenteita. Matkan varrella metalli pullistelee sekä saa pintaansa ornamentiikkaa ja humoristisia ulokkeita.

Lasipallot ja -pisarat ryydittävät kokonaisuutta kuin karamellit täytekakun päällä. Ja tarvittaessa lasikin pullistelee ikään kuin kuin maksikokoiseksi Pelle Pelottoman keksijänlampuksi.

Myös Dadan (2001) ja Ernstin (2001) hahmoissa on humoristista sarjakuvamaisuutta, vaikkapa lompsotellen tallustelevaa Hessua. Teosten nimet haluavat kuitenkin johdattaa taidehistoriallisiin sitaatteihin, surrealismin juuriin ja taiteilija Max Ernstiin.

Martti Aihan teoksille on aina ollut tyypillistä hienovaraisuus ja muotojen rikkaus. Nyt teoksiin on tullut uudenlaista metallin mahdollisuuksien kokeilua sekä eräänlaista bonk-taiteen tapaista metalliteollisuusintoa, samalla myös annos räväkkää huumoria.

RIITTA MÄKELÄ

Katja Hagelstam

Lasikukkia alumiinioksilla. Martti Aihan lasi- ja alumiiniveistos Sininen tammipöydällään (2001).

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva