Senioritaloja ikäihmisille

Helpompi omistusasunto tulee olemaan yhä useamman eläkeläisen toiveissa

Liisa Laine

OULU Virkeä eläkeläispariskunta, joka asuu hissittömässä kerrostalossa tai liian isossa omakotitalossa, ei asumistaan uudelleen järjestellessä välttämättä halua muuttaa suoraan palvelutaloon.

Enemmän heitä saattaa kiinnostaa hyvin suunniteltu kaksio tai kolmio normaalien keskustan huvitusten ja palvelujen läheisyydessä. Turva- ja hoitopalvelut tulisi kuitenkin olla saatavissa, sitten kun niiden aika koittaa.

Kempeleessä ja Oulussa on postitettu ikääntyville kyselylomake, jolla tiedustellaan heidän asumistoiveitaan. Kysely on eräänlainen markkinatutkimus, jolla halutaan selvittää, millaisille asunnoille on kysyntää.

Kyselyn taustalla on rakennusliike NCC Finlandin suunnitelma rakentaa senioritaloja eli ikäihmisille tarkoitettuja kovan rahan asuntoja.

Senioritalot eivät ole vanhustentaloja tai palvelutaloja. Ne ovat omistusasuntoja, jotka on suunniteltu tavallista harkitummin ja joissa on kiinnitetty huomiota liikuntaesteettömyyteen ja asumismukavuuteen. Tarvittaessa asuntoihin voi rakennusvaiheessa erillisveloituksella asentaa erilaisia turva- ja tukilaitteita elämää helpottamaan.

Esimerkiksi Kempeleessä senioritalot rakennetaan Zeppeliinin ja Zimmarin lähelle palvelujen viereen. Yhdessä Kempeleen kunnan, yritysten ja rakennusliikkeen kanssa senioritaloa varten suunnitellaan myös oma palvelukonsepti, jonka kautta asukkaat voivat halutessaan ostaa erilaisia palveluja. Asukas maksaa vain niistä palveluista, joita käyttää.

Kempeleen sosiaali- ja terveysjohtaja Eeva Maarit Kiviniemen mielestä tämä on todella hyvä lisä ikääntyvien asumiseen: ”Päästään ulos holhousmenttaliteetistä ja luodaan vaihtoehtoja.”

Samalla varaudutaan tulevaan tilanteeseen. Kempeleessä on nyt noin kuusi prosenttia (850) yli 65-vuotiaita, mutta jo vajaan kymmenen vuoden kuluttua heitä on kaksi kertaa enemmän. Myös Oulussa ikääntyvien määrä kasvaa vauhdilla.

Kempele sen kummemmin kuin Oulukaan ei osallistu talojen rakentamiseen. Oulun kaupungin vanhustyönjohtaja Pentti Koistinen kertoo kyselyn tulosten silti kiinnostavan, koska ongelmat on tiedostettu. Yhä suuremman osan ikääntyvistä oletetaan asuvan kotonaan yli 75-vuotiaana.

Varsinkin kerrostalojen suunnittelussa ikääntyvien vaatimuksia ei normaalisti oteta tarpeeksi huomioon. Esimerkkinä Koistinen mainitsee Torinrannan uudet talot, joissa ikäihmiset eivät voi asua, eikä niissä rullatuolilla kuljeta.

Rakentamaan jo ensi keväänä

Alustavien arvioiden mukaan senioritalojen hintataso vastaa ilman valtion tukea rakennettujen omistusasuntojen hintatasoa. Myöhemmin on tarkoitus ottaa ohjelmaan myös vuokra-asuminen. Rakentamaan pitäisi päästä jo ensi keväänä, kertoo projektipäällikkö Markku Taskinen NCC:ltä.

NCC:llä on vireillä samanlaisia hankkeita Lohjalla, Hyvinkäällä, Riihimäellä, Vantaalla ja Kajaanissa. Kyselyn lisäksi ohjelmaan kuuluu asukkaille tarkoitettuja informaatiotilaisuuksia sekä senioriasumiseen erikoistuneen konsultin Leif Sonkinin mukanaolo suunnittelussa.

Sonkin on perehtynyt aiheeseen jo noin kymmenen vuotta. ”Ensimmäinen tämän tyyppinen kohde oli Turun vanhan verkatehdas, joka muutettiin ikäihmisten asunnoiksi. Silloin asialla olivat SYP ja Haka.” NCC:n kanssa Sonkin on tehnyt yhteistyötä pari vuotta.

Oulussa tonttivaihtoehtoja vasta kartoitetaan. Yksi mahdollisuus on Etu-Lyötty. ”Tärkeää on, että palvelut ovat lähellä”, korostaa Taskinen. Palvelujen tulee myös olla joustavasti järjestettyjä, jotta ne vastaavat ikäihmisten muuttuviin tarpeisiin.

Kempeleessä kysely on postitettu jo aiemmin ja sen vastausaika päättyy ensi viikon maanantaina. Oulussa postitus on meneillään. Tässä vaiheessa asuntoihin ei vielä oteta varauksia.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva