Porkkanarahoilla piristysruiske

Timo Myllykoski

RAAHE Valtiolta on lupa odottaa jopa 60 miljoonaa markkaa rahaa Raahen kaupungin ja Pattijoen kunnan muodostamalle uudelle kunnalle, kertoo Raahen kaupunginkamreeri Raija Eskelinen.

Valtion ensi vuoden talousarvio sisältää Eskelisen mukaan valtiovarainministeriön esityksen 40 miljoonan markan yhdistymisavustuksesta Raahe-Pattijoki -alueelle. Avustuksen maksaminen jaksotettaisiin viidelle vuodelle.

”Lisäksi annettaisiin erillisen hakemuksen perusteella kehittämisrahaa kehittämis- ja investointihankkeisiin. Olen puhunut sisäasiainministeriön ylijohtajan kanssa ja lähden siitä, että kehittämisrahaa olisi saatavissa jopa 20 miljoonaa markkaa”, sanoo kamreeri.

Eskelisen laskelmista puuttuu vielä Pattijoen valtionosuustasauksien kompensointi.

”Rikkaampien kuntien Pattijoelle maksamat valtionosuuksien tasaukset vähenisivät seitsemän miljoonaa markkaa ja se joka tapauksessa korvattaisiin. Sitä ei ole laskettu tähän 60 miljoonaan, koska en tiedä kompensoidaanko se kahtena vai viitenä vuotena.”

Poliittinen tahto ratkaisee tulevaisuuden

Kuluneella viikolla Raahen kaupunginvaltuustossa ja Pattijoen kunnanvaltuustossa hyväksytyssä yhdistymissopimuksessa todetaan, että uuden kaupungin talous rakennetaan terveelle pohjalle ja sen tulee täyttää kunnallislain asettamat vaatimukset. Raija Eskelisen mielestä sopimukseen kirjattu tavoite pystytään saavuttamaan sen viiden vuoden aikana, jona valtio yhdistysmisavustusta maksaa.

”Poliittinen tahtohan sen lopulta ratkaisee, mutta on siinä ainakin aikaa taloudenpitoa suunnitella. Niiden viiden vuoden aikana pitäisi tehdä strategiat siitä, miten tästä tulisi voimavarainen kunta.”

”Ainakin pystyttäisiin kummankin kunnan lisävelkaantuminen estämään, ja jos vuosikatteeseen jäisi rahaa, voitaisiin lyhentääkin velkoja välillä.”

Miljoonat ovat vielä spekulaatiota

Pattijoen kunnanjohtaja Ilmo Arvela ei ole yhtä vakuuttunut kuin Eskelinen yhdistymisen tuomista miljoonista. Tähän mennessä varmaa rahaa hänen mukaansa on vanhan lain mukainen 24,6 miljoonan markan porkkanaraha sekä menetettävien valtionosuuksien kompensointi noin 7,3 miljoonalla markalla.

”Muilta osin ministeriössä ollaan vasta tekemässä esityksiä valtioneuvostolle. Ne ovat vasta alustavia ajatuksia ja spekulaatioita.”

Eskelisen mainitsema kehittämisraha on Arvelan mukaan tulevaisuuden visio, josta ei ole olemassa vielä hallituksen esitystä eduskunnalle.

Arvela näkee yhdistymisavustuksen tilapäiseksi ruiskeeksi. Hänen mukaansa perusratkaisut on kuitenkin tehtävä itse kunnissa.

”Kustannusvastuuta on yhä enemmän siirretty kunnille. Siksi on oltava valmius tarkastella kaikkia kunnallistalouden elementtejä.”

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva