Raami valmis uudelle kunnalle

Arto Murtovaara

RAAHE Raahe-Pattijoki-toimikunta on purkittanut yleiset raamit mahdollisesti perustettavalle uudelle kunnalle sekä palvelukeskus- että luottamusmiesorganisaation osalta.

Toimikunnan sihteerinä työskenteli joulukuun alusta eläkkeelle jäävä Raahen kaupungin suunnittelupäällikkö Urho Mäkelä, 59. Kokenut hallintomies arvioi, ettei mitään suuria ongelmia ole kytemässä. Mäkelän mielestä kunnissa hyväksytty puitesopimus on realistinen ja hieman pidemmälle viety kuin muualla vastaavassa tilanteessa.

”Minusta tämä on suuri mahdollisuus Raahelle ja Pattijoelle sekä koko seutukunnalle. Nyt me saamme oikean veturin sekä kooltaan että resursseiltaan, paremman kuvan ulospäin.”

Raahe on Oulun jälkeen maakunnan toiseksi suurin keskus. Sen aseman säilyttämiseksi ja vahvistamiseksi kuntaliitos on ensimmäinen askel. Toinen askel on seutuyhteistyön kehittäminen, Mäkelä paaluttaa.

”Sisäinen yksikkö on sen verran suuri, että tässä pystytään järjestämään kustannustehokkaasti henkilökunta ja palvelujen tuottaminen, eikä vielä ole suuren yksikön haittapuolia.”

Maaseudulle kaksi miljoonaa kehitysrahaa

Uudessa hallinnossa on sekä kaupunginjohtajan että apulaiskaupunginjohtajan virka, joiden työnjakoa ei ole vielä sovittu. Keskushallinnossa on kaksi haaraa, tuki- ja kehittämispalvelut.

Palvelukeskuksia on neljä eli yksiköt perusturvan, sivistyspalveluiden, teknisten palveluiden sekä liikelaitosten osalta.

Näistä esimerkiksi sivystyspalvelukeskus niputtaa yhteen opetus-, kirjasto-, kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntapalvelut pitkälti Raahessa jo viime vuonna kaavaillulla tavalla. Lautakuntien määrä nousee yhdellä, sillä nuoriso- ja liikuntatoimi ovat Raahessa olleet 1990-luvun alusta yhden, vapaa-ajan lautakunnan, alla. Palvelukeskuksen johtoon tulee opetustoimenjohtaja sekä hallintopäällikö.

Uutena organisaatioon tulevat maaseutulautakunta ja maaseutusihteerin virka. Jälkimmäisen toimipaikka on Pattijoen kunnanvirastolla, johon tulee ainakin sosiaalitoimen ja teknisen puolen palveluita tarjoava palvelupiste. Yhtenä vaihtoehtona on myös terveysaseman sijoittaminen samoihin tiloihin, mikä säästää investoinneilta.

Maaseudun ja kylien toimintaedellytysten turvaamiseksi satsataan seuraavan neljän vuoden aikana vähintäinkin kaksi miljoonaa markkaa niiden kehitystyöhön.

Liikelaitosten osalta on esimerkiksi sovittu, että yhdistämisen yhteydessä valmistellaan Raahen vesi- ja viemärilaitoksen yhtiöittäminen sekä fuusioiminen Pattijoen Vesi Oy:n ja Rasapatti Oy:n kanssa. Raahen kaupungin yritystilasopimukset ja teollisuushallit siirtyvät puolestaan Pattijoen Teollistamisyhtiö Oy:lle.

Mikäli yhdistymiseen päädytään, uuden kunnan valtuustona toimii vuoden 2004 loppuun asti nykyisten valtuustojen yhdistelmä. Vuoden 2004 vaaleissa valitaan ensimmäinen kunnallisvaltuusto, johon väkimäärän lisäyksestä huolimatta tulee edelleen 43 paikkaa.

Kuluvan kauden loppuun istuvassa yhdistetyssä valtuustossa voimasuhteet ovat 41 oikeiston edustajaa ja 29 vasemmiston sekä vihreiden edustajaa.

Sisäinen kehitys jää uuden kunnan harteille

Henkilöstön osalta sopimus lupaa, että jokaiselle työntekijälle katsotaan vakanssi ja tehtävät. Ensi vuoden tilanteessa on mahdollista katsoa, onko jossain liian vähän tai paljon henkilöstöä ja tasata kokonaisuutta.

Raahen henkilöstömäärä edustaa valtakunnallista keskitasoa, Pattijoki on hiukan sen alle.

”Näyttäisi, että meillä ei henkilöstömäärässä ole kovin suurta vähentämisen tarvetta”, Mäkelä sanoo.

”Kun nämä pistetään yhteen ja yritetään tuottavuutta lisätä, lähdetään siitä, että eläköitymisen ja muun kautta vapautuvia vakansseja ei automaattisesti täytetä.”

Ajatuksena on ollut vähentää henkilöstön määrää luonnollisen poistuman kautta noin 15 henkilöä vuodessa eli 75 koko suunnittelukauden aikana. Se saattaa Mäkelän mielestä olla toiveajattelua.

Hän myös muistuttaa, että työntekijöillä on irtisanomissuoja viisi vuotta, eli ensi vuoden alusta vuoden 2006 loppuun.

”Työntekijöiden kannattaa siis äänestää liittymisen puolesta”, Mäkelä sanoo.

”Sisäistä kehitystä tulee, mutta se jää tämän uuden kunnan ratkaistavaksi. Ainakin vuoteen 2003 ajetaan tällä rakenteella.”

arto murtovaara

Hallinnossa säästetty. Ongelmana on ollut se, että pienissä yksiköissä ei ole ollut voimavaroja kehittämiseen, sanoo suunnittelupäällikkö Urho Mäkelä.

Helge Murtovaara

Huomio maaseutuun. Raahen ja Pattijoen yhdistyessä maaseudun palvelujen kehittämiseen luvataan kaksi miljoonaa markkaa. Pattijoen Olkijoella olosuhteita kohennetaan parhaillaankin.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva