Aikamatkalla Toppilansaaressa

Asukastestiryhmä tutustui alueen historiaan ja tulevaisuuden visioihin

Liisa Laine

Toppilansaaren asukastestiryhmä sai kolmannella kokoontumiskerrallaan jälleen kyytiä: tällä kertaa vain eri aikakausien läpi. Kaavoitettava alue kun on muutakin kuin pelkkä fyysinen maapläntti.

Enemmän tai vähemmän yllätyksekseen testiryhmä sai kuulla muun muassa sen, että nykyisellään kovin uneliaalta vaikuttava Toppilansalmi oli Tervahoveineen ja satamineen aikoinaan Oulun kansainvälisin paikka.

Englantilaiset polttivat vuonna 1854 Krimin sodan aikana Toppilan tervahovin, mutta joitakin muistoja siltäkin ajalta sentään on jäljellä. Arkkitehti Kaarina Niskala kierrätti testiryhmäläisiä tulevan asuntoalueen historiallisesti merkittävissä paikoissa ja esitteli suojeltavat rakennukset.

Niskala on koonnut tietoja Toppilansalmen rakentamisesta ja toiminnasta vuodesta 1724 nykypäivään saakka.

Samalla reissulla käytiin myös tutkailemassa alueen luonnon erikoisuuksia: valkovuokkolehtoa ja pikkukennokääpää.

Valkovuokoja ei tietenkään tähän aikaan vuodesta näkynyt, mutta testiryhmä saattoi silti hyvin kuvitella, millainen nyt syksyisessä iltahämyssä kylpevä lehto voisi keväällä olla. Pikkukennokääpä vaati jo enemmän mielikuvitusta, niin pienestä ja vaatimattoman näköisestä lajista oli kysymys.

Kaavoitusta edeltävän luontoselvityksen on laatinut Oulun yliopiston kasvimuseo. Rakentaminen tulee väistämättä tuhoamaan suuren osan alueen rikkaasta kasvillisuudesta. Arvokkaimmat osat siitä tulisi selvityksen tekijöiden mielestä kuitenkin säilyttää vaikkapa tarpeeksi leveällä vihervyöhykkeellä.

Alueen historian ja luonnon lisäksi kaavoittajien pitäisi osata ottaa huomioon myös tulevaisuuden vaatimukset. Asukastestiryhmään kuuluvan Jani Pirkolan visioissa teknologia luo älytaloista äly-yhteisön, jossa kaikki on kytketty internetiin.

Vaikka muu testiryhmä haukkoikin epäuskoisena henkeä villeimpiä sovellutuksia kuunnellassaan, muistutti asuntotoimen päällikkö Kaija Puhakka, millaisia olivatkaan tunnelmat siinä vaiheessa kun sähkön tuloa ennakoitiin.. harva jaksoi uskoa mitä tuleman piti.

Loppujen lopuksi muutamaa älytaloa pidettiin hyvänä ajatuksena varsinkin tulevaa asuntomessualuetta suunniteltaessa, teemanahan on juuri teknologia.

Kaavoittajien mieltä jäi kutkuttamaan myös Pirkolan ehdotus alueiden käytön muunneltavuudesta: tiettynä aikana päivästä joku alue voisi olla suljettuna autoliikenteeltä ja rauhoitettu vaikkapa kävelijöille.

Tai asukkaalta päivän ajaksi vapautuvaa pysäköintipaikkaa olisi mahdollista käyttää tuolloin yleisenä parkkipaikkana. Samalla systeemillä esimerkiksi nopeusrajoitukset voisivat muuttua tilanteiden ja tarpeiden mukaan.

Kokoontumisen aikana sivuttiin myös parin viikon takaisen Helsingin matkan antia. Palautteesta näkyi, ettei hyvä ympäristö välttämättä ole kiinni talojen korkeudesta.

Juuri nyt niin kaavoittajien kuin heidän apunaan kokeiltavan testiryhmänkin on enemmän kuin luvallista päästää ideat ja ajatukset vapaasti virtaamaan. Tämän ja ensi kuun aikana nimittäin asetetaan tulevalle kaavoitukselle tavoitteet.

Testiryhmään kuuluva Juha Siitonen piti tärkeänä, että myös matkailun tavoitteet otetaan huomioon, kuuluuhan Nallikarikin suunnittelualueen vaikutusalueeseen. Sen varjolla esimerkiki Toppilansalmen palveluvarustus voi olla hieman normaalia tasokkaampaa.

Eri asia on, mitä ideoita lopulta pystytään toteuttamaan. Kaavoitusta rajaavat nimittäin monet seikat kuten kasvillisuus, ympäristötekijät, säilytettävät vanhat rakennukset, uuden rakentamisen tehokkuus, palveluvarustus tai liikennesuunnittelu.

Paperille Toppilansaaren kaavan luonnokset alkaa piirtyä lokakuussa. Helmi-maaliskuun aikana niiden pitäisi olla jo ensimmäisen kerran nähtävillä. Tähän mennessä kaavasta on valmistunut osallistumis- ja arviointisuunnitelma.

Asukastestiryhmän työstä on kerrottu aiemmin Kalevassa 29.5., 12.7. ja 8.9. 2001. Seuraavan kerran ryhmä kokoontuu lokakuun lopussa, jolloin testiryhmä vertaa poliitikkojen palautetta tavoiteasettelusta omiin näkemyksiinsä.

Pekka Peura

Samalla kun Toppilansaaressa halutaan luoda moderni, viihtyisä asuinalue, siellä halutaan säilyttää viitteitä historiasta ja merellisyydestä. Yksi suojeltavista rakennuksita on kauppaneuvos J.W.Snellmanin huvilaksi rakennettu Hannala. Toppilansaaren historiallisista vaiheista testiryhmälle kertoi arkkitehti Kaarina Niskala.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva