Oi Odessa, oi ooppera

Ystävyyden liekki kytee vielä, yhteistyö Oulun kanssa hakee uusia muotoja

Rauni Peltonen

Kun Neuvostoliitto romahti, loppui myös kaupungeilta into viralliseen ystävyyteen. Tukirahat pienenivät tai loppuivat kokonaan.

Oulun ja Odessan ystävyys on elänyt läpi kituvuosien. Siitä saa kiittää tavallista lujempia ystävyyden siteitä ja peräänantamattomia yksilöitä, jotka eivät luovuta.

Saattaapa olla niinkin, että koko ystävyys olisi rupsahtanut ennen aikojaan ellei olisi ollut rakastettua ja ihailtua Odessan oopperaa, siis akateemista ooppera- ja balettiteatteria.

Taiteilijoiden ja sen piirissä viihtyvän väen luovuuden ja kekseliäisyyden avulla on ystävyyden liekkiä pidetty hengeissä ja polkaistu tasokasta ohjelmaa yllättäviinkiin tilanteisiin.

Oopperasta on lähdetty edustamaan Odessaa Ouluun. Välillä niin, että rahat matkaan on jälkikäteen tienattu laulamalla. Siinä on jouduttu molempien maiden valuutat vetämään soikeaksi, melkeinpä solmulle.

Itse oopperatalo on nyt käynyt läpi perusteellisen remontin. Kaupungin vaalea komistus on entrattu yksityiskohtia myöten.

”Kaikki se mikä kiiltää, on ihan oikeata kultaa”, kertoo Odessan Ystävien puheenjohtaja, ylihoitaja Marja-Leena Huoviala, joka vastikään oli seitsemän hengen seurueessa yksityisellä Odessan matkalla.

Mutta oopperaan kiertyi sekin matka. Oopperan johtaja Vasili Vasilenko kutsui vieraat tutustumaan restauroituun taloon ja vierailun lopuksi katsottiin Gisellen loppunäytös. Tuliaisina Ouluun vieraat saivat ohjelman kansainväliseen Oulu-tapahtuman Ukraina-osion konsertteihin, joista toisessa esiintyvät oopperan parhaat nuoret solistit.

Uuden sukupolven esiintymislavalle valitsi eläkkeellä oleva laulajatar, professori Aleksandra Fomenko, Oulussa esiintynyt hänkin. Nyt kaupunkiin tulevat ovat 70-luvun loppupuolella tai 80-luvun alussa syntyneitä. Säestyksessä on tukeuduttu kuitenkin keski-ikäiseen kokemukseen.

Odessassa malttamattomina Oulun matkaa odottavat Valiguras Andrei (basso), Medzhidova Arzy (mezzosopraano), Pitsugina Olga (viulu), Dzisjuk Marija (sopraano) ja Filatova Olga (säestäjä).

Nyt ollaan ystävyystoiminnalle hakemassa uusia muotoja sekä Ukrainassa että Suomessa.

Odessalaiset Oulun ystävät ovat päättäneet järjestäytyä samanlaiseksi yhdistykseksi kuin Oulun Odessan ystävät. He pyrkivät myös samantyyppiseen toimintamalliin kuin oululaiset.

Palopäällikkö Valeri Benderov on pyytänyt oululaisyhdistyksen sääntöjä malliksi. Hän on innostunut vireyttämään Odessan ystävyyskaupunkitoimintaa.

Myös Suomessa on tehty muutoksia. Suomi-Ukraina yhdistyksen kotipaikka on nyt Helsingin sijasta Oulu. Järjestöä johtaa Oulun apulaiskaupunginjohtaja Pekka Moilanen ja varapuheenjohtaja Odessan Ystävien puheenjohtaja Huoviala.

Huovialan matkaseurueeseen kuului tälläkin kertaa Odessan ystäviä. Moilasia oli mukana mukana kolme Pekka, Marja ja Mikko, Huovialan perheestä tytär Tiina, kaupungin henkilöstöstä oli mukana palomestari Kalevi Gaidamak ja valtuustetuista Lyly Rajala (sit.)

Siis sittenkin virallinen ystävyyskaupunkireissu? Ei, vaan ihan oma lomareissu, jonka matkat ja hotellit maksettiin itse. Päivät viihdyttiin Mustanmeren rannalla, illat oli luvattu odessalaisille ystäville. jotka tapansa mukaan järjestivät laatuisaa ohjelmaa.

Varsinainen syy matkalle oli oopperalaulaja Pavel Ermolenkon 50-vuotissynttärit. Loman ohessa vietiin kaupungin lahjaseinäkello perille. Taiteilija jakoi osan lahjoistaan oululaisille. Seitsemän vierasta lillui yhden illan kylpylän höyryjen pehmeydessä Pavelin viikkolipulla. Myös panimon lahjaolutta tarjottiin.

Kovin montaa länsieurooppalaista ei ole ilmestynyt Odessan hiekkarannoille sen jälkeen, kun Mustanmeren matkailu katkesi kuin seinään vuosikymmen sitten. Odessalaisilla itsellään on kuitenkin tavoitteena saada matkatoimistot innostumaan uudelleen rannoista.

Yhä useampi odessalainen on varsinaisen ammattinsa ohella vielä ”liikemies”. Yritysideat syntyvät, kauppa käy, paikkoja korjataan ja kauppapalatsejakin pystytetään.

Kaupungissa on Huovialan mielestäkin selvästi tekemisen meininki päällä verrattuna muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen.

Saman vahvistaa odessalainen tulkki Maria Savinova, joka poikkesi työtehtävien vuoksi Rovaniemellä ja Oulussa tällä viikolla.

”Odessa elämä on mennyt parempaan suuntaan. On rakennettu paljon isoja myymälöitä, toreja ja lomapaikkoja. Palkat ovat edelleen pienet, mutta niitä pystytään jo maksamaan. Opettajatkin saava nykyään palkkaa”, hän luettelee.

Työttömyys kaupungissa on vielä 15 prosentin tuntumassa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva