Katseet uusiin tuotteisiin

Ympäristötekijät lisäävät Kemiran muurahaishappotuotteiden kysyntää

Vesa Kärki

OULU Kemiran muurahaishappoliiketoiminnan eli Kemira Formicsin päällikkö Ilkka Pollari ja yhtiön Oulun tehtaiden johtaja Juha Kangastalo eivät näytä ollenkaan huolestuneilta, vaikka Oulun tehdasalueella ei näy vielä jälkeäkään keväällä päätetystä sadan miljoonan markan investoinnista. Investointi korjaa osittain vanhaa ja tuo myös täysin uuden tuotantolinjan, jonka turvin Oulun tehtailla tuotetaan vuoden 2003 alusta 20 000 tonnia enemmän muurahaishappoa kuin tällä hetkellä.

”Investoinnit näkyvät vasta suunnitelmapöydällä”, Pollari sanoo.

”Olemme myös tehneet jo joitain suuria hankintoja”, Kangastalo jatkaa.

Rauhallisuus ei ole pelkkää pintaa eikä Oulun muurahaishappotuotannon 20-vuotisen historian juhlakuorta, vaan selvyyttä siitä, että alalle kannattaa investoida eikä rakentamisen ajoittuminen laskevien taloussuhdanteiden keskelle ei ole mikään ongelma.

”Itse asiassa olen lyönyt nyrkkiä pöytään siitä, että investointi pitää saada käyttöön mahdollisimman nopeasti”, Pollari sanoo.

Uusille muurahaishappotonneille riittää kemiralaisten mukaan kysyntää ja kysyntää luodaan myös kehittämällä uusia happopohjaisia tuotteita.

”Odotamme kysynnän kasvavan etenkin rehusovelluksissa, sillä elintarvikeketjun laatuun kiinnitetään entistä enemmän huomiota kaikkialla”, Pollari muistuttaa.

Euroopan eläintuotannon ongelmat hullun lehmän tauteineen ja muine oireineen tarkoittavat muun muassa sitä, että antibioottien käyttöä eläinrehussa rajoitetaan Euroopassa entistä tiukemmin. Kun muurahaishapon johdannaistuotteet ovat tärkeimpiä rehuantibioottien korvaajia, riittää tuotekehityspuolella haasteita.

”Meidän tuotteemme on yksinkertainen ja vahva orgaaninen happo, joka hajoaa helposti luonnossa. Muurahaishappo ja sen johdannaiset korvaavat ympäristölle haitallisempia yhdisteitä”, Pollari valaa uskoa Oulussa valmistuvan muurahaishapon ja siitä jalostettavien tuotteiden kysynnälle.

Myös muurahaishapon suolojen, formiaattien kysynnän odotetaan kasvavan yhä voimakkaasti. Formiaatteja käytetään muun muassa lämmönsiirto- ja jäänsulatustuotteissa.

Myynti ruotsalaisille tuo vahvuutta

Elokuun lopussa julki tullut valtioneuvoston päätös myydä Kemira ruotsalaisomistuksessa olevalle Dynealle ja kasata uusi pohjoismainen kemianteollisuuden konserni ei myöskään vie yöunia Kemiran muurahaishappoporukalta.

”Listasin yhteenliittymän plussia ja miinuksia, ja minä päädyin siihen, että tämä yhteenliittyymä on meille pelkästään vahvuus”, sanoo Pollari.

Suunniteltu, eduskunnan vahvistusta odottava Kemiran myynti toisi Oulun muurhaishappotehtaiden rinnalle Ruotsissa sijaitsevan Perstorpin tuotannon.

Pollari uskoo, että konsernissa Oulun asema ei horjuisi senkään takia, että 100 miljoonan markan investoinnin myötä Oulussa muurahaishapon tuotantokapasiteetti nousee noin 80 000 tonniin, kun Perstorpin tuotanto on tällä hetkellä reilussa 20 000 tonnissa.

Kun alan kokonaiskysynnän uskotaan kasvavan 3-4 prosentin vuosivauhtia, niin sekä Oulun että Perstorpin happotuotannolle riittää Pollarin mukaan kysyntää myös sen jälkeen, kun Oulun uudet tuotantolinjat ovat valmiit.

Muurahaishappomarkkinoiden maailmanlaajuinen kasvu ei ole valtavaa, mutta uusissa hapon käyttösovelluksissa voi Kangastalon ja Pollarin mukaan olla sellaisia mahdollisuuksia, joita ei vielä oikein osata kuvitellakaan.

”Ja kun näitä kehitetään, niin me olemme vahvoilla paitsi uuden tuotantolinjan myös Oulussa tehtävän tutkimus- ja tuotekehittelytyön ansiosta”, sanoo Formics-liiketoimintayksikön päällikkö Ilkka Pollari.

jarmo kontiainen

Aika näkyy. Kemiran Oulun tehtailla on tehty muurahaishappoa kaksi vuosikymmentä, mutta tehdasalueella on ollut toimintaa jo viiden vuosikymmene ajan.

Työn merkeissä. Kemiran Oulun tehtaiden 20-vuotinen muurahaishappotoiminta ei juurikaan näkynyt prosessinhoitaja Siri Petäjäjärven työpäivässä.

Vahva usko. Sekä Kemiran muurahaishappoliiketoiminnan päällikkö Ilkka Pollari että Oulun tehtaan johtaja Juha Kangastalo luottavat vahvasti siihen, että Oulun tehtaat pysyvät jatkossakin yhtenä maailman tärkeimmistä muurahaishapon ja happotuotteiden valmistajista.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva