Rokuan rakentamiseen yhä kova vastustus

Petri Hakkarainen

MUHOS Kuusikymmentä loma-asuntotonttia ja hotellin paikan sisältävä Ahveroisenkankaan toinen rakennuskaavaluonnos herättää edelleen kovasti vastustusta.

Muun muassa Lianjärven ranta-asukkaiden ja Pohjois-Pohjanmaan luononsuojelupiirin mielestä herkkä alue ei kestä mittavaa rakentamista.

Metsähallituksen omistama, lähes 30 hehtaarin kokoinen alue kuuluu Muhoksen kuntaan, joka aloitti kaavan laadinnan pari vuotta sitten.

Kaavasuunnitelmat kuohuttivat heti etenkin alueeseen rajoittuvan Lianjärven ranta-asukkaiden mieliä, sillä paikka kuuluu Natura 2000 -ehdotukseen sekä on harjujen- ja rantojensuojelualuetta.

Hämmästystä herätti myös Metsähallituksen ilmoitus, jonka mukaan alueelta saatavilla tonttirahoilla ostettaisiin suojelualueita muualta. Vastustajien mielestä Rokuaa itseään pitäisi suojella kaikin keinoin.

Apua yleiskaavasta

Hiljattain esillä olleessa rakennuskaavaluonnoksessa uudisrakentaminen on poistettu rantojensuojelualueelta, muttei harjujensuojelualueelta. Hankkeen vastustajat pelkäävät, ettei pieni ja matala Lianjärvikään kestä satoja uusia käyttäjiä.

Lianjärvellä vapaa-ajan asunnon omistava oululainen Johannes Lahtinen sanoo, että tiheään rakenettavan alueen kasvillisuus tuhoutuisi täysin.

”Rokualla on hiekan päällä vain muutaman sentin kunttakerros, ja jäkälän uusiutuminen kestää satoja vuosia. Miten kasvillisuus muka voitaisiin rakentamisen jälkeen palauttaa ennalleen”, Lahtinen ihmettelee.

Yli sadan asianosaisen allekirjoittamassa valituksessa muistutetaan, että Natura-selvityksen mukaan alueen maasto on jo nyt puhkikulumisen äärirajoilla ja eroosio lisääntyy.

Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiirin lausunnossa todetaan, ettei alueen rakentamisella ole mitään tekemistä kestävän kehityksen kanssa. Viihtyisän loma-alueen rakentaminen luontoarvot säilyttäen on piirin lausunnon mukaan epärealistinen tavoite.

Lausunnossa arvostellaan voimakkaasti Rokuan rakentamista yleensä. Apua tilanteeseen toivotaan tekeillä olevasta yleiskaavasta, jossa selvitetään jo rakennettujen paikkojen ja suunnitelmien yhteisvaikutus ja arvioidaan, minkä verran ja missä Rokuaa voidaan vielä muokata.

”Katsotaan loppuun”

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen luonnonsuojelupäällikkö Eero Kaakinen sanoo, että muutettu kaavaluonnos on oikean suuntainen. Hänen mielestään on merkittävää, että Lianjärven ranta rauhoitetaan rakentamiselta.

”Tosin alueen rakennusoikeus on vieläkin suurehko”, Kaakinen arvioi.

Aluejohtaja Pertti Oikarinen Metsähallituksesta tietää hyvin, että kaavahankkeella on paljon vastustajia. Hän tähdentää, että viranomaisneuvotteluissa kaavaan tehdyt muutokset todettiin riittäviksi.

”Kyllä me varmastikin katsomme tämä asian loppuun saakka mahdollisista valituksista huolimatta.”

Herkkä. Jäkälänkangas kuluu helposti ja uusiutuu hitaasti.

Vastarannalla. Johannes Lahtinen ei halua laajaa lomarakentamisen aluetta naapuriinsa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva