Iissä riittää yhä kaavamuistutuksia

Luvattomia mökkejä löytyy, rakennustontteja halutaan lisää

Pekka Karjalainen

II Iin kunnanviraston teknisessä toimistossa on ollut viime viikkoina vipinää. Toista kertaa nähtävillä olleesta Iin rannikon ja saarten osayleiskaavasta jätettiin hiljattain päättyneen valitusajan kuluessa lähes 150 muistutusta. Toki ne ovat vähentyneet, koska ensimmäisellä kierroksella niitä jätettiin 250 kappaletta. Silti puhetta ja muistutettavaa riittää.

Vuosikymmeniä sitten rakentaminen ei ollut kovin tarkkaa. Muun muassa luvattomia mökkejä löytyy. Päällimmäisin vaatimus maanomistajilla on kuitenkin lisää mökkien rakennuspaikkoja Iihin.

Oululainen, Karhunsaaressa mökkiläisenä oleva Raija Marttila ihmettelee edelleen kaavassa olevia vääriä tietoja. Mökkejä on merkitty kalamajoiksi. Karhunsaaren eteläosan kahdeksasta kesämökistä on merkitty vain kolme. ”Niitä ei ole tarkastettu tarpeeksi tarkasti”, arvelee Marttila.

”Kävin viime syksynä kertomassa jo edellisessä versiossa olleet virheet. Eivät ne ole mihinkään muuttuneet.”

Iiläinen Kalle Kaleva haluaa oikaisua Ulkoklaaman saaressa olevalle maalleen. Sinne on merkitty mökki, vaikka sellaista ei ole. Kaavaluonnos lupaa yhden lisää. Kaleva haluaa varmistaa, että rakennuspaikkoja tulisi kaksi. Hän ei ole ollenkaan varma vaatimuksensa läpimenoon. ”Katsotaan, miten käy.”

Kaleva on eri mieltä kunnan päätöksestä, että rakennusoikeuksien perustana pidetään nykyomistusta, eikä se perustu kantatilojen tarkasteluun. Siinä kärsivät sellaiset kantatilat, jotka eivät ole takavuosina rakentaneet.

Vääriä tietoja löytyy kaavasta yhä

Maanrakennusinsinööri Markku Vitikka Iin kunnan teknisestä osastosta arvioi, että kaavan laatijan syyniin menevistä muistutuksista suuri osa koskee virheitä.

Etelä-Iin jakokunnan alueelta löytyy kymmeniä luvattomia mökkejä. Aikoinaan tehtiin jopa suullisia vuokrasopimuksia. Ennen rakennuslakia eli vuotta 1959 rakennetuissa mökeissä ja kalamajoissa on paljon tulkinnallisuutta. Vanhoissa rekisteritiedoissa on myös ristiriitaisuuksia.

Ensimmäisen kaavakierroksen jälkeen tehtiin maastokatselmuksia, joilla korjattiin virheitä. Kaikkia ei ole saatu vieläkään korjattua.

Luvattomien mökkien kohtalosta ei ole vielä päätöksiä. ”Hallituksessa tuotiin esille näkemyksiä, että luvattomat mökit saisivat olla. Päätöksiä ei ole kuitenkaan vielä tehty puoleen eikä toiseen. Vielä ei ole päätetty, pitääkö niihin hakea rakennuslupa. Voi käydä, että ne saavat olla, mutta niille ei saa tehdä mitään uutta. Uudisrakennuspaikat taas tehdään yleisin kaavoitusperustein”, kertoo Vitikka.

Kaavoituksessa kuluu vielä paljon aikaa

Aikaisemmista kantatilaan perustuvista rakennusoikeuksista on luovuttu. Oikeuksia arvioidaan nykytilan pohjalta.

Kunnanhallituksen päätöksen mukaan Iin merialueen 89 kilometrin rantaviiva on jaettu kolmeen eri ryhmään. Ykkösluokan alueella mökkejä saa olla rantakilometriä kohden seitsemän, kakkosvyöhykkeellä viisi ja kolmosvyöhykkeellä kolme. Alaville maille ei voi rakentaa.

Vyöhykejakoon vaikuttavat ympäristötekijät sekä rantojen rakennuskelpoisuus. Natura on pudottanut kolmosluokkaan alueita Hiastinlahdelta, muut luontoarvot esimerkiksi Karhun nokalta.

Nähtävillä olevassa kaavaluonnoksessa on uusia tontteja 170. Kaikkiaan kesämökkitontteja on nykyisin noin tuhat.

Seuraavaksi muistutukset menevät kaavanlaatijan selvitettäväksi. Sitten niistä neuvotellaan ympäristökeskuksen kanssa. Sen jälkeen kunnanhallitus päättää, miten kaavaa korjataan. Sitten kaavaehdotus tulee nähtäville.

Aikanaan valtuusto hyväksyy kaavan. Lopullisesta kaavapäätöksestä voi valittaa.

Jääviydet ovat mutkistaneet käsittelyä. Niinpä osayleiskaava on jaettu neljään eri osaan, jotta esteettömiä valtuutettuja riittäisi.

Alkuperäinen suunnitelma oli, että kaava olisi valtuustossa tämän vuoden loppuun mennessä. ”Aikataulusta ei pystytä pitämään kiinni”, sanoo Vitikka.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva