Piano ja viulu teemasoittimet Brahe Classicassa

Arto Murtovaara

RAAHE Jo vuodesta 1993 lähtien on Brahe Classica tarjonnut Raahen syksyyn korkeatasoista klassista musiikkia. Tähän saakka on joka vuosi ollut tarjolla lied- tai oopperalaulaja, mutta ”tänä vuonna sitä iloa ei kuulijoille suoda”, kertoo taiteellisesta johdosta vastaava Lasse Mettänen. Teemana ovat sen sijaan viulu ja piano eri muodoissaan.

Viime vuosina pääasiassa kapellimestarina kunnostautunut ranskalainen Jean-Jacques Kantorow esiintyy ensimmäistä kertaa viulusolistina Suomessa yhdessä pianisti Heini Kärkkäisen kanssa. Ohjelma on Ravelin Tziganea lukuunottamatta Beethovenia, mikä asettaa duolle suuret haasteet.

Toinen syksyn viulistivieraista on rakettimaista uraa tekevä Réka Szilvay, joka on tänä vuonna esiintynyt muun muassa Lontoon filharmonian ja Birgminghamin sinfonian solistina. Mettäsen mukaan tällä kertaa tavoitteena oli saada ohjelmistoon Tshaikovskin viulukonsertto ja sen kautta päädyttiin Szilvayhin, sinfoniaorkesteri Vivoon sekä kapellimestari Kari Tikkaan.

Brahe Classica on esitellyt ohjelmistossaan harvinaisempia instrumentteja, kuten cembalon tai harpun. Tällä kertaa luvassa on 1700-luvulle vievä tangenttiflyygeli, jonka taitajia on vähän yhtä lailla kuin soittajiakin. Sitä soittaa unkarilaissyntyinen, Oulun seudulta tuttu Miklós Spányi, jonka instrumentti viedään tällä kertaa Keskuskoululle intiimin konserttitilanteen luomiseksi. Flyygeli sijoitetaan keskelle ja yleisö sen ympärille 1700-luvun ilmapiiriä tavoitellen.

Toinen syksyn pianovieras on Matti Raekallio, jonka ohjelmisto ei ole lainkaan perinteinen. Chopinin masurkkoja lukuunottamatta se koostuu transkriptioista, toisin sanoen teokset on alun perin sävelletty jollekin muulle kuin pianolle. Raekallio soittaa muun muassa Stravinskyn balettimusiikiksi tehdyn Petrushka-sarjan sekä Lisztin unkarilaisen rapsodian, jonka Horowitz on sovittanut, ja oman höysteensä loppuosan kadenssiin ovat tehneet Rahmaninov, Hamelin sekä Raekallio itse.

”Ajatus on siinä, että pianon ulottuvuudet tuodaan esille vähän muuten kuin perinteisestä nakökulmasta.”

Brahe Classican puheenjohtaja Matti Honkalan mukaan he haluavat kannustaa niitä, jotka ovat monipuolistaneet paikallista kulttuurielämää. Siksi heidän vieraanaan on tänä syksynä Pekkateatteri. Samoin kutsutaan nuoria, tulevaisuuden taitajia konsertteihin. Näin rakennetaan uutta kulttuuriyleisöä ja pohjustetaan pidemmän tähtäimen toivetta luoda pysyviä instituutioita, taidetoimijoita.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva