Johanna keksittiin käytävältä

Koulunäytelmän omenasta ammattiteatterin päärooliin

Kaisu Mikkola

OULU ”Sinähän olet sopivan näköinen, vähän kuin Niskasen Anneli!”

Suunnilleen näin muistaa Johanna Nuorala näyttelijä Liisa Toivosen sanoneen, kun tämä tuli häntä vastaan Kuusiluodon lukion käytävällä.

Koska juuri tämä Oulun kaupunginteatterin näyttelijä työskenteli Johannan koulussa teatterin ja draaman opettajana, hän oli Johannalle sillä tavalla tuttu, että tyttö saattoi ruveta hämärästi päättelemään, mistä oikein saattoi olla kysymys.

Selvästikin kykyjenetsinnästä, vaikka Johanna ei ole ollutkaan mukana Toivosen produktioissa, joita tämä on ohjannut kaupunginteatterin ja Kuusiluodon teatteri-ilmaisupainotteisen lukion yhteistyönä.

Hakusalla oli sopiva 13-vuotiaan Elizabethin esittäjä perjantaina pohjoismaisena kantaesityksenä Oulun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä nähtävään Pimeyden kitaan.

Anneli Niskasen arvoituksellisen nimen hämmästyneelle Johannalle Liisa Toivonen heitti siksi, että Elizabethin äidin Madeleinen rooli oli juuri Anneli Niskasella.

Mutta ei asia sillä katsastuksella ollut vielä lähimainkaan selvä!

Ei suinkaan, sillä Elizabeth-ehdokkaita oli esityksen ohjaajan Leena Salosen mukaan alunperin nelisenkymmentä, jotka alunperin karsiutuivat katselmustilaisuudessa pariinkymmeneen. Kesän aikana Leena Salonen katseli otettuja videoita ja hänelle vahvistui vakaumus, että juuri Johanna on oikea Elizabeth, vaikka hän tiesikin, ettei tytöllä ollut aiempia kokemuksia koulun ja teatterin yhteisistä jutuista.

Leikki vain omenaa

”Koulussa olen tähän mennessä lähinnä leikkinyt omenaa!” kuittaa 17-vuotias lukion kakkosluokkalainen aikaisemman teatterikokemuksensa.

Nyt hän onkin sitten koulunkäyntinsä rinnalla perusteellisesti teatterissa, sillä irlantilaissyntyisen Kate O´Riordanin rankkaa näytelmää on tarkoitus esittää maaliskuulle saakka.

Koko harjoitusvaiheen aikana Johanna ei kuitenkaan ole joutunut olemaan kuin kahdesti poissa koulusta ja tuleviin esityksiin hän suhtautuu tyynesti. Nehän ovat iltaisin ja viikonloppuisin!

Muutenkin koulun käytävältä keksitty näyttelijä suhtautuu tilanteeseen viilipyttymäisen rauhallisesti, myöntelee, että on ihan kivaa mutta ei edes myönnä, että teatterikärpänen olisi puraissut.

Koeyleisössä itkettiin

Pimeyden kidan on jo katsonut mielenterveysalan ammattilaisista, lääketieteen opiskelijoista ja opettajista muodostunut koeyleisö, joukossa muutama koululainen.

Ohjaaja Leena Salonen näki nuorimpien itkeneen, eikä ihme, sillä juttu on rankka.

Elizabeth on alkoholistiäidin avioton tytär, joka joutuu äitinsä poikaystävän pedofilian uhriksi.

Vaikka 1995 valmistunutta näytelmää ei olekaan aiemmin esitetty pohjoismaissa, se on ollut suosittu muualla Euroopassa.

Sitä kautta Leena Salonenkin ohjattavansa löysi. Hän keskusteli uuden teatterinjohtajan Anu Saaren kanssa kanssa siitä, minkätyyppisistä näytelmistä pitää, mitä tykkää tehdä ja mitä pitää tärkeänä.

Hetken kuunneltuaan Anu Saari rupesi kertomaan Kate O´Rioradin näytelmästä, joka hänen itsensä piti kerran ohjata Saksassa ja toi sitten Leena Saloselle näytelmän saksankielisenä.

Asia oli sillä selvä.

Jarmo Kontiainen

Keksittiin käytävältä. 17-vuotias Johanna Nuorala on Kuusiluodon lukion kakkosluokkalainen, joka näyttelee Oulun kaupunginteatterin pienen puolen uutuudessa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva