Vieska Energian kauppa kaatumassa

Verkostokorvaus voi muuttaa Vattenfallin tarjouksen Herrforsia paremmaksi

Ilkka Lappalainen

YLIVIESKA Vieska Energia Oy:n liiketoiminnan myynti Oy Herrfors Ab:lle on kaatumassa. Toimitusjohtaja Juhani Myllymäki on jättänyt Herrforsille pyynnön neuvotella kaupanhieronnan lopettamisesta.

Herrfors ei ole vielä vastannut pyyntöön. Todennäköisenä pidetään, että se tulee vaatimaan Vieska Energialta korvauksia kaupan purkaantumisesta.

Ylivieskan kaupungintalolla ollaan asian uudesta käänteestä ymmällään. Kauppaa voimakkaasti puuhannut kaupunginjohtaja ja Vieska Energian hallituksen puheenjohtaja Harri Viitanen on sairaslomalla.

Sijaiskaupunginjohtajana toi­miva kaupunginsihteeri Tapani Vierimaa ei ole tietoinen tämänsuuntaisesta neuvottelukosketuksesta Herrforsiin. ”Kaupunki ei ole käynyt sellaisia keskusteluja eikä neuvotteluja”, hän sanoo.

”Vieska Energian asiat olivat esillä valtuuston viime kokouksessa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja ilmoitti, että hallitus käsittelee kauppaa 1. lokakuuta ja valtuusto kutsutaan koolle 8. lokakuuta. Siihen ei ole mitään lisättävää”, Vierimaa toteaa.

Kiire ei auta

Vieska Energia allekirjoitti kesäkuussa kauppasitoumuksen, jolla yhtiön liiketoiminnat myydään Herrforsille 115 miljoonalla markalla. Kauppasopimus on määrä allekirjoittaa 28. syyskuuta, ja kaupan astua voimaan 15. lokakuuta.

Myllymäki jätti asiasta eriävän mielipiteensä Vieska Energian hallituksessa. Hänen mielestään kaupanteossa on kiirehditty, ja tämä saattaa koitua omistajien vahingoksi.

Taustalla kummittelevat Nivalan ja Kalajoen sähköverkkojen myyntiin liittyvät korvauskysymykset, joiden käsittely on vielä kesken. Vieska Energia on saamassa korvauksen Revon Sähkölle (nyttemmin Vattenfall) siirtyneistä sähköverkoista.

Nivalan verkon korvausasia on parhaillaan korkeimman oikeuden harkinnassa. Kalajoen verkon korvauskysymys odottaa tätä päätöstä. Korkeimman oikeuden ratkaisua odotettiin jo keväällä. Sen sijaan korkeimmalta oikeudelta tulikin lisäselvityspyyntö, johon Vieska Energian pitää antaa vastaus 15. lokakuuta mennessä.

Lunastus ratkaisee

Korkeimman oikeuden otaksutaan harkitsevan Nivalan verkon arvoa Vieska Energian ja Herrforsin välisen sopimuksen pohjalta. Siinä Vieska Energian koko liiketoiminnan arvoksi verkkoineen kaikkineen on määritelty 115 miljoonaa markkaa.

Jos korkein oikeus ottaa tämän päätöksensä lähtökohdaksi, kauppa Herrforsin kanssa saattaa muodostua omistajille, etunenässä Ylivieskan kaupungille, epäedullisemmaksi kuin tarjouskilpailussa ehdotuksensa jättäneen Vattenfallin tarjous.

Lunastustoimikunta arvioi Nivalan verkon hinnaksi 11 miljoonaa markkaa käyttäen perustana verkon nykyarvoa. Maaoikeus korotti lunastushinnan 53 miljoonaan markkaan. Tällöin lähtökohdaksi nousi verkon arvioitu tuotto.

Revon Sähkö valitti maaoikeuden päätöksestä korkeimpaan oikeuteen. Kalajoen sähköverkon hinta on vielä täysi arvoitus. Vieska Energia on vaatinut siitä 115 miljoonaa markkaa. Maaoikeuden Nivalaa koskevaan päätökseen suhteutettuna se olisi 83 miljoonaa markkaa.

Mikäli korkein oikeus pudottaa Nivalan verkon hinnan lunastustoimikunnan arvion mukaiseksi, merkitsee se sitä, että Herrforsin tarjous Vieska Energiasta jää vaatimattomammaksi kuin Vattenfallin tarjous.

Rahalle käyttöä

Vieska Energian ja Herrforsin aiesopimuksessa oli määritelmä, ettei kaupan purkaantuminen aiheuta sanktioita. Kesäkuussa allekirjoitetussa kauppasitoumuksessa ei ole tällaista mainintaa.

”Jos jompikumpi osapuoli peruuttaa kaupan, silloin tietysti todennäköistä on, että aletaan keskustella, onko vahingonkorvausvaatimuksille perusteita”, Vierimaa arvioi.

Vieska Energian myynnillä Ylivieskan kaupunki haluaa paikata pitkään huonossa jamassa ollutta talouttaan. Kaupungilla on velkaa 160 miljoonaa markkaa, eli 12 130 markkaa asukasta kohti. Sähköyhtiöstä on arvioitu tuloutettavan tänä vuonna yli 20 miljoonaa markkaa. Tähän mennessä sieltä on irronnut osinkotuloa 5,7 miljoonaa markkaa.

Uusi käänne. Korkeimman oikeuden päätös pyytää lisäselvityksiä Nivalan sähköverkon lunastushinnan arvioinnin pohjaksi on panemassa jarruja Vieska Energian myynnille Herrforsille.

Ilkka Lappalainen

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva