Antti Rantosen arvokanteleet palaavat Rantoseen

Seppo Kangas

HAAPAVESI Tunnetun haapavetisen kanteleensoittajan Antti Rantosen (1877-1961) kaksi arvokasta konserttisoitinta palaa kotiseudulleen. Juha Porma ja Raija Karppinen luovuttivat kanteleet säilytettäväksi Haapaveden Rantosessa.

Kanteleiden omistajat kuuluvat Antti Rantosen sukuun. Kanteleista arvokkaampi on 5-kielinen 1780-luvulta peräisin oleva museosoitin.

”Tämä on savupirtissä mustaksi tummunut soitin, jolla Antti Rantonen on esiintymismatkoillaan soittanut”, Juha Porma luonnehti kannelta.

Toinen on Haapavedellä Pasi Jääskeläisen kantelepajassa valmistettu konserttikantele, jonka tekee erikoiseksi myös sen upea koristelu. Tätäkin kanteletta Antti Rantonen käytti esiintymismatkoillaan.

”Mietin pitkään, missä olisi oikea paikka näille kanteleille. Vaihtoehtoina olivat muun muassa kansallismuseo ja Kaustisen kansantaiteenkeskus. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että nämä soittimet kuuluvat Haapavedelle”, Juha Porma sanoi luovutuspuheessaan.

Kanteleet sijoitetaan Antti Rantosen syntymäkotiin Haapaveden Rantoseen. Haapaveden kaupungilla on sopimuksen mukaan oikeus käyttää kanteleita esittelytarkoituksissa.

Antti Rantonen kiersi aikanaan laajasti esiintymässä eri puolilla Suomea yhdessä Pasi Jääskeläisen ja Oskar Merikannon kanssa.

Seppo Kangas

Arvosoittimet. Antti Rantosen kanteleiden rahallista arvoa on mahdoton määritellä. Sisarukset Juha Porma ja Raija Karppinen halusivat tuoda kanteleet takaisin niiden kotipaikkakunnalle.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva