Poroaidan valoissa tehoa

Heikki Ketola

KUUSAMO Sodankyläläisen Matti Niemisen kuva poroerotuksesta palkittiin Nature Photon kilpailussa parhaana otoksena perinteisten diojen sarjassa.

Kilpailun teemana oli ”valo”, joka toteutui tuomariston mielestä Niemisen kuvassa selvästi parhaiten. Siinä poromiehet työskentelevät erotusaidalla kellertävän valon siivilöityessä tunnelmallisesti sumun läpi.

Niemisestä tuli samalla Nature Photon kuusivuotisen historian ensimmäinen kaksoisvoittaja. Kolme vuotta sitten hän sai pääpalkinnon kuvalla, jonka aihe henki niin ikään voimakasta Lapin olemusta: revontulet autiokämpän yllä.

Sarjan toisen palkinnon kumarsi Erkki Lämsä Kalajoelta. Kalastaja veneessään kimaltelevilla aalloilla hävisi voittajakuvalle kymmenen pistettä. Kolmanneksi sijoittunut Markku Nikki Kirkkonummelta sai vain pisteen vähemmän Riisitunturin tykkymaisemaa esittävällä kuvallaan.

Neljänneksi ylsi Anssi Hietaharju Oulaisista. Hän oli taltioinut filmille tyyllikkäitä yksityiskohtia talvisesta purosta.

Ensimmäistä kertaa kisassa olleen digikuvien sarjan paras oli Timo Särkkä Vitsiälästä. Seuraavat sijat menivät keravalaiselle Kalevi Koskelalle ja vaasalaiselle Unto Heinoselle.

Molemmissa sarjoissa palkittiin kymmenen parasta.

”Varovaisia” digitoteutuksia

Digisarjan Luonto-teemalla haettiin yhdistelmäkuvilla aikaan saatua taiteellisuutta, mutta sitä tuomaristo ei kuvista oikein löytänyt.

”Jostakin syystä rohkeus ja varsinaiset ammattilaiset olivat vähissä. Vaikka säännöissä trikkikuvat mainittiin sallituiksi, toteutukset olivat varovaisia”, se arvioi.

Perinteiseen diasarjaan otti osaa 219 kuvaajaa 626 dialla ja digisarjaan 28 kuvaajaa 67 kuvakoosteella. Niin kuvia kuin osallistujiakin kisassa oli enemmän kuin aikaisemmin.

Ensi vuotta varten tuomaristo yllyttää kuvaajia täydelliseen vapauteen ja tiukkaan konstailemattomuuteen, kun teemana ovat ”luova” ja ”luomu”. Edellisessä kisataan manipuloiduilla kuvilla ja jälkimmäisessä perinteisillä diolla.

Lapin tunnelmaa. Matti Niemisen kuvasta ”Poroerotus” tuomaristo löysi hakemansa. Siinä perinteisten diojen sarjan teema Valo toteutui tyylikkäimmin. Ansioksi luettiin myös kuvasta välittyvä tekemisen meininki.

Aaltojen kimallusta. Erkki Lämsän ”Kalastaja”, diasarjan toinen.

Tykkypuut tuiskussa. Markku Nikin ”Tuulessa”, diasarjan kolmas.

Kumma kuutamo. Timo Särkkä voitti digisarjan kuvallaan ”Moonlight”. Tuomaristoa ihastutti sen selkeä manipulointi ja dalimainen tunnelma.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva