Hämeenvaarassa hakataan taas

Kaksi liito-oravan elinaluetta rajattu käsittelyn ulkopuolelle

Heikki Ketola

TAIVALKOSKI Metsähallitus aloitti hakkuut Hämeenvaaran kiistellyllä leimikolla jälleen viime lauantaina. Koneet tuotiin alueelle viikonloppuna, jotta työt saataisiin tehdä rauhassa. Luontojärjestöjen aktivisteja ei ollut saapunut paikalle ainakaan vielä sunnuntai-iltapäivään mennessä.

Metsähallitus on aikaisemmin joutunut lopettamaan työt kahdesti luontoaktivistien väliintulon vuoksi. Tiimiesimies Kari Louhisalmi kertoo, että mikäli hakkuut voidaan tehdä keskeytyksittä, ne saadaan kesäkauden osalta päätökseen vielä kuluvan viikon aikana.

Nyt Metsähallituksen on tarkoituksena on korjata puuta noin 2 500 kuutiota 15 hehtaarin alueelta. Mutta jos työmaalle ilmestyy leiriintyjiä, koneet siirretään taas kerran toisaalle.

”Emme kärjistä tilannetta, emmekä vaaranna kenenkään turvallisuutta”, Louhisalmi perustelee.

Liito-oraville 15 hehtaaria

Louhisalmi kiittää aktivisteja heidän kesän aikana antamistaan uusista lajitiedoista. Niiden perusteella leimikosta on osattu rajata kokonaan toimenpiteiden ulkopuolelle yhteensä 15 hehtaaria, jotka olivat hakkuusuunnitelmissa vielä kesän alussa.

”Uudet lajitiedot on tarkistettu ja suunnitelmia on muutettu. Muuan muassa liito-oravalle sopivat elinympäristöt on kartoitettu ja rajattu hakkuiden ulkopuolelle. Maastotarkastuksissa on ollut meidän omien biologien lisäksi myös Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen edustajia.”

Louhisalmen mukaan alueelta on paikallistettu kaksi liito-oravan isompaa elinaluetta jätösten perusteella. Hämärässä liiteleviä oravia ei ole päästy näkemään.

Liito-oravien reviirit eivät jää Louhisalmen mukaan erillisiksi saarekkeiksi uudistusalan keskelle, vaan alue-ekologisten periaatteiden mukaisesti yhteydet ympäröiviin metsiin säilytetään.

Talvella päätökseen

Hämeenvaaran metsäalueen kokonaisala on 200 hehtaaria. Uudistushakkuita on määrä tehdä 50 hehtaarin alueella. Ennen viikonloppuna käynnistyneitä hakkuita puuta on saatu pinoon vasta hieman yli tuhat kuutiota.

”Jos syksyn hakkuut saadaan tehtyä suunnitellusti, niitä jatketaan seuraavan kerran vasta talvella. Työt on tarkoitus saada päätökseen kokonaisuudessaan kevättalveen mennessä”, Louhisalmi kertoo.

Hämeenvaara oli aikoinaan ehdolla Pohjois-Suomen vanhojen metsien suojelualueisiin, mutta suojelua valmistellut työryhmä ei pitänyt sitä riittävän laadukkaana. Valtioneuvoston päätöksen mukaan sen suojeluarvot turvataan alue-ekologisen suunnittelun kautta.

Luontojärjestöt eivät kuitenkaan usko, että se onnistuu ”sirpalesuojelulla”, ja ovat siksi protestoineet hakkuita.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva