Kylälaulut kunniaan

Nuottivihko

Toivo Hyyryläinen: Lapsuuden maja. Kotiseutulauluja. Sax-julkaisut, Oulu. Painopaikka Multiprint.

Yli-Iin kirkkoherra Toivo Hyyryläisen Lapsuuden maja -kokoelma sisältää 21 laulua, joilla innokas kotiseutu-, runo- ja musiikkiharrastaja haluaa kunnioittaa tekijälle läheisiä paikkakuntia.

Sovitukset ja graafisen editoinnin on tehnyt oululainen musiikkimies Heimo Saksio.

Sävelmissä on selkeä painoasu, ja kokoelma pysyy helposti pianonkin nuottitelineellä. Samaa ei voi sanoa monesta suurtenkin kustantajien nuottikirjasta.

Raili Kaupin sinisävyinen kansikuva luo sopivaa tunnelmaa laulujen oikeaan suuntaan.

”Hepokönkään kuohuja kuullut on ken/ kun ylväänä putous pauhaa/ hän kuullut on kaihoa koskien/ ikävöinyt sieluusa rauhaa...”. Tuttukin paikka löytyy armeija-aikani motintekokaudelta.

Yleensä tekstit kertovat vieraista seuduista: Ras´vaara, Sintsi, Kompakka, Pötsinlahti, Oravisalo jne.

Puolangalle-laulu sijoittuu melodialtaan parhaimpien joukkoon, samoin 3/4-tempossaan erämaatunnelmia romanttisesti kuvaava Halajärvelle, ”Ei missään rantaa niin rauhaisaa/ ei missään löyly niin leppoisaa/ Halajärveni laineilla sen/ olen aina niin onnellinen.”

Kannattaa myös mainita onnistuneen kotiseutulaulun saanut Jakkukylä: ”...Jakkukylää unohtaa en voi/ täällä kevään ensileivo soi/ täältä eväät elämääni sain/ koivun, tähden löydän matkaltain.”

Lähes kaikki tekstit ovat Toivo Hyyryläisen käsialaa. Melodia ja runomitan loppusoinnut tuovat mieleen tyylissään unohtumattoman tervapelimanni Elias Kivilahden (1929-1999). Valtavan elämäntyön unohtumassa olevien kansansävelmien tallentajana ja oman runoratsunsa laukassa tilanteesta toiseen kiitävän säveltäjän aiheet liikkuivat Kemijärven-marssin poljennosta Turkansaaren tunnelmiin ja saarien ja siltojen Ouluun. Aina ei kiireisen Eliaksen runosuonen loppusointu sykkinyt tarkimpaan arvoonsa, ja jotain tarkennusta voisi Lapsuuden majan uusinnassa tehdä vaikkapa Laulu Yli-Iille, omat-, sodat- lopuille. Samoin lisätä puuttuvat soinnut Leuvan laulu nyt soi -melodian 11. tahdin kohdalla.

Kotiseutu on laulun arvoinen. Toivo Hyyryläisen Lapsuuden maja aukoo uusia uria yksityisen kylähistorian tallentamiseen. Toivottavasti kokoelman laulut löytyvät heidän luokseen, joille oma kotiseutu on laulun arvoinen.

EV

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva