Raahen torille puuhataan kauppaa Lidlille

Arto Murtovaara

RAAHE Raahen keskusta saa uuden marketin jo ensi vuoden syksyllä, jos rakentamisen vaatima asemakaavan muutos ja rakennuslupa heltiävät vuoden vaihteen tienoilla. Noin 1 400 neliön päivittäistavarakaupan työt käynnistyvät siinä tapauksessa alkuvuodesta ja noin 10 miljoonaa markkaa maksava kokonaisuus valmistuu 6-8 kuukaudessa.

Kaavailtu rakennus nousee osaksi linja-autoaseman länsipuolella sijaitsevan torin päälle Fellmanin puistokadun ja Kokkolantien kulmaukseen. Rakentamiseen ryhtyy Kiinteistö Oy Raahentori, joka on omistanut tontin alueella 15 vuotta.

Suunnitelmia alueen hyödyntämiseksi on ollut useita, mutta vasta viimeisen puolen vuoden aikana kaupungin kanssa käydyissä neuvotteluissat on päästy toteuttamiskelpoiseen esitykseen.

Pitkin kesää Raahessa on huhuttu saksalaisen kauppaketju Lidlin etsivän sopivaa rakentamispaikkaa, mutta kiinteistöyhtiön hallituksen puheenjohtaja, Sato-Rakennuttajat Oy:n aluejohtaja Risto Lohi ei suostu sanomaan mitään hankkeen takana olevasta kaupan ryhmittymästä.

”Meillä on valmius käynnistää rakentaminen heti, kun meillä on lainvoimainen kaava ja rakentamislupa”, Lohi kertoo.

Hän korostaa suunnitelman parantavan alueen kaupunkikuvaa huomattavasti.

”Toivotaan, että vihdoinkin saataisiin yksi Raahen keskeisistä ydinkeskustan kortteleista ympäristöltään nykyaikaiseksi ja viihtyisäksi.”

”Vaihtoehdot paranevat”

Paitsi ympäristötekijöitä, Lohi painottaa myös päivittäistavaravalikoiman ja vaihtoehtojen paranemista. Oma arvonsa on kaupan myötä syntyvillä pysyvillä työpaikoilla, joita hänen mukaansa saadaan 15:n kahta puolen.

Kaupunginhallitukseen maanantaina ja kaupunginvaltuustoon jo keskiviikkona tulevassa ehdotuksessa määrä on ilmaistu pyöreämmin, 10-20 uutena työpaikkana.

”Uskon, että se auttaa raahelaisia kuluttajia ja veronmaksajia”, Lohi sanoo valikoimaan ja vaihtoehtoihin viitaten.

Edellyttää nykyisen kaavan muuttamista

Rakentaminen suunnitellussa muodossa edellyttää nykyisen torialueen kaavan muuttamista. Kiinteistöyhtiön omistaman tontin rakennusoikeus siirretään kaupungin osoittamalle paikalle hieman laajennettuna. Kaupungin tulisi luovuttaa 4 000 neliömetriä maapohjaa yhtiölle linja-autoaseman korttelissa.

Ikään kuin vastineeksi yhtiö lupautuu omalla kustannuksellaan rakentamaan torialueelle kaupungin omistukseen odotusalueen, torialueen laatoituksen noin 1 500 neliölle sekä kaikkiaan 116 autopaikkaa käsittävät parkkitilat. Töiden kustannusarvio on 700 000 markkaa.

Jos laatutasoa kaupungin vaateista nostetaan, maksaa kaupunki ylimenevän osan. Lisäksi kiinteistöyhtiö lupaa maksaa asemakaavan muutoksesta johtuvat suunnittelutyöt koko alueen osalta.

Kiinteistöyhtiö lupaa vastata myös paikoitusalueen kunnossa- ja puhtaanapidon.

Ehtona on, ettei rakentamisvelvollisuuden laiminlyönnistä kiinteistöyhtiölle kertynyttä 700 000 markan sakkoa peritä.

Ainoa puute nykyiseen tilanteeseen nähden on torin eteläreunalla nykyisin sijaitseva autogrilli, joka työllistää kuusi henkilöä.

Se tuskin muodostaa suurta ongelmaa itse kaavan kannalta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva