Roman kaipaa avointa keskustelua

Venäläinen Roman Gokkoev tuli neljä ja puoli vuotta sitten jatko-opiskelijaksi Oulun yliopistoon. Nyt hän työskentelee suunnittelijana yliopistolla. Roman ja hänen vaimonsa, tulkkina ja matkatoimistoyrittäjänä toimiva, Olga ovat kotiutuneet hyvin Ouluun, eivätkä he aio muuttaa takaisin Petroskoihin.

”Tyttäremme Anna on päiväkodissa oppinut Oulun leveää murretta. Vaikka koitamme kasvattaa hänestä kaksikielistä, näyttää siltä, että hänelle on kehittymässä vahvasti oululainen identiteetti”, Roman naurahtaa.

Oulussa hän on oppinut tuntemaan itsensä venäläisemmäksi kuin koskaan aikaisemmin.

”Nyt olen paljon isänmaallisempi kuin ennen ja arvostan venäläistä kulttuuria ja kieltä uudella tavalla. Kun lähdin Petroskoista, en osannut ajatella, että kaipaisin venäläisyyttä.”

Oulussa Roman ikävöi läheisempää seurustelua ihmisten kanssa. Häntä ihmetyttää, etteivät esimerkiksi hyvät ystävykset keskustele selvin päin syvällisistä asioista.

”Avain suomalaisen miehen sieluun on tuopin pohjalla. Kyllähän Venäjälläkin juodaan alkoholia, mutta siellä ollaan myös ilman alkoholia valmiita jakamaan iloja ja suruja.”

”Minä olen luonteeltani kuitenkin sellainen kameleontti, että pystyn sopeutumaan erilaiseen yhteiskuntaan. Hyväksyn suomalaisten etäisyyden ja sen, että suomalaiset töksäyttelevät asioita päin naamaa eivätkä käytä puheessaan konditionaalia tai kohteliaisuuksia.”

Romanilla on myös muutamia venäläisiä ystäviä, ”maamiehiä”, joiden kanssa on mukava viettää aikaa.

”Kyllä välit venäläisten kanssa ovat erilaiset. Jos rahaa pitäisi lainata, niin mieluummin lainaisin venäläiseltä kuin suomalaiselta”, Roman mainitsee.

Oulussa Romania ihastuttaa hyvin organisoitu yhteiskunta. Lakaistut kadut, leikatut nurmikot ja järjestelmällisyys tekivät vaikutuksen. Kaikki on päällisin puolin siistiä ja hyvin hoidettua.

Parasta Oulussa ovat kuitenkin ihmiset. Roman ja Olga eivät ole törmänneet ennakkoluuloihin tai rasismiin, vaan oululaiset ovat olleet avuliaita ja ystävällisiä ja ystäviä on löytynyt helposti.

”Olemme molemmat opiskelleet Petroskoin yliopistossa suomen kieltä, joten kielitaito on tietysti helpottanut ihmisiin tutustumista. Ei meille mikään kaupunki tai paikka sinänsä ole tärkeä. Ihmiset merkitsee enemmän. Oulu on tullut meille läheiseksi juuri ihmisten kautta.”

Eljas Sallmén

Roman Gokkoev viihtyy hyvin Oulussa, vaikka suomalainen ja venäläinen kulttuuri eroavat kovasti toisistaan.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva