Pelleilevästä pikkupojasta tuli baarimestari

Risto Haapsamo

OULU Oululainen baarimestari Jani Rantaeilola muistaa, kuinka hän viiden vuoden ikäisenä sekoitteli keskenään vihreää Asterix -limukkaa ja salmiakkijauhetta. Lopputuloksena oli Mustanaamion voimajuomaa. Nyt kaksikymmentäneljävuotias baarimestari on saanut tunnustusta useissa alan kilpailuissa ja omien drinkkien nimiä ovat muun muassa Emilia sekä Foreplay.

Alunperin nuoren miehen tie kulki Merijärveltä Ouluun, jossa armeijan jälkeen oli vuorossa tarjoilijaksi opiskelu Oulun Aikuiskoulutuskeskuksessa. Tämän jälkeen Rantaeilola ajatteli vakavasti myös ravintolakokin uraa.

Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, kun Rantaeilola näki television Hyvät, Pahat ja Rumat -ohjelmassa oululaisen Jari Hämäläisen sekoittelemassa drinkkejä haastateltaville.

”Jokin siinä kiinnosti ja ajattelin, että tuota olisi mielenkiintoista koittaa. Kävi sitten niin onnellisesti, että pääsin työharjoitteluun Hämäläisen alaiseksi, ja siitä se lähti”, Rantaeilola kertoo.

Suurimpina saavutuksinaan Rantaeilola ei pidä kilpailumenestyksiään, vaan kaksi asiaa on yli muiden.

”Iso juttu oli päästä töihin ja toinen oli se, että pääsin Suomen baarimestarien ja kannattajien kerhon jäseneksi, testi on nimittäin tiukka. Siellä minä sain pätevöitymiskoulutuksen näihin hommiin.”

Työaikana varmoja heittoja

Vajaan kolmen vuoden aikana Rantaeilola on osallistunut yhteentoista kisaan, joista jokaisesta on irronnut joko mitalisija tai finaalipaikka.

Kun listaa kuuntelee käy selväksi, kuinka kisoja on joka lähtöön: Galliano Grand Prix, Finlandia Cup, Nuorten baarimestarien kilpailu, Havanna Club kilpailu, SM aperitiivikisa, Jälkiruokadrinkkikisa, SM Showtyöskentely, noin pintaa raapaisten.

Haastavimpina Rantaeilola kokee SM kisat.

”Ne on kerhon järjestämät, ja taso on kova. SM-kisojen kautta pääsee kilpailemaan myös kansainvälisille estradeille.”

Jani Rantaeilola on erikoistunut akrobaattisiin pullonheittotemppuihin eli showtyöskentelyyn.

”Kai se johtuu siitä, että olen töissä pelleilevä pikkupoika, joka haluaa, että ihmiset viihtyvät ja saavat elämyksiä.”

Harjoittelu tapahtuu työpaikalla, useimmiten ennen oman vuoron alkamista. Työaikana hän tekee varmoja heittoja, mutta harjoitellessa kyllä kilahtaakin. Vuodessa menee rikki noin sata pulloa. ”Aina harjoitellaan aluksi tyhjillä. Minä olen tottunut Finlandia ja Bols -pulloihin. Niissä muoto, kaula ja balanssi ovat kohdallaan.”

Omat heikkoudet ja vahvuudet ovat mestariheittäjällä myös hyvin tiedossa. Vahvuutena ovat yhden käden heitot ja kieputukset, jotka sujuvat kannesta kanteen, mutta kahden käden juttuja on vielä treenattava.

Aina myös roiskuu kun rapataan. Rantaeilola muistaa, kuinka harjoitteli kaksiosaisen Boston -sheikkerin käyttöä. Hän ravisteli drinkkiä näytösluonteisesti pään päällä, kun asiakas kysyi, missä on vessa. Palvelualttiisti Rantaeilola osoitti

Katsekontakti ja ilmapiiri

Baarimestarin tärkeimpänä ominaisuutena Rantaeilola ei mainitse juomien tekemistä, se on itsestäänselvyys. Olennaisia asioita ovat terve itsetunto, uskallus ottaa katsekontakti sekä se, ettei pelkää asiakkaita. Loput on opettelua.

Ilmapiiri on ravintolassa tärkeä. Tiskin takaa on välityttävä rentous ja halu asiakaspalveluun. Jos asiakas joutuu odottamaan tiskillä liian kauan, se on ammatillinen moka, joka harmittaa.

Työssä on Rantaeilolan mukaan oma hohtonsa, mutta siihen kuuluu myös paljon taustatyötä, mikä ei näy ulospäin.

”Tiskaus, tavaroiden tilaaminen, paikkojen siistiminen, tilitykset, drinkkilistojen suunnittelu, hedelmien asettelut ja mainosten laatiminen ovat sitä vähemmän hohdokasta puolta työstä, mutta niidenkin asioiden tekeminen on kivaa.”

Kylmä kylmänä, kuuma kuumana

Drinkkien teko on kuin sormenjäljen jättäisi, jokaisella baarimestarilla on oma tyylinsä. Rantaeilolan ideaali on yksinkertainen, selkeä maku, joka on luonteeltaan vähän erilainen, mutta ei liian poikkeava. Koristeita hän käyttää harkiten ja varoo ylilyöntejä.

Juomista olut pitää hyvin pintansa, mutta drinkkien osuus on asteittain kasvussa. Ihmisillä on myös kiinnostusta juomien sekoitteluun kotioloissa nykyisin. Siihen Rantaeilola antaa pari vihjettä.

”Kun tehdään kylmiä juomia, olisi kaikkien ainesten oltava kylmiä; lasit, juomat, sheikkeri, jäät. Silloin lopputulos ei ole mauttoman vetinen. Samoin kun tehdään kuumia juomia, olisi vältettävä haaleutta. Kotioloissa pääsee pitkälle jo sillä, kun hankkii työvälineet, mehuja, tekee sokeriliemen itse valmiiksi ja hankkii perusalkoholeja budjetin mukaan.”

Kirja, kilpikonna ja remontti

Vapaa-aikana Rantaeilola tunnustautuu lukutoukaksi. Oman kodin remontointi etenee asteittain ja on toistaiseksi se saavuttamaton unelma. Kilpikonnan kanssa lenkkeily on mieluisaa puuhaa, siinä ei pääse stressi iskemään.

Seuraavat kisat ovat jo tiedossa ja niihin jännittäminen on alkanut.

”Saan kai potkua jännittämisestä ja olenkin sanonut, että sinä päivänä, kun ei enää vatsanpohjassa kutise, lopetan kisailun.”

Toiveammattissa. Jani Rantaeilola on monen mutkan ja sattuman kautta päätynyt toiveammattiinsa baarimestariksi. Ravintolakokoin ura jäi haaveeksi.

Pekka Peura

Sirusatoa. Harjoitellessaan baarimestari Jani Rantaeilola käyttää tyhjiä pulloja. Vuoden mittaan pulloharjoituksissa menee rikki noin sata pulloa.

Pekka Peura

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva