Muhoksen hallinto tulehtunut

Hallinto-oikeus kumosi opetustoimenjohtajan saaman varoituksen

Liisa Laine

MUHOS Yksityisestä sähköpostiviestistä alkaneessa Muhoksen kunnanjohtajan Jouko Juntusen ja opetustoimenjohtaja Kyösti Honkalan välisessä monimutkaisessa hyllytysten, varoitusten, valitusten ja oikaisuvaatimusten vyyhdissä on ratkennut erä Honkalan hyväksi.

Oulun hallinto-oikeus on kumonnut Muhoksen kunnanhallituksen viime vuoden kesäkuussa antaman kirjallisen varoituksen. Jo aiemmin hallinto-oikeus on todennut parin vuoden takaisen päätöksen Honkalan hyllyttämisestä olleen hallintomenettelylain vastainen.

Kunnan tekniselle johtajalle osoitetussa sähköpostiviestissä Honkala oli arvostellut reippain sanakääntein kunnan henkilöstö- ja palkkapolitiikkaa.

Tekninen johtaja toimitti kirjeen kunnanjohtajalle, joka antoi Honkalalle asiasta kirjallisen huomautuksen. Kun Honkala vei asian sivistyslautakuntaan, päätti kunnanhallitus syrjäyttää hänet sivistyspalvelun esimiehen ja sivistyslautakunnan esittelijän tehtävistä. Kunnanjohtajan päätöksellä hänet poistettiin myös kunnan johtoryhmästä. Näistä tehtävistä Honkala on edelleenkin syrjässä.

Honkala teki päätöksistä oikaisuvaatimuksen, jonka kunnanhallitus kuitenkin hylkäsi. Myöhemmin se antoi Honkalalle vielä kirjallisen varoituksen.

Honkala viittasi valituksessaan siihen, ettei kunnanjohtaja voinut toimia asian esittelijänä objektiivisesti, koska sähköpostiviesti oli synnyttänyt heidän välilleen henkilökohtaisen konfliktin.

Myös hallinto-oikeuden mielestä Juntusen puolueettomuus oli vaarantunut ja hän oli ollut esteellinen toimimaan asiassa esittelijänä kunnanhallituksen kokouksissa. Päätökset ovat siis syntyneet virheellisessä järjestyksessä.

Ongelmat päivänvaloon

Päätöksissään hallinto-oikeus ei ottanut kantaa varsinaiseen kiistaan.

Honkalan mielestä onkin toisaalta harmi, että päätökset on kumottu muotovirheillä, jolloin muita perusteita ei tutkita.

”Muhoksella on kyse vakavasta hallintokulttuurin rappiosta, joka ei varmasti ole heijastumatta myös muihin kuin henkilöstöasioihin. Juntunen on tehnyt muutamien lähimpien viranhaltijoiden hyväksi palkkapäätöksiä ja samalla hän määrätietoisesti estää yleisen palkkavääristymien korjauksen.”

Nykyaikaista henkilöstöpolitiikkaa ei hoideta mielivallalla, rangaistuksilla, kurilla ja pykälillä, Honkala huomauttaa.

”Ei ole yllätys, jos prosessi ei lopu tähänkään päätökseen. Olenhan jatkuvasti kuullut irtisanomisuhkauksia johtavien henkilöiden taholta. Asia on vakava. Yksilön suojaa ei todellisuudessa ole ja kunnanjohtajan merkitys hallintokulttuurille on vaarallisen suuri.”

Honkalan mielestä olisi ehkä hyvä, jos vastapuoli valittaisi. ”Mutta jos se luulee pääsevänsä jatkovalituksilla sudesta eroon, se tulee kohtaamaan karhun. Pääsemme vihdoinkin siihen, mistä jo kaksi vuotta sitten lähdettiin eli tapaus Juntuseen, tutkimaan varoituksen todelliset taustat ja saamaan muutkin ongelmat päivänvaloon.”

Nopeampiakin teitä tosin olisi Honkalan mielestä ollut kuin hukata aikaa ja rahaa monivuotiseen oikeusprosessiin. ”Olen pyytänyt perusteellista selvitystä prosessin alusta saakka. Tieto saataisiin muutamassa viikossa ja hallinto kuntoon muutamassa kuukaudessa, jos on rohkeutta toimenpiteisiinkin.”

Kantelu oikeuasiamiehelle

Toistaiseksi hallinto-oikeuden päätöstä ei ole kunnanhallituksessa käsitelty. Honkalaa tukevat muhoslaiset ovat aikoneet tehdä koko tapauksesta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle, mutta ellei näin tapahdu, tekee Honkala kantelun itse.

Riita on tulehduttanut työilmapiirin ja aiheuttaa luonnollisesti monenlaisia ongelmia. ”Työt hoidetaan, mutta esimerkiksi koulutoimen asioiden hoito johdossa takkuaa, eikä tieto kulje. Syntyy ylimääräistä työtä, yllätyksiä ja epätietoisuutta.”

Henkilökohtaisesti Honkala on kokenut prosessin raskaasti. ”Miten luulet sellaisen ihmisen voivan, jolle työssään järjestelmällisesti tehdään kiusaa, uhkaillaan toistuvasti irtisanomisella, keksitään erilaisia perättömiä syytöksiä, mustataan oikeusprosesseilla maine julkisuudessa ja käytetään valtakoneistoa ja poliittista murskavoimaa kiusanteon apuna?”

”Palkkapolitiikka ei kuulu Honkalalle”

Kunnanjohtaja Jouko Juntusen mielestä asiassa ei pohjimmiltaan ole kyse kunnan palkkapolitiikasta, vaan puhtaasti henkilökohtaisesta turhautumisesta ja kaunasta. ”Eihän palkkapolitiikka edes kuulu millään tavalla Honkalalle.”

Kysymykseen Honkalan arvosteluoikeudesta Juntunen huomauttaa, että sivistyneestikin asioita voi käsitellä. ”Eikä sanoisinko hevostallitasolta.”

Sivistystoimen päävastuualueen johtajuus ei Juntusen mukaan ole koskaan kenenkään virkaan kuulunutkaan, jolloin sitä ei ole voinut myöskään ottaa keneltäkään pois. ”Asia on puhtaasti kunnanhallituksen harkinnassa. Honkalaa ei vain ole tehtäviin enää kelpuutettu.”

Hallinto-oikeuden Honkalaa koskeva päätös tulee esille seuraavassa kunnanhallituksen kokouksessa tiedoksiantoasiana. Ratkaisua jatkotoimista ei vielä ole tehty, huomauttaa Juntunen.

Tapio Maikkola

Tulilinjalla. Opetustoimenjohtaja Kyösti Honkalan mielestä Muhoksen kunnassa työskentelevillä ei ole yksilönsuojaa. Hän lupaa koska tahansa toimittaa halukkaille ajantasaisen yhteenvedon tapahtumista ja kritisoimistaan henkilöstöpäätöksistä tai keskustelun ja sananvapauden tukahduttamisesta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva