Raahe-seura ottaa kantaa jatkossakin

Timo Myllykoski

RAAHE Kaupunginhallituksen asettaman kaupunkiuudistustoimikunnan aikaansaannoksena syntynyt kotiseutuyhdistys Raahe-seura ry on 20 vuodessa saavuttanut aseman, joka antaa sille puheenjohtaja Pirkko Utriaisen mukaan mahdollisuuden ottaa kantaa ja myös vaikuttaa kaupungissa vireillä oleviin asioihin.

”Teemme työtä Raahen ja raahelaisten hyväksi. Vaikka olemme aika kantaaottavia, niin jarrumiehiä emme halua olla”, toteaa Utriainen ja uskoo Raahe-seuran olevan nykyisellään yksi arvostetuimmista yhdistyksistä kaupungissa.

Alkuvaiheessa seura otti kantaa vanhojen rakennusten puolesta, mutta on sittemmin ollut mukana myös torjumassa kahta rakennushanketta, joilla olisi kotiseutuihmisten mielestä muutettu kaupunkikuvaa negatiiviseen suuntaan. Sunnuntaina Raahe-seura kiinnittää muistolaatan Leufstadiuksen talon seinään, jonka säilyttämistä se ajoi jo 80-luvun alkupuolella. Toinen muistolaatta kiinnitetään Jaakobin lähteen seinään.

Raahe-seuran toistaiseksi työteliäin ja mittavin hanke on ollut kaupungin kanssa puoliksi rahoitettu patsasprojekti, joka oli seuran historiikin laatineen Timo Aaltosen mukaan ajoittain lähes painajainen koko Raahe-seuran johtokunnalle. Seura rahoitti Rautatalon edustalle sijoitettua Antonio da Cudan Täysikuu-patsasta 200 000 markalla.

”Minulla on vahva näkemys, että kotiseututyötä tullaan tekemään myös tulevaisuudessa. Toiminnassamme on täysin tasavertaisesti mukana niin paljasjalkaisia kuin tullista tulleita raahelaisia”, puheenjohtaja Pirkko Utriainen sanoo.

Raahe-seura juhlii 20-vuotista taivaltaan tänään lauantaina kello 14 alkaen kaikille avoimessa juhlassa Raahesalissa.

Seuraava kotiseutuyhdistyksen näkyvä teko on järjestyksessään jo kahdennentoista Raahen joulu -lehden julkaiseminen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva