Oulun kemianteollisuus nostaa imagoaan

Pekka Helin

OULU Oulun seudun kemian- ja prosessiteollisuus aikoo vuonna 2005 olla alan vahva kansainvälinen keskittymä. Tähän tähtää Oulun seudun kemian- ja prosessiteollisuuden elinkeinostrategia. Strategiaa pohtinut työryhmä on miettinyt useista toimenpiteitä, joilla puheet muutetaan teoiksi.

Alueen tutkimus- ja tuotantotoiminta yritetään saada paremmin tukemaan toisiaan. Varsinkin lääketeollisuuden kehtitystoiminta mietitään uudestaan, kun Orionin lääketehdas lopettaa toimintansa ja jäljelle jää lääkekemikaalien tuotanto. Strategiassa arvellaan, että lääketeollisuuden tehtävä Oulun seudulla on tuottaa lääketeollisuuden raaka-ainetta.

Medipolis muodostaa lääke- ja biotieteen keskittymän, jossa on merkittävää liiketoimintaa.

Männyn uuteaineiden entistä tehokaampi hyödyntäminen on yksi tavoite. Uuteainetta käytetään esimerkiksi muun kemianteollisuuden tarpeisiin. Uuteainetta valmistetaan alueella pääasiassa Arizonan tehtailla Oulussa. Uuteaineiden valmistus on mittavaa taloudellista toimintaa.

Kuvaa parannetaan

Strategia painottaa hyvin vahvasti alan imagon nostamista. Sen toivotaan tapahtuvan alan oppilaitosten, yritysten ja tiedotusvälineiden yhteistyönä. Nyt imago on heikko varsinkin nuorison parissa, jota on vaikea saada värvättyä alan koulutuslaitoksiin ja töihin.

Henkilöstön keski-ikä on joissakin yrityksissä jopa yli 50 vuotta. Työryhmä ihmettelee tiedotusvälineiden uutisointia, jossa perinteinen teollisuus jää vähälle, vaikka sen merkitys kansantaloudelle on huomattava.

Kemian- ja prosessiteollisuus käyttää metalliteollisuuden tuotteita. Siksi sen tueksi on Oulun seudulla kehitettävä metalliteollisuuden valmistustoimintaa.

Biomassojen hyödyntäminen on yksi strategian tavoitteista. Siihen kuuluu muun muassa Chempolis Oy:n tietotaidon myyminen Kiinaan ja kenties muuallekin Aasiaan. Chempolis on kehittänyt menetelmän, jolla oljesta valmistetaan sellua. Firma on jo myynyt lisenssin Kiinaan.

Hiilidioksidia kaavaillaan otettavan talteen ja hyödyntää. Myös voimalaitostuhka aiotaa saada hyötykäyttöön. Tuhkalle uskotaan löytyvän kaupallisesti merkittävää käyttöä

Oulun seudulle uskotaan syntyvän teollisuuskaasuihin perustavaa liiketoimintaa, joka käyttää hyväkseen ympäristöteknologiaa.

Ympäristöteknologian hyödyntämiseksi Oulun seudulle perustetaan uutta ympäristöalan koulutusta ja tutkimusta sekä alan yrityksiä.

Kemian ja prosessiteollisuuten alalle syntyy muitakin pk-yrityksiä, työryhmä toivoo.

Toimenpiteitä ei kenties toteuteta täysin strategian osoittamalla tavalla, mutta kuitenkin joillain tavoin.

Toimenpiteiten vetovastuu on toimenpiteestä riippuen muun muassa yliopiston laitosten, alan oppilaitosten ja yritysten ja VTT:n harteilla.

Rahoitus aiotaan hankkia muun muassa EU-tavoiteohjelma 2:lta, yliopistolta Oulun kaupungilta, alan yrityksiltä, Stora Ensolta ja Ouluseutu yrityspalveluilta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva