Valkeilta öiltä jäi palkkoja maksamatta

Panu Pökkylä

OULU Pohjois-Pohjanmaan Te-keskuksessa on tällä hetkellä vireillä noin 30 viime kesän Valkeita öitä koskevaa palkkaturvahakemusta. Palkkaturvapäällikkö Jorma Kukka kertoo, että lisää kyselyjä on tulossa.

”Nämä ovat suurimmassa osassa tarjoilutyössä olleiden hakemuksia”, Kukka kertoo.

Noin puolet tapauksista on jo ratkaistu, näiden rahallinen osuus on noin reilut sata tuhatta markkaa.

Kysymys on kuitenkin vasta pienemmistä tapauksista. Arvioiden mukaan loppusaldo nousee satoihin tuhansiin markkoihin.

Tapahtuman järjestänyt, Harri Arffmanin yritys Suomen kansainväliset festivaalit uudet valkeat yöt Oy on myöntänyt viranomaisille hakemukset oikeiksi ja kertonut, ettei palkkoja pystytä maksamaan.

Palkkaturvahakemus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa sovitusta palkanmaksupäivästä. Hakemuksen voi tehdä paikallisessa työvoimatoimistossa palkkaturvalomakkeella.

Purjelaivoilla velkoja saatavana

Lisäksi torinrannasta merelle VIP-vieraita kestittäneet ja keinuttaneet pietarsaarelaiset purjelaivat Ferder ja Wapen ovat jääneet nuolemaan näppejään.

”Meille maksettiin etukäteen pieni osa palkkiostamme, mutta paljon jäi saamatta”, yrittäjä Mikael Ström Ferderin omistavasta Wasa Trawl Oy:stä kertoo.

Ferderin kassasta uupuu 40 000 markkaa, Wapenilta puuttuu 70 000 markkaa.

”Alun perin meidän piti saada maksu joka päivä, mutta sitten meille kerrottiin, että se saataisiin seuraavana päivänä ja sitä seuraavana, asia jäi auki tapahtuman päättymispäivälle asti”, hallituksen puheenjohtaja Peter Boström Wapenin omistavasta Pietarsaaren Vanha Satama Oy:stä kertoo.

Päättymispäivänä eli sunnuntaina kahdeksas heinäkuuta Ray Charlesin konsertin jälkeen valkeiden öiden kassat kuitenkin tyhjenivät. Boströmin mukaan ulosottomies kävi takavarikoimassa tapahtuman varat.

”Harri Arffman otti minut ja Wapenin kipparin mukaansa, jotta voisi maksaa meille, tarkoitus oli hakea rahat. Mies kuitenkin häipyi paikalta saman tien, emmekä nähneet häntä enää”, Mikael Ström kertoo.

Ulosottovirastosta kerrotaan, että Valkeiden öiden kanssa on ollut ”jotain hässäkkää”, mutta ei vahvisteta Boströmin tietoja.

Perintätoimistot asialla

Molemmat laivayhtiöt hakevat nyt rahojaan takaisin juridisin keinoin. Strömin Wasa Trawl Oy on siirtänyt asian perintötoimiston tehtäväksi.

Boströmin yhtiö taas perii saataviaan lakimiehen avulla. Perintätoimiin on ryhdytty lähestulkoon heti tapahtuman jälkeen, eikä mitään varoja ole vielä saatu, vaikka tapahtumasta on kulunut jo lähes kolme kuukautta.

Wapen oli mukana myös viime vuonna järjestetyillä kaupunkifestivaaleilla, mutta silloin maksut saatiin ajallaan. Yrittäjiin tämänvuotinen toiminta on vaikuttanut epäilevästi.

”Kyllä tämä aika törkeätä toimintaa on, emme varmasti lähde uudestaan, jos samat henkilöt ovat niitä järjestämässä”, Ström toteaa.

Artistejakin rahatta

Myös artistimaksuja on jäänyt maksamatta. Suurimmat tähdet saivat kyllä palkkansa, mutta esimerkiksi lastenorkesteri Pressan Katit on yhä ilman 4 000 markan palkkiotaan.

”Eihän tuo summa mikään suuri menetys ole, mutta olisi se kiva saada takaisin”, Pressan Kattien Valto Savolainen toteaa.

Savolainenkin on laittanut käräjäoikeuteen perintähakemuksen. Hän ei ole saanut rahojaan, koska oli sopinut järjestäjien kanssa, että työ laskutetaan jälkikäteen.

Toinen lastenorkesteri Banaaninkuoret ei ole saanut maksua 7 000 markan keikkalaskustaan.

”Tuntuu pöyristyttävältä, että tällaista tehdään Oulussa, tässähän menee maine. Mekin teimme valtavan suuren työn esiintymisissä”, Banaaninkuorien Timo Rautio kertoo.

Kaleva-fakta:

Festivaalit poliisin syynissä

Harri Arffmanin johtama Suomen kansainväliset festivaalit uudet valkeat yöt Oy järjesti tämän vuoden Valkeat yöt -tapahtuman.

Viimevuotiset festivaalit ovat tällä hetkellä poliisin talousrikosyksikön tutkinnassa. Järjestäjänä oli Arffmanin tuolloin johtama Oulun kaupunkifestivaalit Oy.

Arffman myi viime vuonna Kaupunkifestivaalit Oy:n tamperelaiselle Ari Korhoselle, joka on todettu varattomaksi.

Oulun kaupunkifestivaalit muutti nimensä Global Festival Tampereeksi viime vuonna. Yritys on haettu konkurssiin useaan kertaan.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva