It-ala harkitsee kahdesti

Oulussa tuskin tyhjiä toimitiloja, mutta kysyntä vedenjakajalla

Pekka Helin

Informaatioteknologian yritykset eivät Oulun seudulla muuta liikehuoneistosta toiseen tai vuokraa lisää toimitilaa aivan samalla innolla kuin vielä muutama vuosi sitten, kertoo kiinteistökonsultointiyritys Catellan arviointiasiantuntija Timo Romppainen.

Kaikenlaisten yritysten toimitilojen kysyntä on hiljenemässä Oulussa ja Romppaisen markkinatuntuman mukaan tämä johtuu juuri it-alan huonoista suhdanteista. Tilanne Oulussa ei kuitenkaan yleisesti ole erityisen huono, tyhjiä tiloja ilmaiseva prosenttiluku on vain 1,6. Sitä voi pitää hyvänä lukuna.

Romppainen uskoo, että toimitilojen kysynnässä ollaan parhaillaan vedenjakajalla. Loppuvuonna ja ensi vuoden alussa nähdään, missä jamassa toimitilojen kysyntä tulee olemaan.

Romppainen uskoo, että yritykset ovat suhdanteiden vuoksi haluttomia hyväksymään nykyisiä vuokrapyyntöjä ja yrittävät neuvotella niitä pienemmiksi. Ensi vuoden alussa nähdään saadaanko hinnat painetuksi alemmaksi.

Mediaanille ei heti löytynyt vuokralaista

Oulun Technopoliksen toimitusjohtaja Pertti Huuskonen kertoo, että sen Kontinkankaalle rakennettavan Mediaani-toimistotalon vuokralaisen etsinnässä ”hinkattiiin” puoli vuotta ennen kuin TietoEnator päätti vuokrata pääosan tiloista. Rakentaminen alkaa parin-kolmen viikon kuluttua.

It-alan yritykset seuraavat Huuskosen mukaan tarkasti Yhdysvaltain markkinoita, kun ne miettivät vuokraratkaisujaan.

Technopoliksen Elektroniikkatien kaksi rakennusta on kokonaan vuokrattuja. Kolmas talosta on vuokrattu 80-prosenttisesti, mutta talon rakentaminen alkaa vasta sen jälkeen, kun yhtiön hallitus on tehnyt investointipäätöksen syyskuun lopussa.

Huuskonen ei ryhdy arvelemaan, millaisen päätöksen hallitus tekee, vaan viittaa talouselämän kehitykseen, johon voivat vaikuttaa muun muassa New Yorkin traagiset tapahtumat. Huuskosen mukaan on vaikea arvella, mitä hallitus päättää kuun lopussa.

Jos hallitus tekee investointipäätöksen, rakennustyöt alkavat kuukauden sisällä.

Kolmannen talon lupa-asia oli jo päässyt erehdyksen vuoksi teknisen lautakunnan listalle, mutta Technopolis veti sen pois. Syynä oli se, että yhtiön hallitus ei ollut tehnyt talosta investointipäätöstä eikä pörssiyhtiössä voida anoa rakennuslupaa ilman hallituksen päätöstä. Se ei olisi päätöshygieenisesti sopivaa, Huuskonen sanoo.

Talon suunnittelijat olivat hanketta jouduttaakseen viemässä asiaa lautakuntaan, vaikka lupaa ei oltu edes jätetty.

Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyyteen kaavaillun toimistotalon tilat uskotaan varattavan syksyn kuluessa. Varauksia on jo tullut jonkin verran, mutta varsinaisia lopullisia sopimuksia ei ole tehty. Suunnitelmavaiheessa olevan talon investointipäätös on tulossa tammikuussa, Huuskonen kuitenkin arvelee

Kaiken kaikkiaan Technopoliksen afäärit ovat Huuskosen mukaan hyvällä tolalla ellei New Yorkin tragedia sitten vie maailmantaloutta syvään lamaan.

Huuskonen arvelee, että Technopolis rakentaa seuraavan vuoden aikana Ouluun vähemmän toimitilaa kuin kaksi vuotta sitten.

NCC:n Pilotista kolmannes täynnä

NCC Finlandin Oulunsaloon lentokadulle parhaillaan rakennettavan Pilot Business Parkin runsaan 5 000 bruttoneliömetrin tiloihin mahtuu parisenkymmentä yritystä. Projektia vetävän Marko Palosen mukaan kolmannes yrityksistä on jo löytynyt ja niiden kanssa on lyöty lukkoon sopimukset.

NCC aloitti talon rakentamisen maaliskuussa ennen kuin se oli löytänyt yhtään vuokralaista. Se oli tietoinen valinta ja Palonen on varma, että loputkin yritykst ovat löytyneet viiden kuukauden kuluttua, kun talo valmistuu.

Palonen myöntää, että suhdanteet ovat aivan selvästi hidastaneet talon täyttymistä, vaikka talo onkin täynnä yrityksen tilavarauksia. Sopimuksia ei ole kuitenkaan solmittu vielä tarpeeksi, vaikka yritykset ovatkin olleet Palosen mukaan innostuneita.

Sopimuksia saadakseen NCC miettii nyt ehkä jopa viidenneksen suhdannekorjausta alunperin 95 markan neliövuokriin.

Pilot Business Parkiin kaavaillaan yhteensä neljää rakennusta. Nyt rakenteilla oleva talo on niistä ensimmäinen. Vuokrattavaa pinta-alaa tulee rakennuskokonaisuudessa olemaan runsaat 17 000 neliömetriä.

Eljas Sallmén

Vajaatäytetty. Pilot Business Parkin yrityksistä on löytynyt vain kolmannes.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva