Lippo nosti vahinkoarviotaan

Seura väittää menettäneensä pesäpallon sopupelien takia jopa 9,5 mmk

Jari Niemi

OULU Pesäpallon sopupelien supervuoro käynnistyi Oulun käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Oulun Lippo vaatii kultakauden 1998 joukkueen kahdelta pelaajalta lukkari Jukka Holttiselta ja superjokeri Juha Kalajanniskalta kummaltakin 528 800 markan korvausta seuralle syntyneestä vahingosta. Sen kokonaismäärä on Lipon mukaan tarkentunut 9,5 miljoonaan markkaan.

Lippo esitti vaatimuksensa vastakanteessaan. Holttinen ja Kalajanniska jättivät ensin kanteet palkkasaatavista, jotka Kiteelle siirtyneellä Holttisella ovat 131 135 markkaa ja Haapajärvelle palanneella Kalajanniskalla 105 624 markkaa. Kanteen ovat jättäneet myös Riku Kytösalmi, Janne Vuorinen ja pelinjohtajana toiminut Jari Alasmäki, mutta heidän kanteensa odottaa kahden ensimmäisen jutun ratkaisua.

Lippo perustelee kokonaisvahinkoa tuntuvalla mainos-, pääsylippu- ja kenttämyyntitulojen menetyksellä. Mainostulot olivat todistelutarkoituksessa keskiviikkona kuultavana olleen Lipon puheenjohtajan Timo Korhosen mukaan vielä vuonna 1998 3,5 miljoonaa markkaa, pääsylipputuotot 1,3 miljoonaa markkaa ja kenttämyyntitulot 700 000 markkaa. Seuraavalle pelikaudelle mainostulot romahtivat 2 miljoonaan markkaan, pääsylipputulot 500 000 markkaan ja kenttämyyntitulot 300 000 markkaan.

Taso pysyi samana vuonna 2000, mutta tälle kesälle seura onnistui nostamaan pääsylipputulojen määrän 3,1 miljoonaan markkaan. Sen sijaan katsojat karsastivat yhä lajia, sillä pääsylippu- ja kenttämyyntituloja kertyi yhteensä vain 600 000 markkaa. Seuran oma pääoma oli jo vuonna 1998 miinuksella 1,6 miljoonaa markka, mutta vuoden 2000 lopussa se humpsahti peräti 4,7 miljoonaan markkaan.

”Jos tilannetta pitää kuvata yhdellä sanalla, se on katastrofi. Tulojen pienentymistä ei voi selittää millään muulla kuin sopupeleillä, koska maan talous ja erityisesti Oulun alue olivat vahvoja vuosina 1998-2000.”

”Me ajattelimme, että hyödymme mestaruuden ja saamme yksiomaan mainostuloja lisää 2 miljoonaa markkaa vuoden 1998 tasoon verrattuna, mutta ne tulivatkin saman verran alaspäin. Jos Lipon pelaajat eivät olisi olleet mukana sopupelissä, emme olisi ajautuneet vaikeuksiin”, vakuutteli Korhonen.

Lipon pelaajien olisi seuran asianajajan Kimmo Penttilän mukaan pitänyt ymmärtää, että seuran tulot romahtavat heidän toimintansa seurauksena. Hän myös totesi, että pelaajat syyllistyivät pelaajasopimuksen ja työsopimuslain rikkomiseen, kun he ryhtyivät ilman seuran lupaa taktikoimaan ja sopimaan pelejä.

Sopimisesta riittää Penttilän mukaan näytöksi Vantaan käräjäoikeuden antamat tuomiot asiassa.

Jukka Holttisen ja Juha Kalajanniskan asianajaja Antti Jurvansuu arvioi puolestaan, että melkoisen suuren, jos ei suurimman loven Lipon mainostuloihin jätti Oulun Kärpät, joka on hyödyntänyt taitavasti kiekkobuumin ja saanut puikkariin jopa yli 50 prosenttia Oulun seudun mainosmarkoista. Jurvansuu takertui myös pelaajasopimusten juridisen sisällön merkitykseen.

Jukka Holttinen väitti omassa puheenvuorossaan, että hän ei ole antanut lupaa leikata palkkioitaan. Timo Korhosen mukaan neuvotteluissa päästiin yksimielisyyteen joukkueen kapteeniston Mika Laatikaisen ja Timo Keräsen kanssa, jotka välittivät suullisen sopimuksen tiedot joukkueelle.

Holttisen ja Kalajanniskan kanteiden sekä Lipon vastakanteen käsittely kestää torstain ja perjantain. Tuomio asiassa saadaan aikaisintaan syyskuun lopulla.

Taktiikka kuntoon. Asianajaja Antti Jurvansuu ja Jukka Holttinen viimeistelivät käräjätaktiikan istuntosalissa.

Tapio Maikkola

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva