Stakesin tutkimusjohtaja Matti Rimpelä:

Huumeet Pohjois-Pohjanmaalla vielä marginaalinen ongelma

Markku Rättilä

OULUNSALO Pohjois-Pohjanmalla on vielä aikaa välttyä laajalta huumeongelmalta, arvioi tutkimusprofessori Matti Rimpelä Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Stakesista. Rimpelän mukaan huumetilanne on lohdullinen etenkin Oulun ulkopuolella.

Rimpelä esitteli nuorten hyvinvointiin liittyviä näkemyksiä keskiviikkona 120 vuotta täyttävän Oulunsalon koululaitoksen terveysseminaarissa.

”Huumeiden kokeilu- ja käyttötilanne on Pohjois-Pohjanmaalla vasta sillä tasolla jolla se oli Helsingissä 15 vuotta sitten. Ongelmaa voi niiltä osin pitää vielä marginaalisena”, Rimpelä sanoo. Maakunnan nuorista viitisen prosenttia on kokeillut laittomia huumeita.

Isoimpia nuorten hyvinvointiongelmia maakunnassa ovat yksinäisyys, väsymys, masennus ja oppimisvaikeudet.

Tulokset ilmenevät laajasta, vuosina 1997-99 ja 2001 tehdyistä kyselystä, jossa Oulunsalon nuoria verrattiin muun maakunnan ikätovereihin. Kysely paljastaa että oulunsalolaisilla yläaste- ja lukioikäisillä on pullat paremmin uunissa kuin maakunnassa keskimäärin.

”70-80 prosenttia oulunsalolaisnuorista voi hyvin tai erittäin hyvin. Jos olisin paikallinen isä, olisin hyvin tyytyväinen tuloksiin. Toki löytyy joitakin kohtia jotka vaativat keskustelua”, Rimpelä sanoo.

Kiusaaminen vähentynyt

Oulunsalolaisoppilaat suhtautuvat kouluun muita myönteisemmin ja pitävät työskentelyolosuhteita ja työrauhaa parempina. Erityisen ilahduttavaa on Rimpelän mukaan se, että koulukiusaaminen on vähentynyt selvästi.

Ongelmitta Oulunsalossakaan ei eletä: kunnan nuorilla on muuhun maakuntaan verrattuna enemmän oppimisvaikeuksia. Selityksenä sille Rimpelä pitää joko kovempaa vaatimustasoa tai oppilaiden todellisia vaikeuksia.

”Vaatimustason kovuuteen viittaisivat kotiolot, jotka koetaan Oulunsalossa muita paremmiksi. Asia on tulkinnanvarainen.”

Oulunsalolaisnuoret ovat myös keskimääräistä terveempiä. Negatiivista on että muutaman vuoden kuluessa niska- ja hartiakivut sekä masennus ja väsymys ovat lisääntyneet. Huonommaksi Oulunsalossa koetaan myös kouluterveydenhuolto.

Oulunsalolaiskoululaisilla on keskimääräistä huonompi seksitietous. Tupakkaa ja alkoholia he käyttävät vähemmän, mutta huumekokeilut ovat samalla tasolla.

Pekka Peura

Tutkimuksen kertomaa. Pohjois-Pohjanmaalla on vielä aikaa välttyä isommalta huumeongelmalta, Matti Rimpelä korostaa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva