Unohtumaton mestaruus

Kärppien kulta 1981 kuuluu edelleenkin SM-liigan historian suuriin ihmeisiin

Jääkiekko

SM-liiga

Jouko Vuorjoki

SUOMENLAHTI Ihmeitä tapahtuu - myös suomalaisessa jääkiekkoilussa.

Kärppien koulupoikajoukkue - keski-ikä pikkuisen päälle parinkymmenen - teki mahdottomasta mahdollista ja voitti Tapparalle petatun Suomen mestaruuden kirvesrintojen nenän edestä.

Kello tikittää eteenpäin. Aikaa tuosta jymypaukusta vierähtänyt tasan kaksikymmentä vuotta.

Tarun päähenkilöt eivät ole unohtaneet elämyksellisiä hetkiä. Nykyään Tapparan toimitusjohtajana vaikuttava Mikko Leinonen ja TPS:n päävalmentajan tehtäviä hoitava Kari Jalonen muistavat kaiken kuin eilisen päivän.

”Tiesimme, mitä haimme eli kulta oli tavoitteemme. Joukkueessa oli niin paljon osaamista ja taitoa, että uskoimme mahdollisuuksiimme”, Leinonen muistelee.

”Edellisvuoden pronssi antoi uskoa, ja kesäharjoittelu oli onnistunut hyvin”, säestää Jalonen.

Parivaljakko kohtaa toisensa Suomenlahden aalloilla, missä liigaperhe perinteiseen tyyliin kertoo medialle tuntojaan kauden kynnyksellä.

Leinonen toi oppia Ruotsista

Heistä Leinonen tiesi, miten mestaruus voitetaan. 1977 hän pääsi 21-vuotiaana tapparalaisena hivelemään himoittua Kanada-maljaa. 1979 Leinonen oli MoDo:n johtava sentteri, kun Norlannin oma joukkue voitti länsinaapurimme mestaruuden.

Se oli iso paukku Örnsköldsvikissä 1979. Suuret olivat mittasuhteet myös Oulussa 1981.

”Koko kaupungin ilon pystyi aistimaan”, Leinonen mutustelee.

Leinonen muistaa kehaista myös itseään.

”Toin Kärppiin osaamista ruotsalaisesta systeemistä, jossa pelataan kolmella takana. Se puri hyvin Tapparaa vastaan.”

Leinonen johti Kärppien ykkösketjua. Laidoilla viillettivät Markku Kiimalainen ja Jarmo Tauriainen. Pakkiparina häärivät Reijo Ruotsalainen, 21, ja Juha Huikari, 20.

”Reksan kanssa oli aina hyvä pelata. Yhteinen taipaleemme jatkui NY Rangersissa seuraavat viisi vuotta.”

Legenda kertoo, että Leinosella oli yksi takuuvarma ja tuloksellinen pelikuvio. Leinonen pyöri keskialueella kiekon kanssa ja täyteen vauhtiin pyrähtänyt Ruotsalainen sai laidassa kiekon suoraan lapaansa. Reksa voittikin mestaruuskaudella Kärppien maalintekijäkuninkuuden, mikä on puolustajalle joukkueessa kuin joukkueessa äärimmäisen harvinaista.

Jalonen johti haastajakenttää

Runkosarjassa kaudella 1980-81 Kärppien tehopisteet ovat nostalgista luettavaa: 1) Mikko Leinonen 16+36=52, 2) Reijo Ruotsalainen 28+23=51 3) Kari Jalonen 16+34=50 4) Markku Kiimalainen 24+24=48...

”Me olimme haastajakenttä, ja oli hyvin kasvattavaa pelata niin kovan ykkösviisikon taustalla”, Jalonen muistaa ajan, jolloin hän hyökkäsi Pekka Arbeliuksen ja Kai Suikkasen rinnalla. Takana puolustivat Kari Suoraniemi ja Juha Tuohimaa.

Kun Kärpät hävisi kolmannen finaaliottelun Tapparalle Tampereella 13-2, moni oli valmis lyömään vetoa kirvesrintojen mestaruuden puolesta. Asetelma oli päivänselvä: Tapparalle mestaruus, Kärpille hopeaa.

Kärppien valmentaja Kari Mäkinen oivalsi mahdollisuuden.

”Mäkki (Mäkinen) liimasi pukukopin seinälle Helsingin Sanomien koko sivun jutun, jossa kultamitalien osoite oli suunnattu Tampereelle. Se oli todella taitavasti toteutettu psykologinen nollaus”, Jalonen ihastelee.

Korpi koki kauhun hetket

Loppu onkin legendaa. Kärpät-Tappara 6-1 ja Tappara-Kärpät 2-5. Kärpät varmisti Hakametsän hallissa Suomen mestaruuden otteluvoitoin 3-2, mikä on edelleenkin viimeisin mestaruus, joka on lipsahtanut menestyskolmio Tampere-Helsinki-Turku ulkopuolelle.

”Olimme isossa roolissa. Ratkaisevassa viidennessä finaalissa meidän kenttämme teki viidestä maalista neljä”, Jalonen huomauttaa.

Tappio Kärpille koettiin tapparaleirissä todellisena shokkina.

”Kärppien mestaruus oli Tapparan valmentaja Rauno Korvelle hirveä järkytys”, tietää Leinonen - Tapparan kasvatti itsekin.

”En tuolloin tuntenut mitään erityisempää vahingoniloa tai surua Tapparaa kohtaa, olinhan lähtenyt Tampereelta maailmalle jo 1977. Muistan vain kokeneeni aitoa iloa Kärppien puolesta”, kertoo Leinonen.

Kärpät voitti mestaruuden harvinaisen omavaraisella joukkueella. Vierastyöläisiä Kärppien junioritoiminnan ulkopuolelta olivat vain maalivahti Ari Hellgren ja Leinonen itse.

”Tiesin mihin organisaation tulen, eikä minulla ollut mitään vaikeuksia sopeutua joukkoon. Olin ihmisenä aivan yhtä paljon hämäläinen tai oululainen.”

Jalonen taas kuuluu perusoululaisiin Heinäpään poikiin. Nyt hän on turkulaistunut, mutta paluu synnyinsijoille ei ole koskaan poissuljettu.

Kärppien vuoro tulee taas...

Jääkiekkoilussa tapahtuva luonnollinen siirtymä on vienyt parivaljakon eri suuntiin, mutta samalle alalle. Leinonen ja Jalonen ovat toistensa ”kilpailijoita” - viime kauden finaaliparin vastakkaiset osapuolet.

Milloin on Kärppien vuoro voittaa Suomen mestaruus?

”Jos kaikki natsaa kohdalleen, sanoisin, että 3-5 vuoden kuluttua se voisi olla mahdollista”, pohtii Jalonen.

”Se on mahdollista viiden vuoden kuluessa”, kuuluu Leinosen arvio.

Leinosen ja Jalosen kyvyistä ennustajana ei vielä ole näyttöä. Kaukalossa heidän näyttönsä ovat kiistattomat.

He olivat taiteilijoita vailla vertaa.

Missä ovat nykypäivän kiekkoartistit?

Jaakko Avikainen/Lehtikuva

Ennustajat. Tapparan toimitusjohtaja Mikko Leinonen (kesk.) ja TPS:n päävalmentaja Kari Jalonen (oik.) uskovat, että Kärpät (vas.) voi voittaa liigamestaruuden viiden vuoden kuluessa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva