Kuntosaleilta terveyspalveluja

Sijoittaja Veikko Lesonen ennakoi miljardiluokan bisnestä

Pekka helin

OULU Oululaissijoittaja Veikko Lesonen on mennyt mukaan kuntosalibisnekseen. Hän on sijoittanut rahojaan Club Welness -kuntosaliketjuun eikä tietenkään pelkkää hyvää hyvyttään. Lesonen taustajoukkoineen uskoo, että Suomessa on tilausta kuntosalimallille, jossa ei tarjota pelkästään ruista ranteeseen, vaan myös terveyttä ja hyvää oloa.

Kuntosaliketju aikoo markkinajohtajaksi ja levittäytyä kaikkiin Suomen suuriin keskuksiin.

Tällä hetkellä kuntosalit ovat korkeintaan joidenkin satojen miljoonien markkojen bisnes, mutta Lesonen uskoo, että se voisi revetä miljardiluokkaan. Siitä Club Wellnes aikoo lohkaista kymmenien prosenttien osuuden.

Huikeita mahdollisuuksia

Lesonen ei hyppää noin vain tuntemattomaan. Kuten useimmat pääomasijoittajat, hän on analysoinut alaa, johon sijoittaa. Lesonen uskookin havainneensa alan heikkoudet ja sen huikeat mahdollisuudet.

Lesonen on varma, että perinteiset kuntosalit jäävät harvojen herkuksi. Niitä käyttävät vain lihasmassan kasvattajat.

Lesonen tokaisee, että useimpia perinteisiä kuntosaleja ei hoideta kuluttajan ja liiketoiminnan kannalta oikeaoppisesti. Ne toimivat hajallaan ja pienissä ryhmissä, pienillä pääomilla ja huonoilla laitteilla.

Päätekijä laadun heikkouteen on volyymin pienuus. Palveluyrityksen tulisi kannattaakseen aloittaa suurilla satsauksilla palveluihin, tiloihin ja välineisiin. Isolla volyymillä liiketoiminta olisi kannattavaa ja kilpailulykykyistä. Hyvää kilpailukykyyn kuuluvat myös siedettävät hinnat.

”Hinta on aina se, mitä asiakas katsoo osana hyvää kilpailukykyä”, Lesonen luonnehtii.

Ketjuuntumisesta avain

Mutta Lesosella on millä mällätä. Hänen ajattelussaan kuntosalien ketjutus ja riittävät volyymit ovat avain onnistumiseen. Niillä hinnat saadaan pysymään kohtuullisina.

Vieläkin tärkeämpää on huomata, että nykysuomalaiset rakastavat hyvinvointia sen eri muodoissaan. Asiakas voisi hyvinkin hakea kuntosalilta hyvää oloa ja terveyttä.

Uudessa kuntosalimallissa Lesonen uskoo täyttävänsä tämän tarpeen ja tarjoaa palvelut pääosin yrityksille, jotka huolehtivat työntekijöidensä jaksamisesta. Terveyttä tarjotaan ennaltaehkäisevästi vaikkapa stressaantuneelle it-väelle.

Kuntosaleissa, joiden määrän Lesonen uskoo nousevaan jopa 20-30:een, tarjotaankin muun muassa terveyspalveluja, diagnostiiikkaa ja tutkimuspalveluja aina lääkärihoitoa myöten.

Ketjutuksen ansiosta hallintomenot ovat pienet, mutta neuvotteluvoima ja ostovoima laitehankinnoissa suuri. Lesosen Head-organisaation palvelut ovat kilpailutekijä.

Piiskureita töihin

Srateginen linjaus on myös kunto-ohjaajien palkkaaminen. Kunto-ohjaajien uskotaan piiskaavaan laiskuudestaan ja toimettomuudestaan huonoa omatuntoa tuntevat ihmiset kuntoilemaan, vaikka se ei aina huvittaisikaan.

Oulussa ketjuun kuuluu Kuntosali 38. Se laajentaa ja hankkii lisää tilaa. Mahdollisia Oulussa ovat myös yritysostot, vaikka palvelujen keskittäminen onkin yksi ketjun päässtrategioista.

Lesonen ilmoittaa alkusijoituksensa määräksi muutama miljoonaa markkaa. Hän omistaakin kolmanneksen ketjusta. Suurin omistaja on oululainen kuntosaliyrittäjä Jouni Herranen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva