Paanajärven opastuskeskus rakenteille

Urakan siirtyminen talveksi lisää rakennuskuluja ja tuo uusia mutkia

Aimo Kajava

KUUSAMO Pääjärvellä kesän seisonut Paanajärven opastuskeskuksen työmaa saa eloa lähipäivinä, sillä urakan pysäyttäneet paperisotkut saatiin selviteltyä lopullisesti viime perjantaina.

NCC International Oy:n projektipäällikkö Kari Lahtinen kertoi, että ensimmäinen yhtiön mies aloitti työt opastuskeskuksen tontilla eilen ja lähipäivinä väkeä tulee lisää. Yhtiön muilta Venäjän työmailta siirretään parhaillaan myös tarvikkeita Pääjärvelle ja paikallisia koneita pohjatöitä varten.

”Ainoana asiana on enää sopimatta tullauksen järjestäminen, joka kuuluu tilaajalle”, Lahtinen kertoi.

Kustannuksiltaan noin 10 miljoonan markan opastuskeskuksen rakentaminen pysähtyi alkukesästä.

Rakentaja ehtii kaataa puut ja aidata tontin, jonka jälkeen työmaa jätettiin vartijoiden hoiviin.

Osa laajempaa suunnitelmaa

Opastuskeskus on osa laajempaa kansallispuistojen kehittämissuunnitelmaa, jotka rahoitetaan EU:n Tacis-ohjelmasta. Projektin toteuttajana olleen Metsähallituksen osuus päättyi viime huhtikuun 21. päivä, jolloin opastuskeskuksen tilaajan rooliin astui Karjalan tasavalta. Sillä ei kuitenkaan ollut rahaa ja haluakaan hoitaa tilaajan velvoitteita, koska opastuskeskus siirtyy myöhemmin Venäjän valtion alaisuudessa toimivalle Paanajärven puistolle.

Byrokratian solmut on jouduttu avaamaan tekemällä jatkosopimus, jolla Metsähallitus toimii linkkinä EU:n ja edelleen virallisesti tilaajana olevan Karjalan hallituksen välillä.

Lisäkuluista tulossa miljoonien lasku

Opastuskeskuksen piti olla valmiina kokonaan tämän vuoden loppuun mennessä. Urakan siirryttyä talveksi, työmaata joudutaan varustamaan uudella tavalla, mikä tuo runsaasti lisää kuluja.

Lahtisen mukaan uutta aikataulua ja urakkasummaa ynnäillään parhaillaan, mutta lisäkulujen suuruusluokka liikkuu miljoonissa.

”Kotimaassa talvirakentamisen kustannukset ovat 20 prosenttia suuremmat. Jokainen tietää, millaiset kulut ovat niillä leveysasteilla”, Lahtinen sanoi.

Ylimääräisten kulujen lisäksi urakan pitkittyminen tuo todennäköisesti myös muitakin mutkia. Venäjän urakat ovat muutenkin arvoituksellisia ja tahtovat edetä takkuisesti.

Ensi vuodeksi jatkoprojekti

Opastuskeskuksen kohdalla ongelmansa on siinä, että alkuperäisen aikataulun mukaan pytingin piti olla valmiina tämän vuoden lopulla. Nyt rahoitusta varten joudutaan perustamaan vielä toinen projekti, jolle siirretään tältä vuodelta säästyvät varat. Talvirakentamisen vaatimat lisämarkatkin pitäisi vielä löytyä jostakin.

Kuka lisäkulut maksaa?

”Tämä onkin mielenkiintoinen kysymys. Karjalan tasavallalla ei taida olla niin paljoa rahaa, koska sitä ei löytynyt siihenkään, että se olisi toiminut tilaajana”, Lahtinen hymähtää.

Hänen mukaan urakoijalle ei jää kuitenkaan muuta vaihtoehtoa, kuin tehdä töitä eteenpäin niin pitkälle kun se on mahdollista. Rakentajan odotusten mukaan opastuskeskuksen pitäisi valmistua lopullisesti ensi kesänä.

”Juhannuksen korvilla, sillä lopputöitä on kuitenkin vielä tehtävä kesäkuussa”, Lahtinen arvioi

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva